hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 昨晚搭701的小經歷
返回列表 發新帖
開啟左側

昨晚搭701的小經歷

60M 發表於 2006-5-5 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 kp3011 於 2006-5-5 23:27 發表

未 改 特 快 之 前 的 701 為 特 慢 線 , 又 無 轉 乘 , 所 以 無 乜 人 搭 ( 有 錯 請 指 正 )

仲要成日塞車塞到脫班
60M 發表於 2006-5-5 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2006-5-5 19:31 發表

呢排我試過平日下晝未夠四點就在旺角街市頂閘; 亦試過平日下晝五點半在旺角道
上到班吉車, 結果班車過埋維港灣都唔夠半滿...

我覺得塞車o既影響係次要, 701 本身o既問題係班次唔準確, 主因有兩個:
一. 沿 ...

都話過好多次想971調低個分段架啦

不過都個講字咁囉
ahbong 發表於 2006-5-5 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2006-5-5 20:53 發表

在旺角街市時有一名乘客叫「快d落返車啦」

當個男乘客話要拉個司機落去打的時候,有人講左句野,係咩就唔記得但我知係邊個,就係我女友啦...之後俾我話左佢一句「講野唔該岩timing

RE埋volvo ...

香港人既文化真係越黎越低落
俾幾蚊就以為自己大晒
鐘意點罵司機、點企點坐都得

小弟試過一次又係搭 701
幾個女人企響後門頂住前面班客上唔到車
司機咪大聲叫裡面既乘客行入些少囉
個女人唔郁仲罵個司機無禮貌、讀書少
我即刻話佢「出少句聲行入兩步當幫忙啦小姐」

想當年去英國搭巴士
個個落車都會同司機講 thank you
香港人真係羞家
tse0856 發表於 2006-5-6 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 kp3011 於 2006-5-5 23:27 發表

未 改 特 快 之 前 的 701 為 特 慢 線 , 又 無 轉 乘 , 所 以 無 乜 人 搭 ( 有 錯 請 指 正 )

以前701由南昌去旺角要成半個鐘
virus 發表於 2006-5-6 01:07 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dydx 發表於 2006-5-6 06:04 | 顯示全部樓層

701同東西鐵一直都有轉乘優惠,不過果陣唔係免費
得$1折扣
av455hk 發表於 2006-5-6 16:05 | 顯示全部樓層

未 改 特 快 之 前 的 701 為 特 慢 線

其實話慢都唔係好慢
兩年前由維港灣上旺火都係三個字左右
同埋0個時冇依家咁多車同綠小
就算0係南昌開去維港灣都冇依家咁多燈位

最塞車仍然係回程由旺火經亞皆老街返南昌
有時上去旺火0的的士又塞住成條斜路先會慢之嘛

當時701冇人搭
唔係線路設計得差
最致命係班次超疏
初時半個鐘一班
後尾加到4個字一班
都係等餐死
加上夜晚10點就摺
搵鬼搭咩!
所以一架33xx多數得兩三個客
好多時仲吉車遊街
fw1321 發表於 2006-5-6 17:04 | 顯示全部樓層
原帖由 av455hk 於 2006-5-6 16:05 發表

當時701冇人搭
唔係線路設計得差
最致命係班次超疏
初時半個鐘一班
後尾加到4個字一班
都係等餐死
加上夜晚10點就摺
搵鬼搭咩!
所以一架33xx多數得兩三個客
好多時仲吉車遊街  

舊版 701 路線基本上似係一條西九龍專線, 如果當時拉埋去深旺道
就更加似。不過, 如果佢定位做西鐵接駁線, 出旺角O既時間仲耐過
出尖沙咀O既話, 即使班次冇咁疏, 都好難吸引到好多人坐。
volvo58x 發表於 2006-5-6 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2006-5-6 01:07 發表

同坐這條線的乘客背景亦不無關係。
尢其是那些主力於天水圍居住的新來港人士,
不是歧視,而是他們的行為的確......
很多時在一些天手圍北巴士線上亦很易有這情況。

我都有d咁既感覺..不過連香港都有係所講既人..見到真係令人非常無奈..但右十分憤怒,
暗想點解香港d人既質素愈黎愈低...一個中學生都明既野..你到中年都仲未明~~