hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港品牌中國製電動巴士焚毀
開啟左側

[報刊新聞] 香港品牌中國製電動巴士焚毀

lokwah2a 發表於 2015-12-13 22:43 | 顯示全部樓層

GK9141 發表於 2015-12-13 22:43 | 顯示全部樓層
行得個10幾里就玩完
仲邊會有巴士公司敢買

HV9990 發表於 2015-12-13 22:43 | 顯示全部樓層
其實本身部車今日有冇出過街呢?如果熄晒嘢都燒著都幾奇怪
KCRC . Keep Moving
hk20020062 發表於 2015-12-13 22:58 | 顯示全部樓層

你部唉瘋咪又係中國製
castanopsis 發表於 2015-12-14 00:09 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2015-12-13 22:58
你部唉瘋咪又係中國製

其實咁講,問題個關鍵在於質檢做成點
蘋果,以至部分中國品牌(例如聯想),好重視自己形象,自己做足QC
咁既情況下,就算中國製造都用得落手

問題係,部分公司根本唔重視QC,只求減省成本賺盡
其他國家仲有一個尚算信得過既官方監管制度做安全網,政府會把關,所以就算細廠商都唔敢做得太差,做得差既亦唔會流出市場
但偉大祖國個官方監管制度完全唔得,根本就保障唔到產品最低安全標準
唔少企業明知自己產品唔掂都照賣出去
結果中國 黑心食品、豆腐渣工程、電子爆炸品 樣樣齊
甚至貨車唔符合官方排放標準,貼個貼紙上去都照賣得

我都知中國唔係間間公司都差,亦唔應該以一支竹篙打一船人
但當連三鹿、蒙牛等巨型企業都出事既時候,你叫我如何信得過中國製造?

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +1 收起 理由
neoplan720p + 1 你叫我如何信得過中國製造?
1320 + 1 人治既社會好易會係咁, 無計.........等睇h.
nokia_hk_fans + 1 精闢見解

查看全部評分

GK3258 發表於 2015-12-14 00:29 | 顯示全部樓層

所謂既香港設計,結果比大陸仲廢
仲記唔會水肚不服,緊係唔會啦都燒左咯
橫看香港巴膠
peterson 發表於 2015-12-14 02:06 | 顯示全部樓層

今次係新產品出事,未必關QC事,而可能係design flaw,
由最初Design時已經出現左一啲唔應該發生嘅問題,
又或者根本無想過咁都會發生嘅問題

產品的設計能力同技術,需要時間去累積
十幾年前根本無人會用Samsung LG,
而家就成為左打敗SONY樂聲嘅對手

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
petcity + 1 精闢見解

查看全部評分

支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
Jacob 發表於 2015-12-14 02:13 | 顯示全部樓層
其實架野個電牌望落雞到無人有,會唔會有其他部件用咗D雞野而出事呢?
AVD1 發表於 2015-12-14 07:30 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2015-12-14 00:09
其實咁講,問題個關鍵在於質檢做成點
蘋果,以至部分中國品牌(例如聯想),好重視自己形象,自己做足QC
...

大陸唔係做唔到好野出黎,但係個大陸人始終就係有個心魔 - 貪。
就算佢 design 幾好都好,一貪始終就會出事。

老老實實,呢 d 所謂電動車真係唔平,
問題在於架車係唔係真係值咁 o既價錢,我諗大家真係需要諗下。
冇錯,電車比普通用油係貴,但係究竟大陸廠方係唔係真係 100% 拎哂落架車到?
還是又搞埋 d 偷工減料或者改用次貨 ……

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 正解

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
kay 發表於 2015-12-14 07:33 | 顯示全部樓層

新聞話唔排除係電線短路起火

不過因為電線短路而起火間唔中都有
但因為今次係架有背景既電動巴就
世界很簡單 人類很複雜