hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解港人對比亞迪巴士印象咁差?
開啟左側

點解港人對比亞迪巴士印象咁差?

firstcar 發表於 2016-1-10 10:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

一話停駛
全城網民歡天喜地
幸災樂禍
點解印象會咁差?

HT408 發表於 2016-1-10 10:40 | 顯示全部樓層
四個字:中國制造

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 一針見血

查看全部評分

dogdog002 發表於 2016-1-10 11:43 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-1-10 10:40

呢個都未係重點

佢13年電動車充電位爆過炸黎

九巴果部行左半年就退左貨

allen_814 發表於 2016-1-10 12:12 | 顯示全部樓層

唔知個5部BYD可唔可以捱到一年先抬電池
半隱退
cn2661_2d32 發表於 2016-1-10 13:15 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-1-10 10:40

本來呢, 因為憎中國已唱反調嘅人哩, 就係小數.
聽到中國制造就潑冷水嘅原因, 係因為好大多數中國制造都有個問題,
就係品質低劣, 唔合格又報自己合格, 為求合格就用其他全世界都諗唔到既卑鄙手法厄人,
令人地以為合格, 例子: 你要驗奶製品蛋白含量, 得, 我落三聚青氨
你要驗豉油氨基酸含量, 得, 頭髮都有氨基酸, 我就溶左d頭髮加落去
為左成本最低 (賺最多同賣個靚價), 偷工減料, 表面上用得到同洋貨一樣, 實際上入面d野,
一係就零件材料大扣, 一系就用次級野強行用盡個margin谷大佢.
建築材料, 人地歐美日本話要冇致癌物, 水喉要冇鉛緊係有原因.
佢話知你死, 賣去災區/外國堆建屋組件先後比人發現有致癌物, 火車頭有石棉.
唔去諗下人地歐美野貴在, 係用左咁多時間諗d野唔致癌, 隔熱點樣唔用石棉. 所以咁貴
用你既料, 我都識造咁平, 爭在我唔敢亦冇諗到你交呢個料做貨, 呢個就係Made in China囉

想急於求成超英趕美, 就唔係下苦工去科研,
而係沿用老毛年代農民思想:
買唔到嘅, 就用自己方法造出黎, 但完全唔明人地背後點解要用咁多料, 用呢隻料, 點解份量係咁多,
見佢work, 成本係人地10份1, 就以為自己好醒.
打個比如, 人地德國佬, 造隻火牛,又用銅線 又要線圈, 又要FUSE,又N隻電容, 重疊疊, 賣成千銀
你覺得人地傻嘅, 我做隻火牛, 我用鐵線, 得個線圈, 兩隻大土砲電容, 喂我成本30蚊, 都係著架wo. 係咪德國佬戇居?
但呢班老毛思想, 你知唔知, 鐵線電阻高會燒屋, FUSE係隻牛有時會救你一命, 電容靚唔會咁快壞.

就係因為唔只造隻火牛,  而係做食物, 做建築, 電器, 車, 等等等
成個中國不論製造定各行各業甚至政治經濟, 領導人去到平民都係思維上好大個問題:
唔腳踏實地, 急於求成, 唔對症下藥, 所有野都係唔歸根咎底, 為治標, 唔治本, 無所不用其極.

所以, 唔係因為針對中國所以針對中國貨, 而係中國貨真係創作力量同幻想, 會嚇你一跳.
你叫人點信佢?

評分

參與人數 31aPower +27 HugeC +227 收起 理由
kaiserland + 1 + 10 英雄所見略同
ATENU364TC196 + 1 + 10 精闢見解
s3v12 + 1 + 10 精闢見解
hugo85x + 1 多謝分享
LAK2 + 1 精闢見解
lawrencewong1 + 1 精闢見解
cky + 1 + 10 英雄所見略同
fokck + 1 英雄所見略同
LW1 + 5 精闢見解
VOLVO‧MV6593 + 1 + 10 精闢見解
ma212223 + 1 + 10 精闢見解
allen_814 + 1 + 10 精闢見解
5504~NK3640 + 1 + 10 不能同意更多
老巴迷 + 1 精闢見解
straysheep123 + 1 + 10 給你一個like
區麗芝 + 1 + 10 精闢見解
gu9434@24 + 1 + 10 英雄所見略同
nickk + 1 + 10 精闢見解
groom1002 + 1 + 10 超強說服力
LF5502 + 1 + 10 中國貨真係創作力量同幻想, 會嚇你一跳.
S3BL417 + 1 + 10 中國的軟實力
cx734 + 10 英雄所見略同
castanopsis + 1 + 10 正解!
THomas20010808 + 1 + 10 精闢見解
wingho_cwh + 1 + 10 精闢見解
巴士迷A號 + 1 + 10 精闢見解
neoplan720p + 1 精闢見解
CardCaptor + 1 + 10 給你一個like
RobynnNKendyFan + 1 + 10 Sad but true
ming329 + 1 精闢見解
sham + 1 精闢見解

查看全部評分

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
PB602 發表於 2016-1-10 15:03 | 顯示全部樓層
這是境外反華勢力,聯同境內一小撮別有用心的反中亂港分子,四處"唱衰中國"的結果。

中國的電動公交車技術世界領先,超英趕美,當英國還在搞混能時,中國已經成功掌握電動公交的核心技術。外國勢力不甘被中國超前,所有不斷製造"中國的會爆炸"等慌言去迷惑國人。

評分

參與人數 10aPower +9 HugeC +72 收起 理由
VOLVO‧MV6593 + 1 + 10 英雄所見略同
cn2661_2d32 + 1 + 10 曲到呢....
straysheep123 + 1 + 10 大師級作品
BlackBird + 1 + 1 曲線要講明
gu9434@24 + 1 + 10 要叫成龍解釋下ww
LF5502 + 1 + 10 淫虫 = 外國勢力
S3BL417 + 1 + 10 "中國威脅論" XDD
ccatvb + 1 精闢見解
wingho_cwh + 1 + 10 反中亂港曲線論
neoplan720p + 1 曲線要講明 ~~

查看全部評分

AVD1 發表於 2016-1-10 16:26 | 顯示全部樓層

cn2661_2d32 發表於 2016-1-10 13:15
本來呢, 因為憎中國已唱反調嘅人哩, 就係小數.
聽到中國制造就潑冷水嘅原因, 係因為好大多數中國制造都有 ...

中國人搞臭 Made In China 個品牌,即係你講 o既係事實。

但同時而家都有人係「逢中必反」。
呢個就係因為意識形態搞出黎,要怪就怪共產黨起回歸之後,甚至 CY 上台之後起香港搞左 d 乜先 ……
根本香港同台灣就係同類,一講到「中國」、「中共」兩個字,呵呵 …… 大家心照 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
hk20020062 發表於 2016-1-10 17:48 | 顯示全部樓層
因為啲港豬一聽到中國就上腦
ky927 發表於 2016-1-10 18:36 | 顯示全部樓層
其實樓主應該掉返轉諗,咁你就唔駛開post都明個道理係邊。

1)論大陸牌子,成街宇通、青年;點解無人反感?
2)論行電,成街i3、Tesla;點解無人話危險;

明啦掛

groom1002 發表於 2016-1-10 20:59 | 顯示全部樓層

中國野,如果唔怕死,可以唔信人信自己,後果自負