hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 40P VS 234C
開啟左側

[問題] 40P VS 234C

s3n370 發表於 2015-12-27 02:31 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2015-12-26 20:05
根據我之前搭左幾班234C既經驗兩班車上埋荃景圍天橋D客已經要頂閘上石圍角
雖然石圍角會有人等但為數唔多  ...

石圍角至梨木樹未見過落多個40個客,當中以可風中學分站最多人落車
排開40P會有客上234C,但唔多。不能排除係以下原因

1. 本身234C企位都所餘無幾
2. 班客係去黃大仙、新蒲崗
3. 想有得坐。雖然234C對石圍角至梨木樹客係堅快,但40P都唔係慢好多,至少快過的士以外的公共交通工具。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
GW4866 發表於 2015-12-27 02:37 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-27 01:56
其實樓主既意思係唔係抽班40P過234C
又或者下次加班加落234C而唔係40P?

唔係呀,40P唔加班都算,仲想減班比234C

s3n370 發表於 2015-12-27 02:31
根據我之前搭左幾班234C既經驗兩班車上埋荃景圍天橋D客已經要頂閘上石圍角

石圍角至梨木樹未見過落多個40個客,當中以可風中學分站最多人落車
排開40P會有客上234C,但唔多。不能排除係以下原因

1. 本身234C企位都所餘無幾
2. 班客係去黃大仙、新蒲崗
3. 想有得坐。雖然234C對石圍角至梨木樹客係堅快,但40P都唔係慢好多,至少快過的士以外的公共交通工具。

40P唔行彩虹道(新葡崗)
打開門,行出去,去遠啲!
s3n370 發表於 2015-12-27 02:42 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2015-12-26 19:29
深井區議員仲要求258D, 263, E33, E34經深井喎! 真係服左深井區議員諗到D古怪走線出黎, 而唔係大涌道直出. ...

繁忙時間由大涌道上荃灣路,一路去到葵青交匯處,最快都講緊係慢碌。
唔駛停响度算偷笑。
兜埋石圍角同梨木樹的234C,只係比大涌道上的234X/P用多5分鐘左右。

見過麗城直出九龍的校巴,都要特登改行象鼻山路、荃錦交匯處、德士古道走,
而唔係直去大涌道行荃灣路

s3n370 發表於 2015-12-27 02:47 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2015-12-27 02:37
唔係呀,40P唔加班都算,仲想減班比234C

鑽石山落車的客,大部份咪過條隧道入新蒲崗...
tatl 發表於 2015-12-28 00:29 | 顯示全部樓層

似乎樓主既意思係過左荃錦交匯處就咁經德士古道、青山公路從而飛起石圍角,梨木樹出東九龍。

不過如果好似其他版友咁講上石圍角梨木樹係有特別原因既話,咁又有乜需要更改路線呢。
Ricky403 發表於 2015-12-28 10:36 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2015-12-26 20:05

尾班234C石菊樓都可以落到十零個,上客就上番差唔多數
頭班就因為7:48-7:50已經到站,多啲時間走盞,多數石菊樓可以落到二三十個,甚至會有小學生同家長石蓮樓落,上車就都係十個到

BTW,其實有時234C多人起上黎荃景圍天橋會飛站 (不過近期少咗呢個情況出現)

利申: 234C常客
Ricky403 發表於 2015-12-28 10:48 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2015-12-27 02:42
繁忙時間由大涌道上荃灣路,一路去到葵青交匯處,最快都講緊係慢碌。
唔駛停响度算偷笑。
兜埋石圍角同梨 ...

234C由荃景圍天橋去葵涌道近荔景站講緊要20分鐘……234X可以用成10分鐘先由祈德尊去到葵涌道近荔景站,呢啲情況喺234C服務個時間好罕見
至少8:00 google map荃灣路多數路段仲係橙/綠,8:20先開始有紅色,甚至好彩嘅話去到8:30都只係荃青去到葵青一段橙,其他綠

慢碌係會間中有嘅,但最少慢碌就唔會啦

Ricky403 發表於 2015-12-28 10:57 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2015-12-26 17:56
未有234C前又搭咩? 點解61M等線轉31, 36有轉乘但53冇先? 唔係234A/234B都係53加個轉乘先, 234C服務時間外 ...

去石圍角嘅,多數都搭小巴出荃灣站,再由綠楊嗰邊行上去或再駁多程小巴
梨木樹就多數小巴出到去荃灣再搭48X或36/直接搭48X

但呢兩個方法,點都唔及234C荃景圍天橋上橋直飛綠楊快,麗城三期去石菊樓講緊只係要用10分鐘,搭53嘅話10分鐘只到大河道,更加唔駛講等36,坐住36慢碌沙咀道,再喺熊貓轉個圈先上山
點解要無啦啦俾234C上石圍角、梨木樹,唔係無原因㗎
Ricky403 發表於 2015-12-28 11:00 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2015-12-26 19:29
深井區議員仲要求258D, 263, E33, E34經深井喎! 真係服左深井區議員諗到D古怪走線出黎, 而唔係大涌道直出. ...

深井有兩個㗎

郊區東嗰個就真係幾離地下
但建議用現時個走線開234C嗰個係麗興嘅

兩者不能相提並論
GU9338 發表於 2015-12-28 11:05 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2015-12-26 17:56
未有234C前又搭咩? 點解61M等線轉31, 36有轉乘但53冇先? 唔係234A/234B都係53加個轉乘先, 234C服務時間外 ...

學生朝早返學分秒必爭 , 難得有條 234C 一條直路送到學校門口 , 莫講話 $10.1 , $12 都有人搭 ...
搭得 53 大河道落車再去沙咀道漫遊 36 上山 ... 就算有 BBI 又點 , 7 點出門口都遲到啦
請用文明來說服我。