hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 從91年6月九鐵故障, 聯想到廿五年前後埔公巴士服務... ...
開啟左側

從91年6月九鐵故障, 聯想到廿五年前後埔公巴士服務...

deep3@italk 發表於 2016-1-15 16:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://www.youtube.com/watch?v=lax5HO2lwOQ

片中(1:32)所見, 應該係埔公南行崇基學院巴士站, 當時埔公仲有六條線(70, 72, 72A, 72B, 73A, 74A), 都算係四通八達, 而家得番四條(72,72A,73A,74A), 當中變動最少既算係72A......

kmb71k 發表於 2016-1-15 18:55 | 顯示全部樓層
1:36我有冇睇錯? 86C?

其實相比其他行走舊路既路線, 大埔公路算係偏太多, 唔計872都已經有6條, 搞到客源分散晒導致每條線都客量不足

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| deep3@italk 發表於 2016-1-15 19:44 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-1-15 18:55

其實相比其他行走舊路既路線, 大埔公路算係偏太多, 唔計872都已經有6條, 搞到客源分 ...

果部S3M 應該係九巴加開既特別車, 俾埔公沿線乘客出沙田, 好難想像當時雞車行70 頂閘既情景係點......

樓主| deep3@italk 發表於 2016-1-15 19:52 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2016-1-15 18:55

其實相比其他行走舊路既路線, 大埔公路算係偏太多, 唔計872都已經有6條, 搞到客源分 ...

最大既死因都係開左X 線(91年已經有72X, 73X, 74X, 75X, 但270A, 271 仲未開辦, 所以70 勉強未死得), 出現左代替品, 舊路舊線單靠埔公客量邊撐得住.

HR9710+KU1391 發表於 2016-1-15 21:58 | 顯示全部樓層
諗返以前青山公路及屯門公路巴士線比較,青山公路巴士線真係被縮短同摺.
50曾經同68共存,係地鐵荃灣線通車才縮去葵芳,D人嘈,就把52延長出長沙灣.

72B係80年代尾有S3M.
70原本係270A全日後要摺,攪左8年才可以取消.

ryulky 發表於 2016-1-15 23:13 | 顯示全部樓層
270A 同 70 喺北區服務範圍除左總站之外就完全唔同, 當年又未流行8仔轉乘. 被反對好正常
0 去錯方向
 樓主| deep3@italk 發表於 2016-1-16 01:11 | 顯示全部樓層

ryulky 發表於 2016-1-15 23:13
270A 同 70 喺北區服務範圍除左總站之外就完全唔同, 當年又未流行8仔轉乘. 被反對好正常
...

雖然70 係馬會道, 聯和墟, 祥華一帶都算係獨市, 但都係養唔起條線, 可惜......
franco26 發表於 2016-1-16 10:43 | 顯示全部樓層
呢D路線遊河就正, 但以現時通勤標準就真係好低效大西北、東北都講緊一小時生活圈
70 呢d 真係難免要淘汰
 樓主| deep3@italk 發表於 2016-1-16 13:13 | 顯示全部樓層
franco26 發表於 2016-1-16 10:43
呢D路線遊河就正, 但以現時通勤標準就真係好低效大西北、東北都講緊一小時生活圈
70 呢d 真係難免要淘汰
...

而家九巴咁多單層車, 同埋有ETA, 八達通雙向分段, 全日30 分鐘一班都未必冇得做, 我覺得留佢好過留73 同74A.

franco26 發表於 2016-1-16 15:05 | 顯示全部樓層

其實睇返呢d片
發覺香港原來廿幾年都無咩點變
容許我係度抽下水

東鐵依然咁多事故、鐵路一死就大混亂、香港人依然係咁無秩序、站長都係照俾人鬧
現今出事已經好好多, 有晒replacement bus 緊急支援機制, 九鐵服務已從官僚轉變成客戶服務

其實係咪我地包容低左, 要求又高左 ...