hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞轉載] 海嘯揭發騙綜援案維持原判...... ...
開啟左側

[新聞轉載] 海嘯揭發騙綜援案維持原判......

3AD172004 發表於 2006-5-8 19:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/060508/12/1nm7q.html

扼綜緩即係扼社會公帑喎,咁都要維持原有判決,真係有冇搞錯!我呸!
本人認為扼綜緩案維持原判係好唔正確係判決,因為維持原判只會縱容扼綜緩既行為,而且更加唔能夠令更有需要既人受惠。律政司已經考慮向上訴庭提出刑期覆核,呢點我十分支持,但如果下一次既刑期覆核又失敗既,最終都要上去終審法院作出終極覆核架喇......

主賜我異象,來委身香港!
guia 發表於 2006-5-8 20:54 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD172004 於 2006-5-8 19:48 發表
http://hk.news.yahoo.com/060508/12/1nm7q.html

扼綜緩即係扼社會公帑喎,咁都要維持原有判決,真係有冇搞錯!我呸!
本人認為扼綜緩案維持原判係好唔正確係判決,因為維持原判只會縱容扼綜緩既行為, ...

唔會咁快定論, 睇下律政司上唔上訴先啦
佢老公因涉在酒吧打人,被判即時入獄2年9個月。
winningmok 發表於 2006-5-8 21:01 | 顯示全部樓層
唉,判佢入獄對佢個女又好似唔係咁好,無人照顧
唔判佢有罪又好似唔公平
2個人有手有腳又唔係唔做到野,年紀又唔係大都走去囉綜援既!
唉,2個都唔方好得去邊,個女有個咁既老豆老母真係幾慘!!
用玻璃樽打人,之前又走去非法賭錢俾人拉左,
呢個女人唔明點解仲要跟住d咁既個男人既,唉~~低佢要坐2年幾監!

guia 發表於 2006-5-8 21:10 | 顯示全部樓層

原帖由 winningmok 於 2006-5-8 21:01 發表
唔判佢有罪又好似唔公平
2個人有手有腳又唔係唔做到野,年紀又唔係大都走去囉綜援既!
唉,2個都唔方好得去邊,個女有個咁既老豆老母真係幾慘!!
用玻璃樽打人,之前又 ...

佢就算要坐監, 佢個女社署都會有另有安排架啦..
bose_hung 發表於 2006-5-8 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD172004 於 2006-5-8 19:48 發表

...

論今次案件為例,
判佢入獄肯定更加浪費公帑!

判佢入獄,
唔使俾米飯佢食呀?
呢D米飯錢邊個俾呀?
咪係公帑囉!

小弟覺得個官講得幾有道理:
二千幾蚊唔係大數目
如果你真係睇公帑睇到咁大的話,
唔該你篤篤計數機:
兩次訴訟費 + 半年至兩年入獄刑期米飯錢,
呢D加埋幾多錢呀?
唔好忘記:
坐監係有人工收o架!
呢D錢又係邊個俾呀?

所謂「扼綜緩」都係想「唔做都有得食、有錢收」,
判佢入獄咪「唔做都有得食、有錢收」囉!
即係明益佢呀?
係咪咁傻呀你~~

浪費公帑供養呢D人懶人「唔做都有得食、有錢收」,
仲要「我呸!:@:@:@」?
真係唔知乜o野世界……

放遠D對眼做人啦……
Bristoll5g 發表於 2006-5-8 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 winningmok 於 2006-5-8 21:01 發表
唔判佢有罪又好似唔公平

咁佢兩公婆一年去9次旅行都無帶兩個女去,
即係有人照顧/唔使人照顧啦
cruisesnet 發表於 2006-5-8 23:14 | 顯示全部樓層

但係大家要唸下
如果佢吾係因為海x而比人知佢係扼綜緩
而係比政府既人自己發現

大家會吾會知道個官點判
會吾會好似而家緊又話判得輕???
053h4 發表於 2006-5-9 01:02 | 顯示全部樓層
blueblue 發表於 2006-5-9 12:05 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2006-5-8 23:14 發表
但係大家要唸下
如果佢吾係因為海x而比人知佢係扼綜緩
而係比政府既人自己發現

大家會吾會知道個官點判
會吾會好似而家緊又話判得輕???

我唸呃綜緩的人年中有唔少,以新移民為甚,不過佢都有D唔好彩,因為海嘯而揭發令到全港都知佢D衰野.
Ketsu 發表於 2006-5-9 13:56 | 顯示全部樓層

始終覺得法律係遊戲規則
你做既事犯唔到佢既規舉
真係話知你係「人辦」之中既「人辦」丫
你一樣冇事
但如果你一犯中佢既規舉
就算你本身成日行善德
絕對係一等一既好人丫
你都一樣要人頭落地...

我諗律師既職責
就係教你點玩呢個遊戲
點樣助你運用呢d 規舉黎保障自己
甚至係救番自己條命
(唔係點會收你咁貴律師費丫
諗落真係值架!)
Abusing dead rule -> Denial of reality