hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴213X線開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴213X線開辦消息

neoplan720p 發表於 2016-2-11 17:09 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-2-11 16:18
其實東九尖咀線王相信只可以得1條215X

其他咩13X/14X/219X全部都只可以陪跑

一、我覺得而家線王得一條215X,其實只不過係因為215X做得太多野,某程度上搶埋其他線嘅角色。
另外,本身你講果堆線,都有唔少缺陷,變相令路線變得唔吸引。

例如油塘去尖沙咀,係無紅小嘅競爭,同埋地鐵要轉車嘅情況下,應該有一定嘅市場。
但當年老九算死草,只係用30分鐘一班去做14X。結果?我等得巴士黎,地鐵已經去左大半程(雖然要罰企)
基本上,市區線疏過20分鐘,你就唔好預有好多人專心等你架車。(2X有同樣問題)

另外,咁大個秀茂坪,真係會無客?其實只不過係13X太慢,所以吸唔到好多客而已。

至於219X,就無乜野好講嘅,畢竟麗港城得咁多客,所以佢而家仲keep到咁嘅班次,已經好好彩。

二、至於13X流水嘅問題,係需要處理,但係咪真係咁重要?
而家兩繁13X都一樣唔經啟麗架喎,咁而家兩繁啲人,係點樣來往啟麗至秀茂坪?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
YY487 發表於 2016-2-11 17:14 | 顯示全部樓層

13X 係咪應該飛起啟麗
我覺得重點係要睇下而家秀茂坪班客唔搭 13X 會搭咩線去尖沙咀
如果係一大部分都係搭地鐵既
咁 13X 當然有逼切需要去改快吸客
但如果係好大部分客仍然搭返九巴既時候 (1A 又好 , 98A 轉 215X 又好)
其實佢又冇咩誘因去改快條 13X
始終啟麗既客量唔係幾撐得起一條全日線
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-11 17:33 | 顯示全部樓層

13X客量都唔算差既
215X線王同條正常客量既13X比
13X陪唔陪跑都冇咩意思

13X入啟麗主因係取代224X既非繁忙時間服務
13E同13X全日服務中間都隔左一大段時間...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-11 17:46 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2016-2-11 17:14
13X 係咪應該飛起啟麗
我覺得重點係要睇下而家秀茂坪班客唔搭 13X 會搭咩線去尖沙咀
如果係一大部分都係 ...

13X做既唔單只秀茂坪既

而既然213X有膽直飛既
13X本身一樣可以做到

如果唔係213X收得咁貴既
同13X/224X有既大既重組空間

啟麗多左晴朗後224X客量又似乎有所上升
沙中線起好先再諗都未遲
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2016-2-11 17:47 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-2-11 17:09
一、我覺得而家線王得一條215X,其實只不過係因為215X做得太多野,某程度上搶埋其他線嘅角色。
另外,本 ...

其實215X就係用九巴依家轉乘概念

將唔同村既客車到某個位再谷落一條線跨區

當然九巴堆觀塘駁腳做得唔好都係問題

其實觀塘道本身已經係一個好好轉車站
只不過過左咁多年,大家又覺得一區/幾區一條直達好過頻密短途轉頻密長途,同埋需求又唔同左

至於13X,我記錯野,就當我講廢話

不過我覺得13X有名無實,只係D特色流水線,但要改又唔知點改得靚

不過13X同224X d關係又幾..
依家早繁啟業頭班車224X,係同13X尾班入啟麗既時段overlap左
結果就有個講法係13X尾車搶頭班224X客,然後九巴就減班轉單層

而224X啟德問題,上屆區會好似真係啟麗有反對聲音,九龍城區最近係TTC問九巴會唔會再搞
世界很簡單 人類很複雜
neoplan720p 發表於 2016-2-11 18:14 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-2-11 17:47

其實九巴果套轉乘概念係咪過左時?
我覺得唔係,只不過唔可以全部情況都用呢套轉乘概念。

例如觀塘山上面,去元朗、大埔根本就無咁大嘅需求,所以無可能做到一村一線(甚至所謂嘅290 / 290A都無乜可能做到),咁呢個時候推人坐13M、29M等線落去觀塘、彩虹再轉74X、268C係完全正確嘅做法。
但如果係去市區嘅(例如今次呢個case嘅尖沙咀),我覺得九巴係時候放棄全部區都轉車落去觀市轉215X呢種玩法。

畢竟,而家觀市越黎越塞;
二來市區線車程短,如果我要駁程巴士先落到去觀市,再轉215X,就算215X唔脫班兼一分鐘一班,吸引力都未必有15分鐘一班嘅直達線咁大。

再者,觀塘山上嘅人口根本好高,要養得起尖咀、旺角線,根本無難度。
睇下秀茂坪 <-> 旺角紅小幾旺場,就知道其實唔係無市場,只不過係九巴做得唔夠好而已。
13D 慢兼疏;
1A 兜落觀市唔討好;
98C 係快,但要由秀明道行上去搭車,未必個個肯,嫌且貴又未必上到車;
95 其實定線上係最合理,不過要兜彩虹道又輸左一個方向
結果呢?就係九巴好似有4條線服務緊秀茂坪 <-> 旺角,但無一條係提供緊合理嘅服務俾呢批客。

