hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 荃灣區區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 荃灣區區巴士路線計劃

ksmbh 發表於 2016-2-13 01:34 | 顯示全部樓層

234C又唔知點解回程開咁夜
7:00PM先開
預左班深井客一定日日OT?!
HG6729 發表於 2016-2-13 01:40 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-2-13 01:34

6點開, 觀塘,獅隧塞到狗屎
到7點開相差唔太大
Mandy+263M=HG6729
ccchhhuuunnn 發表於 2016-2-13 02:00 | 顯示全部樓層
cheungtszfung 發表於 2016-2-13 00:23
講起荃灣西-油塘呢條線,邊個諗條線全日行九龍灣商貿區?
非繁客量存疑
...

九巴想做的話應該一早寫做40B落埋去, 至少都開一班插定旗先睇黎客量成疑, 九巴都唔想做
非繁同假日客量真係凍過水

呢線都半直通下, 又唔似將荃或安達臣咁倚重轉乘
新城甚至嶼巴都有機會玩下
kmb兄 發表於 2016-2-13 04:47 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2016-2-13 01:06
A31P 在屯門赤鱲角連接路通車後,有潛質與 A33 (青公班次) 來個大洗牌。

屯門赤鱲角連接路通車,
A31P改行連接路?
andy92 發表於 2016-2-13 08:37 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2016-2-12 20:42
934A 開 7:50am 太早, 50 分鐘左右 (最快試過 around 45 分鐘) 就已經行完全程 (i.e. 未夠 8:30am 已經到 ...

唔算早啦,934 頭幾班 (07:25, 07:34 等) 都可以企人頂閘

中環大把人返 08:30 ...

castanopsis 發表於 2016-2-13 09:08 | 顯示全部樓層
cheungtszfung 發表於 2016-2-13 00:23
講起荃灣西-油塘呢條線,邊個諗條線全日行九龍灣商貿區?
非繁客量存疑
...

九龍灣繁時塞死非繁無客,擺條油塘線落去擺明跣巴士公司
為咗阻止新城搶到荃葵去東九既客源,相信九巴會落足101%心機去投條線
但投到之後點算,我真係食住花生望下佢點搞

我又真係唔明點解40/42C/38都未處理好就走來開新線
簡簡單單,40行上路、38雙向行葵興芳美孚上公路、42C飛走荃灣,其實已經理順咗個網絡好多
最多係細節(例如長沙灣工業區、大連排、禾葵里)要再開線、特別車處理
現時份RPP荃葵-東九一組完全無大方向
線就越開越多,但只係見到唔夠載就塞落去,之後真係唔知可以點收科

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
rusf101001 + 3 九龍灣同灣仔北都冇咩分別

查看全部評分

castanopsis 發表於 2016-2-13 09:14 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2016-2-13 00:11
930/930X城巴似乎係想將荃灣特快慢慢褒做全日

不過而家個行法好混淆

可能知道南港島線、沙中線開咗之後成間公司會出事
新城近期堆新界過海線越來越多動作

遲到好過無到,930X全日我覺得係好事

唯一我覺得唔滿意既,係點解荃景圍西約係九巴做,而市中心就城巴做
講真,如果930X行完市中心之後可以拉入西約或者荃景圍,全日個客量即刻有好大保證
而934/934A如果能夠搵一條同市中心一齊做,又係好有潛質做到好大
家陣各有各加班,完全0協調,真係.......
m_rd08 發表於 2016-2-13 09:15 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2016-2-13 02:00
九巴想做的話應該一早寫做40B落埋去, 至少都開一班插定旗先睇黎客量成疑, 九巴都唔想做
非繁同假日客量真 ...

我覺得尼條線似係某間巴士公司用黎跣另一間巴士公司而提出黎
至於邊間跣邊間就唔知道。
 樓主| peterkwan 發表於 2016-2-13 09:47 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-2-13 09:14
可能知道南港島線、沙中線開咗之後成間公司會出事
新城近期堆新界過海線越來越多動作

930X 咁行法真係無眼睇.... 依家下繁最多人落車係荃新天地, 兜返沙咀道真係同 930 返荃灣個時間差唔多咁耐 (< 5 分鐘), 好難吸客囉.....點解唔搵埋 930A 一齊搞?

講真, 930X 荃灣區走線係咁多條早繁過海線之中要坐最耐先上公路果條, 如果唔係總站同比 934/934A 平 $2,
根本愉景新城客會走去搭地鐵/934/934A 都唔搭 930X.
cong 發表於 2016-2-13 10:03 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2016-2-13 01:34

如果你係當呢班係40P特,整個故事就合理好多