hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度沙田區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度沙田區巴士路線計劃

leolaw 發表於 2016-2-14 01:38 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-2-13 10:41
咁火炭一帶換到條280X
自自然放棄80M

82K嗰度可能係建基於當年82A "美林/美田至新田圍" 計劃,
但新田圍去威院又俾人咬著,
結果又考慮拉長條82A去威院,

最後又可能唔想打搞廣源山,
就直頭照上埋去, 保留82K號碼算數...

唔知係咪咁呢??
田心客量唔知佔82K幾多份額??

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
kmb71k 發表於 2016-2-14 07:30 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2016-2-14 01:38
唔知係咪咁呢??
田心客量唔知佔82K幾多份額??

82K個田心圈一直唔多人上落, 九巴想飛起佢係正常
由北至南行有803 804
由美田美林至田心圈有80, 只不過係貴D, 最多加雙向分段搞掂
所以田心圈對82K來說影響不大

以上回應,是否可行?是否合適?
680X 發表於 2016-2-14 12:18 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-2-13 23:15
當年西鐵通車, 968/969至今依然健在, 兩線一樣咁多人搭
所以沙中線一開, 唔好咁快判條線死刑

968 有元朗西撐住
969 唔熟
美孚站轉車嗰道距離唔近
kay 發表於 2016-2-14 12:44 | 顯示全部樓層

其實280X唔單只係尖咀線
而且係青沙轉乘線、西隧轉車線

所以佢用途唔係只係去尖咀

不過以青沙轉車站轉車人數,根本唔多人玩BBI
結果又做唔到西九、佐敦客

而上繁,實際上係車唔少人去西隧口轉車,7除8扣下,盤數唔見得好

上面有版友話280X點都唔郁得,呢個有D保留
巴士公司想做,實有得做,差在點做姐

九巴最經典既係264M/68E,做完,都要認輸

火炭穗禾一帶要保280X,唔該真係要多D人搭
雖然話280X好過80M
但依家3條全日青沙線,最差係佢,呢個無得質疑同迴避

早個輪有好多人係280X客量唔掂情況下都要撐佢
亦都有版友話建議要KO 81去做大280X,嘗試用行政手段做大280X

結果..

本來火炭穗禾唔夠客,都仲可以靠巿中心湊夠數,但呢條數原來唔work

286X/287X都未至於去到咁差地步啦

評分

參與人數 4aPower +1 HugeC +5 收起 理由
××× + 1 + 1 精闢見解
ccchhhuuunnn + 1 穗禾版友不願面對....
tonycheung0123 + 2 精闢見解
reason + 1 穗禾既得利益者不願面對的現實.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
leungky0528 發表於 2016-2-14 13:06 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-2-14 12:44
其實280X唔單只係尖咀線
而且係青沙轉乘線、西隧轉車線

我覺得280X最後真係唔太成功
應該會有潛力調車做新過海線
個人甚至想九巴試下西區南區插旗
HF3204@243M 發表於 2016-2-14 13:46 | 顯示全部樓層
穗禾版友唔洗驚喎
249X 全日咗,280X 客量就唔洗包尾架啦
HM3044 發表於 2016-2-14 14:09 | 顯示全部樓層

281M改返88M算啦
kmb71k 發表於 2016-2-14 18:33 | 顯示全部樓層

顯徑站開埋都係要死啦
以上回應,是否可行?是否合適?
ATE31 發表於 2016-2-14 20:04 | 顯示全部樓層
k20031103 發表於 2016-2-12 22:47
75X我驚跟85X個行法未必夠客,仲要74X係有人提過全日唔入鑽石山加快車程,75X要存在補返個位
286C:南昌街唔 ...

RPP寫話682B會視乎客量在2017全日如果真係夠客全日,希望收番$16,始終跟番沙田過海線個價,同埋拉埋入沙中或大圍吸客

mhbsmcwetu 發表於 2016-2-14 20:19 | 顯示全部樓層

其實280X不但同鐵路重疊, 而最致命的其實係定線似快不快, 當你講到出圓方有幾快都好, 但由圓方入返尖沙咀都要講緊十零廿分鐘時候咩特快都變成假吧...

至於青沙轉乘方面, 真係唔提都算, 提起就火滾

成個青沙網絡, 九記根本係為做而做, 但其實就樣樣都完全唔掂
1. 夾硬送晒來往九龍西及沙田區的路線上去(特別係由獅隧送上去那些, 如287X, 286C, 240X等), 完全唔理順唔順路, 主客流係邊度, 為改到要兜青沙而兜青沙
2. 最重要呢樣, 跟手加下價咁, 輕則$6.8變&7.1, 重則$9.6變$13.2, 根本就係變相加價, 但本來其實都唔係話收得好平, 如果參考返東鐵線就更為清楚
3. 一味想人玩轉乘, 又唔睇下那些路線開咩班次, 依家最密的286X都講緊15分鐘一班, 大部分20分鐘一班, 叫人日日去轉車站玩買大細? 人地城隧大部分線都10分鐘內有車啦

無可否認, 在繁忙時間青沙的確發揮到其救星的功效, 只不過現在已經做得有市場的路線, 如86, 86C等實在不宜為改而改去行青沙囉, 除非係開新線而且連接沙田九龍西兩邊都係旺區而又唔使靠轉乘的路線囉

另外, 86C現在深水埗的站位其實係最方便就腳直達市中心的, 如果改成286C, 相信總有部分人落得兩條行人隧道想過去汝州街上車中途會轉左落港鐵站上車走囉

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
hon_son_wilson + 1 + 3 想人玩轉乘, 又唔睇下那些路線開咩班次.

查看全部評分