hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大熱天時﹐冷馬都要需要暖氣
開啟左側

大熱天時﹐冷馬都要需要暖氣

kei_hk 發表於 2006-5-6 20:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟今日﹐由旺角坐41a回青衣﹐車是雞大哥(AS1)。

當小弟上了上層後﹐即時係感覺係非常涼﹐當車去到太子便感到寒冷。

正當我感到唔可接受的時候﹐暖風機便即時運作﹐強勁的暖風即時吹出﹐為時約10秒。冷氣不斷運作﹐去到長沙灣﹐暖風機又再次運作。直至總站﹐暖風機都係要定時發功的。

如果不是有暖風機的運作﹐我相信我一定冷病

在下車時﹐有一位青年講出一個 : 「部車好 X 凍」 ﹐而我一下車﹐第一件事係要處理眼鏡片的水氣而此青年的一句話﹐我心底都有講出。

bose_hung 發表於 2006-5-6 21:39 | 顯示全部樓層
睇見呢個 Title ,
小弟諗起三年前暑假有日搭 88M o既經歷……

記得有一日四點幾鐘o係九龍塘搭 88M ,
俾部 2+3 AV ,
冇錯的話應該係掛牌車,
一上到上層就已經 feel 到好焗,
以為部車曬得耐o者,
但係上晒映月台、入埋獅隧,
都仲係焗到出汗喎~~
隊隻腳埋條暖氣槽--
嘩!玩o野呀?
大熱天時三十幾度仲開暖氣?
你D冷氣已經氣弱游絲,
依家「焗桑拿」呀?

去到隆亨,
小弟落樓下企司機位側邊,
伸長條頸望天花排掣,
原來真係開o左暖氣!
司機笑笑口問小弟:
「冇電視睇呀?」
(當時個 RoadShow 的確冇聲冇畫面)
「冇電視仲好啦!耳根清淨~~
 你開o左暖氣呀……」
「係咩?」
「係呀,就係上面第一個掣……」
「唔該晒!好少開呢隻車,冇留意~~」

外面三十幾度,
部車冇乜冷氣之餘,
仲要開埋暖氣,
好彩只係短短 10 分鐘車程……

樓主| kei_hk 發表於 2006-5-6 21:43 | 顯示全部樓層
原帖由 bose_hung 於 2006-5-6 21:39 發表
睇見呢個 Title ,
小弟諗起三年前暑假有日搭 88M o既經歷……

記得有一日四點幾鐘o係九龍塘搭 88M ,
俾部 2+3 AV ,
冇錯的話應該係掛牌車,
一上到上層就已經 feel 到好焗,
以為部車曬得耐o者,
但係 ...

你的情況你司機錯手﹐開錯暖氣。

不過﹐小弟今次係冷氣太勁﹐部暖風機真正按車內溫度自動運作﹐唔係司機開錯制

咖喱 發表於 2006-5-6 21:52 | 顯示全部樓層

小弟琴日朝早收工搭 40 返o黎觀塘, 上o左架 f 牌o既 ad, 凍到痴筋囉係.......
係一上車已經要著風褸果隻, 仲有最正o既係架車好肯去, 出奇地~
dennislokawai 發表於 2006-5-6 21:55 | 顯示全部樓層
我都搭過某架AS,
果陣天氣已經得果15度左右,
以為上架空調巴士會暖d,
點知……架車仲凍到d窗出"霞"氣!
youtube.com/c/dennislokawai
rickywk 發表於 2006-5-6 22:02 | 顯示全部樓層
今日坐到火滾,坐到歐3 ATR,竟然無冷氣,風就大,但o的風唔涼,上層好o的o的,所以無人坐下層,我迫住坐下層,唔夠五分鐘已經頂唔順,打去九巴投訴。

司機無冷氣都死碌難碌,後車都追到,車外仲涼過車內,頂!

車牌係KU1500,35A夜更司機...
bose_hung 發表於 2006-5-6 22:31 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2006-5-6 22:02 發表
今日坐到火滾,坐到歐3 ATR,竟然無冷氣,風就大,但o的風唔涼,上層好o的o的,所以無人坐下層,我迫住坐下層,唔夠五分鐘已經頂唔順,打去九巴投訴。

司機無冷氣都死碌難碌,後車都追到,車外仲涼過車內,頂! ...

小弟今日坐 EV5507 @ 86B 又係咁,
冇乜冷氣,
仲要氣若游絲,
不過部車總算俾街外溫度低少少,
小弟未至於焗到出汗,
但係都好唔舒服……

最慘個司機同你個一樣:
碌車~~

上星期五坐部 FB9758 就夠晒凍喇!
短短 9 分鐘車程,
就足以凍病小弟,
仲要病足成個星期、燒到 103 F 、睇o左兩次醫生、
到今日成晒D藥都仲有兩聲咳--
如果呢部車上落門中間o個六個位都有暖氣就好啦……
dennislokawai 發表於 2006-5-6 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2006-5-6 10:02 PM 發表

司機無冷氣都死碌難碌,後車都追到,車外仲涼過車內,頂! ...

你都好過我,
朝朝搭101新巴返工,
每個月總有一兩次個司機無開冷氣,
架車又頂晒閘攪到鬼死咁焗!

不過101批躉,
就算有冷氣都等如無,
今朝先熱到我出晒大汗。
youtube.com/c/dennislokawai
jorg 發表於 2006-5-6 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2006-5-6 20:18 發表
如果不是有暖風機的運作﹐我相信我一定冷病

在下車時﹐有一位青年講出一個 : 「部車好 X 凍」 ﹐而我一下車﹐第一件事係要處理眼鏡片的水氣而此青年的一句話﹐我心底都有講出。

你個case都好過我
我果陣搭792m
夏天(三十幾度)
d車開好微弱既冷氣
但到冬天就勁開冷氣
警HKP察
nwfb1601 發表於 2006-5-7 08:58 | 顯示全部樓層

九記 KY7092 同 KZ916 o既冷氣都算勁,我次次坐親都凍
到起哂雞皮。

另外新記 DA39 o既冷氣仲勁,0個陣我著0左五件衫(底
衫+羊毛底衫+校服+冷衫+校褸)都仲覺得凍......

不過新記批11xx無冷氣又係0既,熱到我出哂汗,最慘就
係我每晚都係淘大搭佢地行 101 返屋企......

短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116