hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 荃灣區區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 荃灣區區巴士路線計劃

ATE31 發表於 2016-2-14 15:15 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-14 14:27
但如果 930X 吞 930A 既話分分鐘要停埋高樂花園同山道先過得海 ga wo
定係你打算俾 $3.4 BBI 解決呢個位 ...

用番A12個方法來回停一停石塘咀都得~都係用多5分鐘左右~930X直達荃灣, 速度上都仲有優勢
HF3204@243M 發表於 2016-2-14 15:16 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-2-14 13:08
今次聯營其實未必無道理
現時各自做全日好大機會會兩邊一起蝕錢
反而聯營雖然會俾對方瓜分一般車費收入, ...

講多一句
如果好似你話齋兩邊各自全日反而蝕
最大責任反而係運吉
荃灣唔係好大
點解要咁樣拆開兩邊咁細俾兩間巴士公司做?
Ravenclaw 發表於 2016-2-14 15:25 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-14 14:59
原來你係想線換線
而家明你想玩乜 la

想平?叫小小人呼籲佢地905嘉安街落車行翻堅尼地城...

咩線換線?系一個BBI換走條線呀...

再屎忽d,971兜埋華貴43M都槍埋...

雙向分段,收工...

南區交通FB?971唔行彌敦道都講得出ge,即系自己平時都唔搭,走黎出聲?呢d聲音有咩好聽呀...
Ravenclaw 發表於 2016-2-14 15:27 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2016-2-14 15:13
大窩口冇總站放車要拆就唯有咁拆

放荃西行楊屋道冇錯ge,搶33A流水呀嗎

葵涌山又好多人落楊屋道街市買野架...

老九不知幾高興,最好老城雙向分段,食埋呢堆流水,33A就可以縮上山,竟可以CUT車,又可以防止人$6.80去到荃灣,互利互惠...
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-14 15:42 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-2-14 15:25
想平?叫小小人呼籲佢地905嘉安街落車行翻堅尼地城...

咩線換線?系一個BBI換走條線呀...

行咁遠就咪玩 la
正正經經加返 905 <-> 113 BBI la

南區交通 fb Page 果度暫時諗唔到點回應你好
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-14 15:42 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-2-14 15:27
放荃西行楊屋道冇錯ge,搶33A流水呀嗎

葵涌山又好多人落楊屋道街市買野架...

33A 收 $6.4 ja wo
反青沙撐獅隧
 樓主| peterkwan 發表於 2016-2-14 16:46 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-2-14 14:38
佢全日分拆就唔亂,但我其實對930全日分拆不是太樂觀...

不過似乎要搞好930系,呢個似乎系唯一拆法...

其實城巴對咁拆法都有少少保留, 如果唔係唔會 propose 930X 非繁 30 分一班.  
只不過見海濱同四小龍果邊新開拓市場既入座率都算唔錯, 先拆得咁畸型.

我認為930X 應該擺西站用海興路果邊出口出返沙咀道, 專注返做荃灣市中心同四小龍果邊.
荃景圍 (連愉景新城) 就用 934A 行青山公路去到大窩口之後跟 238S 行法出荃灣路.  當然 $2 差
價係一個阻力, 但用金錢買時間情況下, $2 抵比囉.

至於930 就專心搞新區同葵盛罷啦.
AVD1 發表於 2016-2-14 16:51 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2016-2-14 16:46
其實城巴對咁拆法都有少少保留, 如果唔係唔會 propose 930X 非繁 30 分一班.  
只不過見海濱同四小龍果邊 ...

海興路出口好似出唔返沙咀道。
其實我覺得 930 系放愉景新城係冇問題,經西站再去楊屋道都唔見得兜路。

另外,城巴又點會無啦啦放走條 930X 返西站 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JU2541 發表於 2016-2-14 17:23 | 顯示全部樓層
ATE31 發表於 2016-2-14 15:15
用番A12個方法來回停一停石塘咀都得~都係用多5分鐘左右~930X直達荃灣, 速度上都仲有優勢
...

停一停就變左同 930 接近冇分別 (環宇客除外)

人一九,腦便殘
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-14 17:31 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2016-2-14 12:39
行上角街唔可以好似 43 咁片灣反正葵涌邨獨市,班客都係要行出去搭車

都仲係唔係好明
反青沙撐獅隧