hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 交通機構無意為殘疾人士提供優惠
返回列表 發新帖
開啟左側

交通機構無意為殘疾人士提供優惠

art0925 發表於 2006-5-9 12:45 | 顯示全部樓層

Well, I am one example...I have a problem that makes me legally disable, and in US, I don't have a problem at all, But rather, If I am in HK, I think alot of agency won't classify a person disable when he/ she physically looks normal.

原帖由 Ketsu 於 2006-5-8 23:40 發表

你有證在手
那怕誤會呢 ?

呢個道理
就有如一個樣生得細既成年人
入成人機舖打機
你證明到你係夠秤既
唔通機舖職員仲會趕你出黎咩!
(咁如果佢著住校服就當然另計啦!)

樓主| M 發表於 2006-5-9 16:25 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2006-5-9 00:06 發表

但係要佢地自己拎證出黎,其實會唔會對佢地造成更大既打擊?

我地成日話要當殘疾人仕係正常人,我諗坐車唔雖要刻意標籤佢r
地。

點解以前老人用老人卡半價搭巴士就唔會對老人造成大打擊,
學生哥(俾左20蚊附加費)用優惠價搭地鐵果時聽到怪聲又唔會對學生造成大打擊,
殘疾人士拎證出黎就會對殘疾人士造成大打擊?

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
virus 發表於 2006-5-9 20:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2006-5-10 00:28 | 顯示全部樓層

pakchi70 發表於 2006-5-10 00:53 | 顯示全部樓層
davidng 發表於 2006-5-10 02:12 | 顯示全部樓層
"因此, 個人相信, 個學生車船津貼一樣
政府津貼比交通機構提供優惠合適 "

贊成 !
 樓主| M 發表於 2006-5-10 17:23 | 顯示全部樓層

原帖由 pakchi70 於 2006-5-10 00:53 發表

你嘅想法都幾"特別"

對一位精神病康復者嚟講唔會有幾多個好想比人知佢曾經患過呢個病吧
咁如果佢地要有優惠就要拎張咭出嚟證明,
咪即係話比人知佢曾經有過呢個病?
比著你係佢 ...

我地成日話共融共融,唔通要果D殘疾人士日日俾十幾蚊
過海就叫共融?同埋,據我所知,殘疾人士其實好想有乘
車優惠,佢地每個月賺得兩三千蚊,如果唔俾優惠既話,
對佢地係一件不便。

香港好多人都好介意人地話佢老,又唔見佢地驚搭地鐵時
會被人查票睇下佢夠唔夠65歲?(當然,地鐵公司查票好
多時都係查學生客,好少會查老人客。地鐵亦都十分優待
老人,有假日兩蚊,入閘過20分鐘又唔駛俾附加費。)

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
fungch 發表於 2006-5-10 20:03 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2006-5-10 21:33 | 顯示全部樓層