hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳聞今年開始各區將沒有RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 傳聞今年開始各區將沒有RDP

Ricky403 發表於 2016-1-24 16:28 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-1-24 11:59
日間幾乎所有時間上西廊同唔上西廊差起碼15分鐘
正常巴士乘客明明感受到巴士快左,所以行西廊線真係多左客 ...

起碼差15分鐘?你咁肯定又可唔可以整啲實質數據出來研究下?例如美孚去旺角行車時間?
我就搭咗咁多次某長沙灣道線,北行由旺角亞皆老街口去美孚,用得最多時間嗰次都只係20分鐘,由嗰個位經西廊飛去美孚,5分鐘肯定唔得囉,淨係銘基去美孚都6分鐘啦
南行呢,就算係下繁,以個人搭某條線嘅經驗,美孚去欽州街用得最多時間都係15分鐘

咁又點「起碼快15分鐘」法呢?我只係睇到268X有啲時間比68X快15分鐘咁囉,但對於停埋美孚嘅西廊線,呢個數據毫無代表性

.
Ricky403 發表於 2016-1-24 16:56 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-24 12:34
但換另一角度諗,由荃葵去油尖旺係講緊由兩條鐵直達,響呢個情況下又同條鐵硬撼係啖咁有著數
如果硬撼完又 ...

始終鐵講緊車程沉悶呆板又站站停,點都有人希望有巴士路線跑公路直去一啲遠少少嘅地方嘅,但係咪真係要玩美孚經西廊落旺角呢?呢個就有保留

重組應該都要睇番本身個區嘅交通配套+道路網+快咗嘅車程做決定
照咁睇,既然九巴對荃市出深水埗都唔太上心,呢個區落深水埗甚至旺角大可以送俾鐵,由30X同234X合併做哂潛力最高嘅荃威同麗城,反正而家荃威同麗城靠自己真係唔多夠客,荃市又玩爭客
.
Ricky403 發表於 2016-1-24 17:21 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-1-23 21:23
你咪試下塞落美孚停那2枝燈再停站上埋客睇下五分鐘上唔上得番公路?

又一個盲反西廊的巴士迷,哀哉。 ...

所以仲玩咩鬼停美孚再上番西廊吖
九巴講到明會再重組路線行西九走廊,快很少只係部份巴士自我FF ,
無常識唔緊要,得閒落街望下長沙灣道塞成點先講野。

長沙灣道有幾塞?我成日搭巴士經過啦,咪又係美孚20分鐘到太子,根本深水埗唔大上大落就點都唔會好塞

九巴話會搬巴士路線上西廊,結果63X都仲未做得起,242X同259B就削服務

阿小小人你又不妨留意下彌敦道左轉亞皆老街同西廊落橋位路況
.
053h4 發表於 2016-1-24 17:31 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2016-1-24 16:28
起碼差15分鐘?你咁肯定又可唔可以整啲實質數據出來研究下?例如美孚去旺角行車時間?
我就搭咗咁多次某 ...

唔洗講咩,以前星期六過左銀行中心下午四點,旺角去深水埗,維景酒店前多車,加上深水埗有貨車,另加每班車上50-60人,用多廿分鐘好正常
以前68X重因為咁成日脫班

而你唔鐘意特快咪慢慢碌lor
唔好阻著而家268X班客,基本上近期起碼坐滿,星期期六夜晚的話,8:20佐敦上車,通常9點前到元朗
以前肯定唔得啦, 隔離版268X啱喘開個陣,個個話半個鐘左右旺角到元朗好快以前68X 起碼9個字以上
對比下真係快左成半有多

按九巴到站時間,268X銘基去大欖廿分鐘唔洗
即係你唔塞車下行完長沙灣道,加車都去到轉車站

所以268X真係受歡迎lor

另外,美孚要起轉車站的話,有心搞係可以擴建橋面起站,係唔係想大搞先?

簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2016-1-24 17:38 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2016-1-24 17:21
所以仲玩咩鬼停美孚再上番西廊吖

深水埗果段長沙灣路最興係得返兩條線然後仲要有大量巴士停站

其實就算快5-10分鐘都好
係個客角度始終停少D站停少D燈就覺得好快
當然果隻小人講野又太over

242X/259B先天性得幾班車好難做得起
63X老九自己玩得唔盡
停美孚又十點後唔同走線
班次又唔算密
但咁既服務下有時奶路臣街上十幾個都得

.
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVD1 發表於 2016-1-24 17:52 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-1-24 13:36
柴灣出北角銅鑼灣中環,巴士特快有得做wor
荃葵梨木樹,上葵涌,沙咀道,荃威,灣景都叫有地鐵?
而家巴士 ...

你而家同人講去油尖旺因為巴士慢堆人要轉投地鐵,
倒轉你搞特快未又係要另去深水埔 d 人轉投地鐵有咩分別?

根本就係個重組方案垃圾先搞到區議會反對,
呢個咁 o既道理你唔係唔知,只不過係 閣下死雞撐飯蓋而已 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
053h4 發表於 2016-1-24 17:55 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-1-24 17:52
你而家同人講去油尖旺因為巴士慢堆人要轉投地鐵,
倒轉你搞特快未又係要另去深水埔 d 人轉投地鐵有咩分別 ...

以前我係深水埗因為68X劣質服務又脫班,重好有可能無位就真係轉投地鐵啦
而家深水埗入元朗就一定係巴士

隔離版你google 下手,十個有十個話268X好快,我真係唔知人明明半個鐘入元朗多左客,點解會失敗

根本個別人仕就係唔想見到九巴做得好,回應開快線先下下話行深水埗唔慢
深水步某條線少客,佢地唔想轉乘去撘鐵有咩問題?唔通流失一個客換來多五個客唔應該改?
九巴區域重組,就証明換乘都有市場,快線亦多左客

你問下真係坐車班客,係咪有快唔上啊?

簽名被屏蔽
AVD1 發表於 2016-1-24 17:56 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-1-24 17:55
以前我係深水埗因為68X劣質服務又脫班,重好有可能無位就真係轉投地鐵啦
而家深水埗入元朗就一定係巴士
...

68X/268X 呢個方案係完善就當然冇問題,
我講緊 30X、33A 等呢 d 唔三唔四 o既方案,
我係講緊區議會反對係有區議會反對 o既原因,唔係一味話人地反反反就話人地乜乜物物。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
053h4 發表於 2016-1-24 18:01 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-1-24 17:56
68X/268X 呢個方案係完善就當然冇問題,
我講緊 30X、33A 等呢 d 唔三唔四 o既方案,
我係講緊區議會反對 ...

區域重組思維下,換乘有咩問題先?

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-1-24 18:04 | 顯示全部樓層

41A行西廊多左好多客,已經反映長線行深水埗係好趕客,我真係唔明點解重組方便更多乘客係叫死雞撐飯蓋
九巴青衣線踼上西廊建議,好多年前年都提過啦,遲左咁多先成事
檢討唔係區議員點解唔為乘客著想,而係反罵快線支持者死撐上西廊

簽名被屏蔽