hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 梵蒂岡處罰我國兩名新主教
開啟左側

梵蒂岡處罰我國兩名新主教

238X 發表於 2006-5-7 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2006-5-7 21:21 發表

討論問題最怕見到有和事佬,因為呢d人通常係有晒立場但係又要扮中立

我反而想知點解做和事佬果個人一定要扮中立
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
norrislaw 發表於 2006-5-8 00:40 | 顯示全部樓層
呢個問題,你咪自己用一D時間用自己既思維立場去思考吓囉, 反正冇絕對答案既

不過以閣下平時討論既分析能力,我又唔覺得你會分析唔到
238X 發表於 2006-5-8 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-5-8 00:40 發表

呢個問題,你咪自己用一D時間用自己既思維立場去思考吓囉, 反正冇絕對答案既

不過以閣下平時討論既分析能力,我又唔覺得你會分析唔到

既然你唔願答,我都無得勉強你。

呢個世界無咩叫扮中立...
做和事佬本身都係有一種好鮮明既立場,
就係唔想 D 用詞、語氣過哂火位既言論出現。
norrislaw 發表於 2006-5-8 00:55 | 顯示全部樓層

冇話勉強唔勉強,唔好講到好似我喺度迴避你咁難聽。
你有你想法,我有我立場,呢個世界有樣野係扮中立!

有d人為左維護一些事情/權力,不惜一切去抹黑別人去還自己清白,
而又唔想得失兩邊,繼而去做和事佬,去奉承接近自己立場的一方
同時又去叫反方算數,借機叫人收檔。

港台一個朝早節目既主持人就係成日扮中立,事事每邊打五十大板,冇立場!
238X 發表於 2006-5-8 20:41 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-5-8 00:55 發表

港台一個朝早節目既主持人就係成日扮中立,事事每邊打五十大板,冇立場!

係咪姓周架?

果 D 作風唔係幾值得效法喎。

無立場係直情兩邊個基本意念都唔認同,
開門見山,我唔見得要/會/已去到咁囉。
admin20 發表於 2006-5-8 23:43 | 顯示全部樓層
[注意] 請勿作離題討論+澄清

本人留意到在此主題內有站友在爭論立場及用詞問題
由於這些討論與本主題沒有直接關係,希望各位小心,避免離題
儘管少量由主題引申的「題外討論」並沒有問題,
但如要集中討論「立場問題」,則請移玉步至N板討論,謝謝!

另外本人在本板的監管立場,是務求盡量容許大家暢所欲言而不作干預
我希望有不同政治立場的站友,皆可享有自由發言的權利
但亦敬請大家發言時附以理據
而非純粹訴諸一些帶有強烈情感色彩的用詞,以表達對某些政治立場的不滿/支持

如果站友討論時的用詞越趨偏激
本人會考慮收緊現時的執法尺度,希望各位自重

謝謝!

A9iii板板主
[站務文章]
art0925 發表於 2006-5-16 12:54 | 顯示全部樓層

Are you really tht stupid or you just have nothing to do and have to say something to get attention, every freaken person in the world knows that Vanican has the final say on who should be the biship, not any government, and also, the world community agrees on that too....if China decided to have their own biship, then this is equal to trying to denied Catholic value...the worst situation is excommunication...remember, China is not England, where they created an Anglican church...if China's catholic have to say they are ctholic, maybe they should follow their rule...otherwise, even I support the PRC government most of the time, but this has gone too far, and I support the excommunication from the pope towards the China's Catholic churches that doesn't obey the pope.

原帖由 M 於 2006-5-5 08:37 發表
新聞連結(香港電台)

嚴正抗議梵蒂岡這種不近人情的做法,點解天主教愛國會
無權將神職人員擢升為主教呢?
art0925 發表於 2006-5-16 12:55 | 顯示全部樓層
梵蒂岡 is not a country...no wonder China doesn't have to respect it la, maybe they should go back to study history....they sounds like those stupid North Korean officals...

原帖由 cruisesnet 於 2006-5-5 12:40 發表
前幾日愛國會仲話梵蒂岡吾係一個國家
冇需要也冇辦法同佢地正式對話

今次好明顯係大陸吾岩,人地梵蒂岡都唸住同taiwan斷交
中國而家係自己係度攪亂檔

人地係一個世界性認同既教"庭"
你愛國會只 ...
la22 發表於 2006-5-22 10:06 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2006-5-22 20:25 | 顯示全部樓層

原帖由 la22 於 2006-5-22 10:06 發表

你唔跟遊戲規則,人家就不會跟你玩,就是這麼簡單。

一點也沒錯。

所以教廷同中共呢排都收哂聲喇,
因為佢地已經做完佢地要做既野