hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃葵青區域性重組4:沙田及屯門線篇
開啟左側

荃葵青區域性重組4:沙田及屯門線篇

straysheep123 發表於 2015-12-1 14:02 | 顯示全部樓層

荔景山同美孚撒出城隧網

要ensure 青沙網係ok人哋先肯放手。。。
LAK2 發表於 2015-12-1 15:26 | 顯示全部樓層
同意49X需要改善車程, 但如果直接改49X不停荃灣, 大批城河東朋友會被轉車同埋就係眾安街問題, 一次過無左43X/49X, 得番條快左既48X應該唔夠做

大窩口齋靠48P應該唔可行, 好難說服現有乘客加兜石籬一帶,
而48X揹住一大堆西約流水, 講緊係繁時雙向客源, 相信未必可以全面用轉乘解決
源禾路往返葵涌, 如果40X撤走, 48X現有定線又會進一步鎖死
所以個人傾向48X不作改動, 頂多試開早繁往沙田特別班次, 不經大窩口梨木樹

至於49X, 或者可以咁樣自體分拆:
49X:愉翠苑<>第一城<>富豪<>(不入沙市)<>城隧<>象鼻山路<>眾安街<>[簡單D就大河道入西站]
49Y:廣源<>沙田圍路<>沙市<>城隧<>象鼻山路<>大河道北<>楊屋道<>青衣(島內暫且不變)
客量應該會平均一D, 避免班次太疏
 樓主| GW4866 發表於 2015-12-2 04:38 | 顯示全部樓層
straysheep123 發表於 2015-12-1 14:02
荔景山同美孚撒出城隧網

要ensure 青沙網係ok人哋先肯放手。。。

呢part唔一定要同其他城隧線同時改,可以留待其他青沙發展方案先一齊改
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-1 13:08
大窩口而家有條48X係手
會唔會咁容易放手?

49X唔經荃灣後班次相信要減唔少
但城隧-廣源一段轉車客人數眾多
基本上難以負荷

43X經楊屋道補49X
但返沙田價錢貴左
而且楊屋道客量有係高既
如果唔加返一定數量既班次馬鞍山客又要自求多福
大窩口易唔易放手?
咪拎條230X(另一重組建議)當交換囉

49X不經荃灣但拉長咗上山,而沙田段都仲有咁多客,預計班次頂多減三分一

43X價錢問題,你係沙田搭49X落荃灣咪又係同43X同價,來回計總車資係一樣
至於楊屋道多客,可以係49X cut出黎既車拎返一兩部加班
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| GW4866 發表於 2015-12-2 04:40 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2015-12-1 06:26
最大問題係得番48X一架平車係眾安街同大河道繁時一定好難上車,
43X係大路某程度上都幫48x,49x清唔少客
同埋無左49X工業區果頭無車

48P可以一入完沙市就直去沙角再上水泉澳
下繁仲可以清到昌榮路一帶上唔到47X既客

上繁唔經源和路意義不大因為出面塞

49X可以維持現況,主做荃灣特快
特快交俾249X順手開拓青沙
同埋如果下下逼哂D人上轉車站可能會太逼尢其繁時
48P最好改番兩邊總站,條線主做石籬、大窩口

48X做少咗大窩口同梨木樹,無減到車理論上係會密咗車清客
工廠區果邊不大了將43X往荃灣改經埋楊屋道

條48P原意係想做火炭
其實下繁47X大可上一上黎轉車站搭,大部份班次都上到(落咗堆客)
而且真係唔夠載唔係應該要加班加車咩?(最應該係執執時間表,宜家唔夠跑搞到無車返)

249X對青衣山下都快唔起,對山上大部份地方49X較吸引(尤其改線後)
城隧轉車站宜家做埋個上蓋就擴建好,預期多一批客轉車都唔會太大影響
48P做哂大窩口同上葵用雙邊總站走線上唔係幾方便,做循環線比較省時間

LAK2 發表於 2015-12-1 15:26
同意49X需要改善車程, 但如果直接改49X不停荃灣, 大批城河東朋友會被轉車同埋就係眾安街問題, 一次過無左43X/49X, 得番條快左既48X應該唔夠做

