hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 梵蒂岡處罰我國兩名新主教
開啟左側

梵蒂岡處罰我國兩名新主教

MK 發表於 2006-5-6 18:33 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-5-6 17:34 發表
我覺得呢度總有幾個 / 堆人講野
完全係盲目捧或者反某 D 野。

難聽 D 講句,呢 D 言論只會助長一 D 偏激既想法,
真正遺禍人間。

可唔可以一人少一句?

獨裁者係唔係講我?

如果甘都可以比既言論影響到"遺禍人間"

真係太抬舉啦
238X 發表於 2006-5-6 18:35 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-5-6 18:23 發表

一人少一句?? 討論區就係有正反兩方架啦, 個個都同一立場,講乜都一早心照,咁set個forum 嚟做乜?

古羅馬時期既城市已經有forum呢一個地方,就係俾大家各抒己見

我睇唔出你地兩批人講既係意見,
只覺得一邊似獻媚、一邊似罵街。

Forum 唔係咁用,我唔認為 iTalk 要搞到好似出面雅虎、
明報果 D 開放式討論區咁。

原帖由 norrislaw 於 2006-5-6 18:23 發表

至於遺禍人間與否,我又唔覺得italk真係有咁大影響力可以造到,
不過肯定既就係如果有人睇到之後一d判斷都唔做就照單全收,咁就真係咎由自取喇!

無錯,不過無人講到過哂火位自然無人會照單全收。

勿以惡小而為之,我希望閣下唔係明知自己講 D 偏激既野都要賴人地。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2006-5-6 18:38 | 顯示全部樓層
原帖由 MK 於 2006-5-6 18:33 發表

獨裁者係唔係講我?

如果甘都可以比既言論影響到"遺禍人間"

真係太抬舉啦

我呢句話得人都可以係話自己,歡迎隨意解讀。

如果真係覺得我太抬舉既,
當廢話唔聽或者當偶然遇到既箴言亦可。

至於投訴就唔駛喇,我已經在 Z3「自首」了。

norrislaw 發表於 2006-5-6 18:40 | 顯示全部樓層

完成唔同意你既講法,討論有不同既形式,你慣用既一套唔等於我用既一套,你睇唔出係意見係你既問題,同樣forum係唔係咁用亦只係閣下既個人想法。

有樣野叫做fair comment, 不過如果聽者係心虧既話就會自然上晒腦,偏激與否在於個topic係咪偏激。
238X 發表於 2006-5-6 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-5-6 18:40 發表

有樣野叫做fair comment, 不過如果聽者係心虧既話就會自然上晒腦,
偏激與否在於個topic係咪偏激。

大家咁話,不過你呢句野某程度上都係我地之間既共識。
cky 發表於 2006-5-7 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-5-5 08:37 發表
新聞連結(香港電台)

嚴正抗議梵蒂岡這種不近人情的做法,點解天主教愛國會
無權將神職人員擢升為主教呢?

如果真係話自己係屬天主教的話

明明在天主教的規例中係指明所有神職人員的任命要得到教宗的批准
點解要自把自為
如果覺得呢一樣唔可以遵守
大可以如宗教革命咁, 直頭唔好叫自己做天主教

現在大陸天主教愛國會又要自認為天主教, 又唔要受世界各天主教共同所認同的領袖所帶領
實在是講不通

在另一文中提及曾老生生的評論, 我只係一句... 你覺得連陳日君冇資格出聲, 咁佢老人家唔同又好有資格?

Ketsu 發表於 2006-5-7 00:57 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-5-5 08:37 發表
新聞連結(香港電台)

嚴正抗議梵蒂岡這種不近人情的做法,點解天主教愛國會
無權將神職人員擢升為主教呢?

你奉行得人地既宗教
就請守下人地既教規
呢d 野唔可以亂黎既

我想掉番轉問你
假設呢次事件唔係響我地偉大既祖國發生
而係響其他地方
例如甚至係響台灣發生
請問你仲會唔會覺得梵蒂岡不近人情呢?
到時你仲抗唔議呀?
Abusing dead rule -> Denial of reality
blueblue 發表於 2006-5-7 09:13 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-5-6 18:35 發表

我睇唔出你地兩批人講既係意見,
只覺得一邊似獻媚、一邊似罵街。

Forum 唔係咁用,我唔認為 iTalk 要搞到好似出面雅虎、
明報果 D 開放式討論區咁。

無錯,不過無人講到過哂火位自然無人會照單 ...

你叫人一人少一句, 現在也看不出你自己少一句. 討論區係用來發表意見, 為何不可以發言?
你話兩批人一邊似獻媚、一邊似罵街, 咁第三批(應該係得你自己一個)完全沒有立場, 淨係叫其他人收口, 而你自己就不停發言, 好似未免有d霸道.
238X 發表於 2006-5-7 19:34 | 顯示全部樓層
原帖由 blueblue 於 2006-5-7 09:13 發表

你叫人一人少一句, 現在也看不出你自己少一句. 討論區係用來發表意見, 為何不可以發言?
你話兩批人一邊似獻媚、一邊似罵街, 咁第三批(應該係得你自己一個)完全沒有立場, 淨係叫其他人收口, 而你自己就不停發 ...

亦都無話唔係...

咁問心我係支持一定程度既霸道 (視乎咩人言論偏激 D),
反正我阻礙唔到其他人發言權。

norrislaw 發表於 2006-5-7 21:21 | 顯示全部樓層

原帖由 blueblue 於 2006-5-7 09:13 發表

你話兩批人一邊似獻媚、一邊似罵街, 咁第三批(應該係得你自己一個)完全沒有立場, 淨係叫其他人收口, 而你自己就不停發 ...

呢d我覺得唔係霸道,係太過自我。 討論問題最怕見到有和事佬,因為呢d人通常係有晒立場但係又要扮中立