hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [巴黎恐襲]小男孩:花和燭光保護我們 ...
開啟左側

[巴黎恐襲]小男孩:花和燭光保護我們

S3BL100 發表於 2015-11-21 11:05 | 顯示全部樓層

LF5502 發表於 2015-11-21 01:14
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/international/20151119/54444373

油價 gogogo....

http://www.nytimes.com/2015/11/1 ... syria-oil.html?_r=0

不過其實早前已經有猜測指,俄國上月起突然空襲敍利亞,原因之一係要推高油價,挽救自己的經濟
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-11-21 11:14 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-20 16:23
而家既情況
歐美除時根本就唔想搞IS
就算時下民意好支持去清除IS

其實我覺得未必係歐美唔想搞 IS,而係佢地束手無策

而家的情況,佢地可能唔將行動升級都唔得,因為自己已經俾人搞緊

吊詭的是,如果再早多三四年,歐美已經介入敍利亞內戰,阻止政府濫殺平民,
可能 IS 唔會冒起,亦唔會出現大批難民潮湧入歐洲

不過好多野就無「如果」的,當時民意亦唔見得支持歐美介入

反而而家問題係,點解唔好重蹈伊拉克同阿富汗的覆轍,防止 IS 瓦解後再出現派系衝突,種下下一個恐怖組織的種子

fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2015-11-21 14:53 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-11-21 11:14

而家的情況,佢地可能唔將行動升級都唔得,因為自己 ...

而家冇得到歐美唔做野架啦,
佢地唔郁手,紐約好大機會會係下一個巴黎。

但係我完全睇唔到歐美係有智慧可以 settle 到中東內部勢力 o既平衡,
我都係個句,人地中東內部 o既事就應該由中東內部自己解決,
而唔係下下差隻腳埋去搞三搞四。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-21 16:21 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-11-21 11:14

而家的情況,佢地可能唔將行動升級都唔得,因為自己 ...

其實要打肯定有得打今次部分中東佬同戰鬥民族都肯同你打
不過我點解會覺得係唔想/唔願而唔係束手生策
主要都係對上兩次都中晒伏既問題

而且全局睇好進退兩難既問題

其實巴黎俾人搞都搞左一個禮拜
講極都係搵飛機炸
未有特別既動作會真係派地面部隊大攻
同當年好強勢既程度都有一定距離
講到尾冇俾人搞果班就唔太想幫手
費時又到自己俾人搞

當年要介入敍利亞最錯既係
成件事幫D唔幫D吊住左
變左內戰既情況下IS就有空間再擴大

我自己覺得成件事從歐美角度基本上冇得搞
唔搞既自己又可能繼續俾人搞
亦隨時俾對手領功兼敍利亞最終都繼續由巴沙爾執政
搞既話只會更多極端組織針住你

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-21 16:23 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2015-11-21 14:53
而家冇得到歐美唔做野架啦,
佢地唔郁手,紐約好大機會會係下一個巴黎。

唔叉隻腳都叉左咁多年
或者今次真係現眼報
想走又走唔到
想完全解決問題又冇可能既事
AVD1 發表於 2015-11-22 11:56 | 顯示全部樓層

RE: [巴黎恐襲]小男孩:花和燭光保護我們

Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-21 16:21
其實要打肯定有得打今次部分中東佬同戰鬥民族都肯同你打
不過我點解會覺得係唔想/唔願而唔係束手生策
主 ...

向來都係咁架啦,最容易睇得到就係而家 o既大陸,
IS 而家搞掂左個中國人,仲有起馬里又死左三個中鐵建高層,
班大陸佬就起網上面叫天朝出手打 IS,
倒轉如果 IS 真係無啦啦走黎炸你上海炸你北京,我睇下個班人又會講乜野 ……

每個人都係講就天下無敵,到真係出事個陣個個都龜縮,
美國佬一樣如是,只不過佢要做大佬,唔到佢縮咁解。
SE7378 發表於 2015-11-22 12:44 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2015-11-22 11:56
IS 而家搞掂左個中國人,仲有起馬里又死左三個中鐵建高 ...

「... 班大陸佬就起網上面叫天朝出手打 IS ...」

叫中央打 IS ? 佢睬你都傻,
IS 同中國本來就河水不犯井水,
無論佢整死左幾多個中國人,人地個目標始終在歐洲,或者美國,
無咩事就好大機會只會上岸吃下花生,睇下人地點樣互相殘殺,
連出左事之後亦只會扮下強烈譴責的態度,因為佢地不重視生命。

或者以經濟角度黎睇,中央唔出手打 IS,
正好可以慳返一筆軍費,又可以趁西方出戰時坐收漁利 ...
相反,如果佢出手,以 IS 而家的作戰能力,足以炸佢首都,
到時經濟大幅受挫,對班高官的自身利益亦無任何好處 ...

「... 美國佬一樣如是,只不過佢要做大佬,唔到佢縮咁解 ...」

美國佬早就將自己推左上「世界警察」的神聖舞台,
當年打中東,而家現眼報,佢仲有咩辦法縮 ...

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-22 21:51 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2015-11-22 11:56
IS 而家搞掂左個中國人,仲有起馬里又死左三個中鐵建高 ...

咁我又覺得個問題在於歐美同中東佬又真係積怨太多
IS輕輕搞下中國主力為左錢
最多講到中共壓迫國內既muslim
但基本上未咁快燒到中共果份
此終佢地之間關係冇咁多

AVD1 發表於 2015-11-23 11:20 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-22 21:51
咁我又覺得個問題在於歐美同中東佬又真係積怨太多
IS輕輕搞下中國主力為左錢
最多講到中共壓迫國內既musl ...

應該話 IS 未有咁「迫切」要搞中共,
如果佢再起中共開多個火頭,除左得到所謂「面子」之外完全係冇好處 ……

但係歐美的確唔同,
尤其美國係主導要搞中東 o既大國,
無論起意識形態上定係需要博全球注視,炸西方一線城市確實係有效過炸大陸,
事實上如果俄羅斯唔係郁手搞 IS,我都未必覺得 IS 會走去搞俄佬。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-23 12:59 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2015-11-23 11:20
應該話 IS 未有咁「迫切」要搞中共,
如果佢再起中共開多個火頭,除左得到所謂「面子」之外完全係冇好處  ...

咁lee個都有道理
炸完中共玩一招消息封鎖都可以令IS企左係到
而且IS搞中共歐美隨時笑出聲
冇理由益對手既

不過主因都係你最尾果句
中共冇咩搞過IS
IS自然唔會特別郁中共
俄佬自幫巴沙爾開治就基本上就預左要同IS為敵

最後中共應該都唔會點出手
先係中共方向都唔想點搞人之餘
一出手就會俾全世界人睇到自己真正落場打既軍事實力去到邊
唔知係好定唔好