hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 如果有2萬元....
開啟左側

如果有2萬元....

millertong 發表於 2006-5-8 17:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如果一個中學生(我)有2萬5千元,
想用2萬元做一些低風險既投資
5千元做流動資金

2萬元除左做定期之外仲有乜可做??
cruisesnet 發表於 2006-5-8 19:02 | 顯示全部樓層
可以唸下抽優質新股eg.中銀 &大連港
chrisappear 發表於 2006-5-8 19:47 | 顯示全部樓層
傾向低風險的話,可以諗下做外幣定期存款.
或者去開個戶口,投資現貨貴金屬.
 樓主| millertong 發表於 2006-5-8 20:37 | 顯示全部樓層

乜唔係要18歲先可以抽新股咩???
同埋我唔覺得大連港係一隻優質新股....

如果做外幣定期存款應該邊隻好??
我自己睇過,紐西蘭元/澳元lee兩隻利率較高,
但係唔係最好呢??同埋邊間銀行利率較高??

貴金屬係唔係=金,銀之類???
如果係,金價最近升到咁高,仲投資??

如果去投資期貨既風險又大唔大呢??

先多謝兩位既回覆
Thank you
nelson72A 發表於 2006-5-8 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 millertong 於 2006-5-8 20:37 發表

冇錯...18歲先可以買股票(包括抽新股)

同埋邊間銀行利率較高??

好似永亨既息率比較高(有錯請指正)
雖然外幣息率高過港幣
但係外幣亦都有匯率風險

仲有唔好經常將外幣/港幣互相兌換
即使A貨幣/B貨幣匯率不變
由A貨幣兌換B貨幣再兌換A貨幣既話
約1%既A貨幣會被銀行/找換店食左

貴金屬係唔係=金,銀之類???
如果係,金價最近升到咁高,仲投資??

冇錯....
不過金價升到咁勁
真係要小心為上...
仲有貴金屬係冇利息收

如果去投資期貨既風險又大唔大呢??

個人認為期貨既風險仲高過股票(三四線股另計)
期貨的確可以帶來更高利潤
不過會更快輸清光
就算之後升番都係輸晒

U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-8 21:15 | 顯示全部樓層
原帖由 millertong 於 2006-5-8 20:37 發表

如果做外幣定期存款應該邊隻好??
我自己睇過,紐西蘭元/澳元lee兩隻利率較高,
但係唔係最好呢??同埋邊間銀行利率較高??

貴金屬係唔 ...

抽新股要18歲先可以
近排上市的新股(如大連港)適合短線投資多o的
要中長線,銀行股較為適合(如中行、交行)

小弟的投資組合係:
1000股 交通銀行
1000股 玖龍紙業
2000股 上海集優
2000股 大連港
(近排果3隻將在2星期內放售,交行作長線投資)

外幣定期我傾向做紐西蘭元,因為仍有升值空間
邊間銀行利率較高唔太知道,富邦銀行可能會高o的
chrisappear 發表於 2006-5-8 21:45 | 顯示全部樓層

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-5-8 21:15 發表
外幣定期我傾向做紐西蘭元,因為仍有升值空間
邊間銀行利率較高唔太知道,富邦銀行可能會高o的

紐西蘭元最風光時間已過,現處反彈期,最大隱憂是紐西蘭經濟增長放緩,影響其息率政策.
相比其他主要外幣,紐元特點是升得急,跌得快,所以做定期存款,宜短不宜長.
本地一些小銀行利率較高,例如做七日紐元定期,年利率可逾六厘半.
PS:換轉係幾年前,南非蘭特(ZAR)都係選擇之一;但如今息率已不及紐元.
 樓主| millertong 發表於 2006-5-8 22:24 | 顯示全部樓層
我寫左我仲係中學生(未夠18),所宜家可以miss左買有關買股票

如果我做紐西蘭元有乜要注意呢??
同埋宜家係唔係一個好時候做紐西蘭元定期呢??
宜家匯率係唔係大約4.8 - 5 左右 ??

我也剛剛睇過永亨個website,
話外幣定期年息高達7厘(紐西蘭元,3個月)
咁我如果做1-2星期年息至少都6厘la..係唔係???
chrisappear 發表於 2006-5-8 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 millertong 於 2006-5-8 22:24 發表
我寫左我仲係中學生(未夠18),所宜家可以miss左買有關買股票

如果我做紐西蘭元有乜要注意呢??
同埋宜家係唔係一個好時候做紐西蘭元定期呢??
宜家匯率係唔係大約4.8 - 5 左右 ??

我也剛剛睇過永亨個website,
話外幣定期年息高達7厘(紐西蘭元,3個月)
咁我如果做1-2星期年息至少都6厘la..係唔係???

還是那句,做紐元定期,宜短不宜長,便於靈活走位;以我所知,七日或以上各年期之息率分別不大.
以現時紐元匯價,風險不算太高,只須每星期留意一,兩次技術走勢便可.
忘了一提,去中小型銀行做外幣定期另一好處,係買入/賣出外幣差價較小.
現時紐元匯價約HK$4.95.
 樓主| millertong 發表於 2006-5-9 00:09 | 顯示全部樓層

咁如果宜家入
個匯價會唔會太高,第時賣出味少左D??