hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 荃灣區區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 荃灣區區巴士路線計劃

s3n370 發表於 2016-2-14 12:25 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-2-13 16:51
其實而家最貼近市中心反而係 934A 回程,
睇下 934A 有冇機會搶到灣荃甚至 930X 客。 ...

其實而家有幾多人在荃灣站同綠楊上934A?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
AVD1 發表於 2016-2-14 12:30 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2016-2-14 12:25
其實而家有幾多人在荃灣站同綠楊上934A?

據講 934A 都係得荃威同荃灣中心多 d 幫襯之外,其他站位都係泊烏蠅。
我就冇坐過 934A,不過呢個結果真係唔出奇。

1)荃景圍山下有得揀 930X,平又平過 934A,班次選擇又多過 934A
2)荃灣市有大大條港鐵起度,洗鬼坐你一日一班 o既車?話就話而家有 ETA,睇得黎不如行入去坐地鐵。

不過九巴又真係冇得揀,
荃灣楊屋道個邊早就比城巴搶左黎做,而 934A 咁 o既定線擺明想擴大荃灣黎搞而唔去行大涌道 ……
其實講黎講去,934A 如果唔開,比城巴做或者就唔會搞到而家咁兩頭唔到岸。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
HF3204@243M 發表於 2016-2-14 12:32 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-2-13 00:14
文件話A31P與A31共用10部巴士
但A31個段
又話與A31P共用8部巴士

A32 真係想做起最少機場方向唔該入番葵芳站
搶番 E32 唔想兜荃灣同東涌班客
而家新都會放到最後,同跑狗爭入站亂晒大龍
根本上唔到客
啲客都唔會踩你
HF3204@243M 發表於 2016-2-14 12:39 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-2-13 17:07
934 全日機會唔高,要全日九巴揀 935/936 都未到 934 吧。
其實 935/936 兩線合併人後做好似 948 咁 o既 ...

你以為啦
673 北區咁細服務範圍,咪又係全日咗
九巴為插旗不惜一切...
HF3204@243M 發表於 2016-2-14 12:39 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-13 11:25
講開 930,新區重建之後點解唔改返行上角街?

行上角街唔可以好似 43 咁片灣反正葵涌邨獨市,班客都係要行出去搭車
AVD1 發表於 2016-2-14 12:42 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2016-2-14 12:39
你以為啦
673 北區咁細服務範圍,咪又係全日咗
九巴為插旗不惜一切...

全日 673 (甚至咁積極去做 978 系)擺明係見到城巴想差隻腳埋去北區,
加上 678 收平 673 咁多,九巴要搞緊係先搞掂 678 先。

如果無啦啦比 678 全日,唔好話九巴收小左車費先,仲要比一半城巴食左,佢緊係唔想比呢個機會發生。

而荃葵又唔係咁講,930 全日早就已經係事實,
加上有條荃灣線起到直出中環,仲有紅小爭食,
就算比 934 全日半粒鐘一班都唔知回唔回到皮 ……
HF3204@243M 發表於 2016-2-14 12:44 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-2-13 16:51
其實而家最貼近市中心反而係 934A 回程,
睇下 934A 有冇機會搶到灣荃甚至 930X 客。 ...

930X 934A 兩條都喺市中心附近
只係差一個街口

一個天橋陣都搞得掂既範圍
竟然要兩條過海線做
有少少養懶人 FEEL...
HF3204@243M 發表於 2016-2-14 12:47 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2016-2-13 19:59
油塘荃灣終於有直車,但點解建議路線會唔經葵涌?﹗

條線攞嚟打陳叔叔條村巴線多啲
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-14 12:49 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-2-14 12:42
全日 673 (甚至咁積極去做 978 系)擺明係見到城巴想差隻腳埋去北區,
加上 678 收平 673 咁多,九巴要搞 ...

673 點打低 678?
反青沙撐獅隧
AVD1 發表於 2016-2-14 12:49 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2016-2-14 12:44
930X 934A 兩條都喺市中心附近
只係差一個街口

根本呢個就係兩間公司競爭下出黎 o既產物,
930X/934A 最應該就係合併