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
tunghang 發表於 2016-2-11 19:26 | 顯示全部樓層

至於13X,我記錯野,就當我講廢話

不過我覺得13X有名無實,只係D特色流水線,但要改又唔知點改得靚

不過13X同224X d關係又幾..
依家早繁啟業頭班車224X,係同13X尾班入啟麗既時段overlap左
結果就有個講法係13X尾車搶頭班224X客,然後九巴就減班轉單層

而224X啟德問題,上屆區會好似真係啟麗有反對聲音,九龍城區最近係TTC問九巴會唔會再搞

其實個次序有少少錯,本身224X未減班果陣係冇同13X overlap
減班後先出現overlap情況,而且減班頭一兩日已經用緊單層行頭果一兩班,擴大服務時段同出單層應該同柯打有關

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
kay + 1 + 10 Thanks for your info

查看全部評分

THomas20010808 發表於 2016-2-11 21:26 | 顯示全部樓層
如果這樣呢

1.         崇信街   
2.         油塘巴士總站
3.         高怡邨   
4.         高俊苑   
5.         聖安當女書院        
6.         油麗邨
7.         聖公會油塘基顯小學
8.         榮山工業大廈*
9.         永福街*
10.     麗港中心商場*
11.     麗港城巴士總站*
12.     成業街休憩花園*
13.     官塘工業中心*
14.     創紀之城        
15.     九龍灣國際展貿中心   
16.     香港理工大學        
17.     香港科學館   
18.     尖沙咀碼頭
19.     尖沙咀麼地道        
20.     尖東鐵路站
21.     九龍公園徑   
22.     中港城
23.     龍堡國際賓館
24.     尖沙咀德成街        
25.     金巴利道        
26.     尖沙咀中間道
27.     尖東鐵路站
28.     尖沙咀麼地道        
29.     加連威老道   
30.     香港理工大學
31.     九龍灣國際展貿中心   
32.     九龍灣宏通街        
33.     觀塘順業街   
34.     觀塘勵業街   
35.     創紀之城        
36.     觀塘市中心
37.     觀塘游泳池
38.     麗港城巴士總站*
39.     永福街*
40.     聖安當女書院        
41.     高俊苑   
42.     高怡邨   
43.     油塘中心        
44.     嘉榮街   
45.     三家村碼頭   
46.     崇信街
*只限非繁
由鯉魚門開出
服務時間        班次(分鐘)
星期一至六
06:00-23:00     20
星期日及公眾假期
06:00-23:30     20
219X 改只繁時服務
224X 延長至啟德(啟晴邨)
213X 非繁經啟業
1.         樂華
2.         樂華南邨        
3.         康寧道公園
4.         聯合醫院
5.         寧波第二中學
6.         秀茂坪邨秀雅樓
7.         秀樂樓
8.         秀茂坪商場
9.         路德會聖馬太(秀茂坪)學校
10.     秀茂坪南邨
11.     寶達邨
12.     寶達巴士總站
13.     曉光街
14.     紅磡曲街        
15.     九龍佑寧堂   
16.     尖沙咀德成街
17.     金巴利道
18.     尖沙咀中間道        
19.     尖東鐵路站
20.     永安廣場        
21.     尖沙咀東總站
1.         尖沙咀東總站        
2.         香港科學館   
3.         麼地道   
4.         尖東鐵路站
5.         尖沙咀中間道
6.         九龍公園
7.         尖沙咀警署   
8.         油麻地南京街
9.         勞資審裁處   
10.     衛理道   
11.     紅磡山谷道
12.     秀茂坪曉光街
13.     寶達邨
14.     寶達巴士總站
15.     秀明樓
16.     秀富樓
17.     秀茂坪商場
18.     秀茂坪邨秀義樓
19.     寧波第二中學
20.     基督教聯合醫院
21.     秀茂坪警署
22.     樂華南邨
23.     樂華

kay 發表於 2016-2-11 21:34 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-2-11 21:26
如果這樣呢

14x 鯉魚門↺尖沙咀1.         崇信街    2.         油塘巴士總站3.         高怡邨    4.    ...

麗港城依家非繁出尖咀大部份時間15分鐘1班
你非繁20點過人關

何況,219P運吉自己選擇執左佢

真係想湊大14X,就咁將14X加密至全日20分1班先啦

有班客係因為30分1班先唔揀佢
世界很簡單 人類很複雜
gu9434@24 發表於 2016-2-11 22:51 | 顯示全部樓層

早繁13x同224x係有overlap..
至於13x搶客論 我覺得係九巴懶得改機會較大
最近九巴已經將224x 6:30同7:10am既班次轉單層(28b柯打)

下繁先問題大..
因為224x早前拉長左下繁服務時間 由15:00到21:00
但13x不經啟麗時段沒調整到

變相有部份時間啟麗係可以叫兩飛