大窩口齋靠48P應該唔可行, 好難說服現有乘客加兜石籬一帶,
而48X揹住一大堆西約流水, 講緊係繁時雙向客源, 相信未必可以全面用轉乘解決
源禾路往返葵涌, 如果40X撤走, 48X現有定線又會進一步鎖死
所以個人傾向48X不作改動, 頂多試開早繁往沙田特別班次, 不經大窩口梨木樹

至於49X, 或者可以咁樣自體分拆:
49X:愉翠苑<>第一城<>富豪<>(不入沙市)<>城隧<>象鼻山路<>眾安街<>[簡單D就大河道入西站]
49Y:廣源<>沙田圍路<>沙市<>城隧<>象鼻山路<>大河道北<>楊屋道<>青衣(島內暫且不變)
客量應該會平均一D, 避免班次太疏

睇完你個回覆,幾有想像空間,或者等我再諗諗更可行既方案

大窩口除咗48P仲有73X/278X
上到城隧幾條線夾埋密車落沙田市中心喎,一個小區轉一轉真係咁難?

49X方面咁改對青衣似乎無咩得益,青衣來往沙田市中心快得好少
打開門,行出去,去遠啲!
bennyho1004 發表於 2015-12-2 06:53 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2015-12-2 04:40
48X做少咗大窩口同梨木樹,無減到車理論上係會密咗車清客
工廠區果邊不大了將43X往荃灣改經埋楊屋道

問題係回程楊屋道要俾貴0.9班人點都唔會放過你、因為果到係49X好重點客源之一

Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-2 12:58 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2015-12-2 04:38
呢part唔一定要同其他城隧線同時改,可以留待其他青沙發展方案先一齊改
大窩口易唔易放手?
咪拎條230X(另一 ...

一條平價直插頻密沙中線
換一條230X落尖咀但其實搭紅色線都好方便
完全唔係必需品既線
點換都講唔通

收返對上一個既問題
因為有一個更重要既問題係
城河東又因咩事肯改條線唔經荃灣呢?
明明而家搭49X一程過直到荃灣既時候

如果係現有49X既乘客就同價
但其他轉車客除左43X外全部都貴左
46X/47X/48X既轉車客係城隧轉車的話來回楊屋道都係收緊$8.1
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snowbb 發表於 2015-12-2 14:31 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2015-12-1 04:43
唔太熟馬鞍山路線,謝指正
40X可考慮只在繁忙時間不經源禾路

48X方面,大窩口本身仲有73X/278X,只要做好往沙田方向回贈轉乘便可
以及繁時可選擇乘搭新增的特別路線48P

73X  /   278X   有剩餘運載力載埋沙田轉乘客   ?

Snowbb 發表於 2015-12-2 14:37 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2015-11-30 09:38
40X我贊成,不過可以下繁43X,40x可以彈性行源和路唔洗塞出面
早繁40X全部行源和路,43X行富豪,麗豪,等唔洗 ...

同埋可以40X唔經亞公角街,43X繁時加車
荃灣段43X唔改最好!有時大河道下繁48X上唔哂43X幫手清唔少人上去轉車。
同埋馬鞍山〈--〉源和路小巴808唔夠載,
改86S全日同86K聯合班次。

反而可以嘗試249X全日拉埋所有青沙線重組!
現階段先嘗試全日左249X定點20分鐘一班先
總站放禾葷!
49X唔變

46X改荔景OK
246X最多係繁時開直去葵青,286X未飽和

原來   808   係去到源禾路   

249X   全日其實難度大過   49P   ,
一來非繁客量成疑   ,   二來   249X   現時繁忙時間都只係剛剛好坐滿   ,   反而   49P   仲可以有轉乘客

仲有   ,   46X   縮短左咁受影響乘客可以搭乜去城隧轉車站   ?

kmb71k 發表於 2015-12-2 17:45 | 顯示全部樓層
86S全日根本唔夠客
其實源禾路對於馬鞍山來說是雞肋既級別

而家好多人都唔鐘意長途線有人甚至一大堆人中途落車
所以唔好搞咩73X/278X來代替大窩口來往城隧轉乘既路線
你覺得無問題
但係對於大埔/上水人來說就相當討厭
又例如馬鞍山人一直想40X飛走源禾路
但馬鞍山全日來往源禾路問題一日未解決到都好難飛走

以上回應,是否可行?是否合適?
bennyho1004 發表於 2015-12-2 19:11 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2015-12-2 14:37
原來   808   係去到源禾路   

更正係810