hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從低排放區說起……
開啟左側

[經歷分享/報告] 從低排放區說起……

neoplan720p 發表於 2015-12-4 14:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

睇見近日老九左撲右撲,去將啲歐四、歐五車調去行低排放區線,真係唔知好笑定應該喊三聲

一、睇到有post 講,話271、260X、74X等線都要嘔返啲新車出黎。
呢樣野真係好笑到爆,亦都顯示政府係幾咁低能。
因為個監測站係太子基榮果邊,所以行經果到嘅線就要符合標準;但同樣多車、多污染嘅尖沙咀彌敦道呢,就唔係監察範圍之內,所以271同260X都可以嘔返啲車出黎。
問題就係,好啦,俾你係太子做靚左條數,零污染啦,so what?只不過啲污染去左尖沙咀區,而因為尖沙咀無監測站,所以政府就當無事發生過,然後向市民大聲講「嗱,呢屆政府已經成功將繁忙路段嘅污染減少左XX%。」

二、柯打車都要歐四、歐五?咁臨時換入嘅車呢?
好啦,當你政府真係要呃自己、呃市民做靚盤數,好笑到連58M等本來唔應該受低排區影響嘅線,都因為要柯打市區線而搞到換歐四、五車,
咁假設有一日59X有車壞左,而總站內嘅59M得歐二、歐三車,咁又可唔可以臨時抽呢啲舊車去行59X?
如果抽左去行,而又俾老運見到,真係會罰錢?如果唔駛罰錢,啲柯打車當係壞車換入去行低排區嘅線,又真係咁易俾老運check到?
咁如果唔抽,即係代表59X無左班車,咁又對乘客公平咩?
巴士係用黎載客架,唔係俾你個政府用黎督數,搞到小市民上唔到車架。

三、公路線用返舊車,用多左油,對邊方面都無好處
政府真係好膚淺。
當年老九買MMC,唔少網友都講過係因為呢款新車慳唔少油,所以一開始百幾架都係擺去行公路線。
咁如果而家260X、74X、269B等長途線用返舊車,咪即係會用多左油?
燃油,眾所周知,係non-renewable energy resource,一啲都唔環保。用多左,其實對成個地球嘅污染都會嚴重左,只不過政府唔駛睇呢條數,所以先無視呢樣野;
對巴士公司黎講,用多左油,即係直接嘅成本增加;
對乘客黎講,巴士公司成本增加,即係可能會加價,一定唔會係好事。

總結:低排區呢種制度,只不過係一個為了政府造靚條數而造成嘅笑話。

利申:住港島區,搭邊到條線都有機會坐中新車、舊車,所以並不癡迷坐新車(加上新車關門嘅時間真係好長,一啲都唔享受)

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook 專頁推介

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
rkkwan 發表於 2015-12-4 14:31 | 顯示全部樓層
最陰公係新九龍同新界嘅老人家。最需要低地台嘅就愈多白板。呢家開始退先好D。
AVD1 發表於 2015-12-4 14:37 | 顯示全部樓層
向來港府就係咁官僚咁膚淺,邊度有問題就搞邊度,
但係同一時間另外個邊未比人踢爆就唔理,
呢個向來都係港府 o既文化,又何只一個排放區。

藍天行動又係一個例子,
將巴士狂 cut 谷客比港鐵,
結果未搞到港鐵日日都爆,
去到最後未又係要開返多小繁時線去疏導港鐵堆客。

講返排放區,
巴士公司起呢件事上根本就係被動,
所有野都只不過係聽政府所講,
有得到佢唔聽?

LJ7006 = MF5119 = AVD1
GU9338 發表於 2015-12-4 14:48 | 顯示全部樓層

二 :
據聞城記 592 已經試過甩班拉舊車 , 結果好快就收到電話叫停。不過年底前可能都仲有得走盞既 ...
如果第時無得拉舊車就等運到啦

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 多謝分享

查看全部評分

請用文明來說服我。
FBI2 發表於 2015-12-4 14:55 | 顯示全部樓層
成個嚴格執行低排措施根本就係智障無極限.
59A單野老運就十五十六唔敢硬推,呢D咁既整色整水就話要推強,都唔知老運個腦生係邊.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-4 15:12 | 顯示全部樓層
1.認同做法係有D不智
但冇辦法既係總有舊車排放標準較差
總會有其他地方suffer

2.我諗執行上可能有難度
除非搵人由朝睇到晚

3.lee層唔認同
部分公路線用多左油但行彌敦道果批用少左油
除非有證明係批新車行長途線先可以用少D油
行非公路線就冇料到咁就話
而且MMC點解要行公路線我覺得主因
係12米新車載客量137個人先係重點

評分

neoplan720p + 1 多謝分享

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| neoplan720p 發表於 2015-12-4 15:54 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-4 15:12
1.認同做法係有D不智
但冇辦法既係總有舊車排放標準較差
總會有其他地方suffer

第三點可能要請專業人士解答一下 ~

我嘅推測係,當年一開始就將堆MMC擺哂落公路線,而唔係擺落曬命市民線(如102、116等等),就係MMC行公路係比起市區,慳得多啲油。

即係話:
現時:
2 行舊B9,每單用1公升油(亂吹個數字);而269B行MMC,每單用4公升油,兩線總耗油量係5公升。

將來,如果兩線車隊互調,就會變成:
2行MMC,每單用0.7公升油(的確比用B9慳左油),而269B行舊B9,每單要用4.8公升油,兩線總耗油量係5.5公升。
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-4 16:09 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2015-12-4 15:54
第三點可能要請專業人士解答一下 ~

我嘅推測係,當年一開始就將堆MMC擺哂落公路線,而唔係擺落曬命市民 ...

又咁諗
當時長途線想換新車既選擇就係要減載客量
變左好多長途大線keep住都用緊舊車
對比起市區果批線座位未必係咁重要既情況下
優先換比長途線都唔出奇

而就住你既例子
我會再睇埋一單2號仔等於幾多單269B
先至可以睇到實際成效如何
例如行一單269B等於行兩單2號仔既話
其實即係269B用多0.8L換2號仔用少0.6L
當然條數都仲係用多左
但未必有想像中咁多

而另一個角度睇
市區線用油點都多過長途線
假設新車減少用油量係以百分比計既話
市區線理應可以用少更多油
除非新車係市區線用少油既成效係真係好唔顯著

承上反而有樣野我覺得應該要做既係
批新車放落只係兩味既字軌其實就有D浪費
如果有心想減排用少D油既應該將新車主力行全日既字軌先最有用

評分

neoplan720p + 1 "批新車放落只係兩味既字軌其實就有D浪費" .

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
cruisesnet 發表於 2015-12-4 17:37 | 顯示全部樓層
低排放區吾係只係限制編定班次既車要用環保車咩?
 樓主| neoplan720p 發表於 2015-12-4 17:52 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2015-12-4 17:37
低排放區吾係只係限制編定班次既車要用環保車咩?

運輸署要好好定義咩叫做「編定班次」。(下刪一百字)

1. 如果老九用「加班車」呢個concept落低排線,只不過而家唔出單層車,改出舊車去serve 返班客,咁樣又算唔算「編定班次」?
假定968唔夠新車,咁繁忙時間4-8分鐘時段,全部變哂8分鐘一班(出合資格嘅巴士),再加插啲舊車做「加班車」,維持返現有班次,咁又得唔得?

2. 另外,新城無「掛牌」呢套制度,咁點先叫做「編定班次」呢?