hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳聞今年開始各區將沒有RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 傳聞今年開始各區將沒有RDP

Ravenclaw 發表於 2016-1-23 02:48 | 顯示全部樓層

呀小小人...

你鬧人唔好鬧過界...

個制度就冇錯ge,各方都有各自ge後門可以走,必要時各方都有機會出絕招,老運果邊個絕招叫行政指令,區議員個絕招叫司法覆核,小市民個2個絕招叫反對聲音及選票...

必要時,大家都可以去到好盡,差在有冇必要...

垃圾方案,小市民區議員反對,佢地冇做錯野,呢個系佢地ge權利,你最多只能夠話佢地下下都近乎用盡佢地應有的權利,但老運冇用盡...

你可以讚老運氣量高,佢容忍區會反對聲音,聽區議會話,而冇行使佢ge絕招:行政指令...

但亦都要鬧老運做咩交d咁ge方案出黎...

喂,咩態度先?!你又想同小市民傾,你又想同區議會傾,跟著就出d冇誠意ge方案出黎hea人,唔好講小市民呀,就算做個完全不相干,離地ge旁觀者都覺得有問題啦...

老運鐘意咪行政指令飽佢囉,老運ge權利黎架嗎,洗咩問小市民呢。只不過當小市民忍無可忍的情況底下,3權分立下的香港唔會令你老運好過咁解囉...

你系唔應該鬧小市民區議會阻住地球轉,因為佢地權限不足,除非犯規,否則阻唔到ge,ok? 咁等區議會小市民犯規(行使不應有的權利)先出黎抽水都未遲...

制度=遊戲規則,唔希望去到有任何一方,忍無可忍,要破壞任何遊戲規則繼續進行遊戲...

你個小小人最好咩都唔好問,咩都唔好做,下下老運直接行政指令算...

第一,呢度唔系新加坡,入去老運做果d,唔系d所謂ge精英,下下出絕招,行政指令的話,咁即系迫小市民區議會都出佢地絕招而已...

更何況新加坡的人民其實對政府各方面都有好多不滿,只系新加坡的可怕氣氛令到小市民唔敢出聲而已...

第二,小市民區議會ge反對聲音唔系廢架,全靠佢地喊破喉嚨,可以節省唔少人力物力去研究,觸摸人民ge底線,方便計屎忽數呀...

第三,全靠有個咁ge制度,令大家都有能力去選擇出唔出絕招,仲有空間去容納反對聲音,等d怨氣有地方發洩,有助降溫,幾好呀...

聲而已,可以唔聽架,但你要比位佢地發洩降溫,系最容易的降溫方法...

小市民發洩完之後,咪好似jit牙膏咁,慢慢比小便宜,從而去降低反對聲音的強度囉...

不過當然啦,有d可以即本鬧ge...

例如:想日想坐啦,成日要平車啦等等...

總總呢d咁高層次ge意欲令到老運放軟手腳唔改某d路線就的確底鬧ge...

最底鬧就系嘈冇平車果d...

喂,你自己反省下點解自己收入咁有問題好過啦,唔好姓賴,賴d車費點解咁貴,有d人好鐘意新城純粹系因為佢平,九巴貴...

好貴咩?你班友咪繼續搭,又唔見成堆人犯法坐車抗議唔比錢?!我等體之後即刻有班好自愛ge人跳出黎話香港人EQ高,教育高,容忍力高,咁都唔犯法...

評分

參與人數 5aPower +5 HugeC +50 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 精闢見解
castanopsis + 1 + 10 正解!
S3BL100 + 1 + 10 精闢見解
RobynnNKendyFan + 1 + 10 精闢見解
kay + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

kay 發表於 2016-1-23 08:30 | 顯示全部樓層
av335 發表於 2016-1-22 23:48
43X唔加班之餘,2014年果時傾緊RDP果時九巴仲順手減埋班,你覺得九巴有心傾?
...

講起,仲有224X

有年RDP建議寫15分減到20分1班

實際上RDP擺上區會個日,已經減到20
結果又係比人鬧到飛起

世界很簡單 人類很複雜
AD118 發表於 2016-1-23 10:31 | 顯示全部樓層
RPP意思係咪Route of people's republic?

AVD1 發表於 2016-1-23 10:57 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2016-1-23 01:46
你班蟻民覺得方案垃圾,係因為你班蟻民自我放大到全宇宙都要理你咁。方案再垃圾,都唔及反對既人垃圾。 ...

如果泛民係垃圾就唔會有咁多支持者,
雖然我唔係建制 fans,不過老實講曾主席確實係有料之人,好多泛民人士都服佢,
只因佢已經叫係建制入面叫做比較正常些小 o既人,而唔係一味學左老毛個套 - 泛民(或者叫反對派)係敵我矛盾 ……
一味係咁話反對者(即市民、區議會)玩野自作蒘等,根本係冇可能解決件事。
除非你有種可以搞到區議會被消失。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
053h4 發表於 2016-1-23 14:23 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-1-22 17:05
巴士公司作為公營機構,唔係為市民/乘客利益唔通為股東利益而優先?根據你呢個邏輯,中電、港燈、煤氣等 ...

前文講得好清楚,以立法會層面去管制重組下加價

同時重組以平衡所有乘客利益出發,而唔係只照顧個別小眾

我睇多次我的留言應該唔會得出你回應的結論
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-1-23 14:27 | 顯示全部樓層

268X日間對比過去68X應該就唔止8分鐘,我睇起碼快15分鐘,深水埗日間燈位唔順快20分鐘都得

我係唔妥佢唔停美孚咁解

簽名被屏蔽
Ricky403 發表於 2016-1-23 18:28 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-1-23 14:27
268X日間對比過去68X應該就唔止8分鐘,我睇起碼快15分鐘,深水埗日間燈位唔順快20分鐘都得

我係唔妥佢唔停 ...

268X都唔停美孚……但就算飛埋美孚,咪又係10分鐘,15分鐘真係要有至少兩三盞十字路口燈啱啱過唔到先得

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
RobynnNKendyFan + 1 多謝分享

查看全部評分

.
271_N271 發表於 2016-1-23 18:29 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-1-23 01:34
不如咁講你容生有多大誠意同人傾? 一條線入唔入去要等你2個星期,咁九巴為咩要等你兩個禮拜?
區區都係咁 ...

咁乘客等九巴等左幾多個禮拜?
87D、40X飛亞公角,89D飛黃泥頭,肯定唔係呢一兩年先有既聲音
你拖人幾年時間先出到份方案,就想人傾都唔傾,秒速俾你過?
053h4 發表於 2016-1-23 19:24 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2016-1-23 18:28
268X都唔停美孚……但就算飛埋美孚,咪又係10分鐘,15分鐘真係要有至少兩三盞十字路口燈啱啱過唔到先得
...

無既,快左就會多左客咁lot,個個客同你慢慢碌咩
簽名被屏蔽
RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-23 20:23 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2016-1-23 18:28
...

掟上西廊之後個特快效果都只係咁,我又覺得冇必要再掟新線上去 la
反青沙撐獅隧