hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃葵來往東九巴士線討論
開啟左側

荃葵來往東九巴士線討論

kmb兄 發表於 2016-2-15 01:49 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2016-2-15 02:53 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-2-15 01:49
40拆骨啦,
一條開油荃經觀塘, 一條比234C全日延入麗港城,停荃中,
咁都唔錯

乜依家40客量好唔見得人咩
下下針住40
都唔知40得罪左你D咩
kmb兄 發表於 2016-2-15 03:02 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2016-2-15 03:15 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-2-15 03:02
有油荃線, 又有40A,葵涌又有38,

幫40拆骨好出奇?
有油荃線

咁點= =
一條開油荃經觀塘

說好的不經觀塘都會多客呢?
40A

得戈一千零一班 真係有用咩

葵涌又有38

就係因為有38 所以更加要優化佢
咦唔係一下子就40減班
當然40唔拆骨都得,
可繼續, 客量唔夠9巴就會叫佢消失
???你答緊我D乜...

Haydn 發表於 2016-2-15 07:31 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2016-2-15 02:53
乜依家40客量好唔見得人咩
下下針住40
都唔知40得罪左你D咩

其實40客量真係唔見得人,佢係龍翔道/觀塘道<>新界西客量最差果幾條線之一,幾乎包尾

不過某九巴兄果條所謂油荃就算話經番觀塘頭尾段都係都係好兜(特別係藍田山一段),客源基礎唔好,好大機會都係燒油,客量分分鐘仲差過而家條40
GW4866 發表於 2016-2-15 07:38 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2016-2-15 01:27
40 12 部車
38 26 部,我當改行下路嘔 1/3 甚至 1/2 車出嚟 -> 8-13 -> 20-25

當然計埋油荃新線果8部車黎拆
打開門,行出去,去遠啲!
Haydn 發表於 2016-2-15 07:54 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2016-2-15 07:38
當然計埋油荃新線果8部車黎拆

但係果8部車係新quota定係係其他線抽車出黎?
Ricky403 發表於 2016-2-15 08:51 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2016-2-15 00:55
平日星期一至五
我都好好奇點解會坐得滿

40去荃灣多捧場客

20分鐘一班時段啟業邨同彩虹通常都上到唔少人
.
dennislokawai 發表於 2016-2-15 09:07 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-2-15 00:53
ETA呢樣我幾同意,不過ETA可以吸客亦可趕客,睇到ETA仲有10分鐘樓下咪等40,10幾20分鐘既話咪搭其他車甚至 ...

與其話40翻生不逢時,倒不如話九巴重組欠完善計劃。

2012-13 RDP建議40重組
2013-14 RDP建議開將荃線
2013年8月 40重組
2014年8月 40減班
2015年3月 290/290A開辦

講真如果唔係有將荃線,40重組還OK,
2013-14 RDP建議開將荃線時其實九巴理應連埋將荃線重組一齊諗,
(不過當初九巴應該低估將荃線既影響,建議都係30分鐘一班)
但九巴無咁做之餘,2014年明明存咗一班客但竟然又減班,
大約半年後290/290A以平均10分鐘超密既姿態出現,
令40既環境雪上加霜。

講真如果九巴諗40時係連埋6D+38+42C一齊諗,
到將荃線出現時更加諗埋將荃線既因素,
(當然我唔熟果陣區我都係吹下無實質建議)
我諗就唔會出現依家40既情況。
youtube.com/c/dennislokawai
rusf101001 發表於 2016-2-15 10:33 | 顯示全部樓層

dennislokawai 發表於 2016-2-15 09:07
與其話40翻生不逢時,倒不如話九巴重組欠完善計劃。

2012-13 RDP建議40重組

我係咁諗
由九龍灣至觀塘往來荃葵青
全部唔準重疊服務範圍
38 葵盛,葵興,葵芳
39C 荃景圍,荃灣市中心,青山公路
40 荃灣西約,楊屋道,海濱邊皮,美孚
40P 象石,梨木樹,北葵
42C 成個青衣島

290荃葵走線就唔準重疊觀塘區服務範圍
長遠來講應該加條線藍田山開經秀茂坪,四順
不過d將軍澳流水上秀順好麻煩
踢290A上安達臣唔太得,踢290又變相降速
藍田山個條行安達臣又好麻煩
本人油荃建議 油塘,麗港城,翠屏,樂華
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... ewthread&tid=948052

936收皮935全日