hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度東區巴士路線計劃

brianso198 發表於 2016-4-28 22:34 | 顯示全部樓層

bennq 發表於 2016-4-28 20:19
個問題係而家筲箕灣 西灣河 同太古係需求由旺角以西用特快巴士線返歸
如果唔係點解會有102P 回程?
而家個 ...

事實又點?就算110成條取消又如何?

耀東太古城點諗補位根本係更困難既問題係事實。

我畀你取消到110到時一樣民怨四起。當年曾經建議過取消110一樣過唔到關,
而家更加唔會過到關。

102P全日同110根本無關係,
關鍵在巴士公司係想搵新客定係倒走原有客源,
但取消完110 102P係咪代表到一定全日?

尤其呢幾年巴士公司好明顯唔想放棄銅鑼灣市場時…

所以而家要諗既係點樣令全東區都有合理時間內到西九龍而唔係製造更多矛盾。

110要飛北角講過一定要再重新整合過堆車。
用102P全日走去搞衰條110根本係製造矛盾兼不是解決問題的良方,

可能大家覺得條線非繁得廿個客係極差,
但佢咁樣行客量根本可以接受。

根本以前係所有過海線都有各自問題,
包括110。
而事實上當年110營運狀況的確相當差。

一條十二部車做緊三千八客既巴士線,而家用十部車做仲做得多過以前,
你認為110係咪咁易旭?

當然承認110改完之後要再諗重組難度比以前大 ,
但唔做都做左就應該係現有情況下諗重組。

siusiupeople 發表於 2016-4-28 22:36 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-4-28 20:55
有時有D野唔好下下都話係北角問題

佢地都唔係比北角以東好好多,過海一係興發街,一係鵝頸橋,頂多多一個 ...

亂講,118南行客量佔兩成係北角客咋。

北角要快,快得去邊? 糖水道上就做唔到半個北角,
清風街上即係無快過,不如北角人撫心自問下你道路網做唔做到特快先啦,
撐唔係咁撐囉我想講。

你咪數下北角拎住幾多條隧巴線囉唔駛多講架。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
RobynnNKendyFan + 1 今鋪撐你

查看全部評分

簽名被屏蔽
bennq 發表於 2016-4-28 22:38 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-4-28 20:55
有時有D野唔好下下都話係北角問題

佢地都唔係比北角以東好好多,過海一係興發街,一係鵝頸橋,頂多多一個 ...

北角已經有112 同116 係英皇道啦
南行戈5000幾個客由118轉落116 112 又唔係唔得
你唔好同我講我懶得行戈條街而死攬住118要經北角

brianso198 發表於 2016-4-28 22:44 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-4-28 22:36

其實北角快得起係得南行,北行就算畀你中華遊樂會走慳到既時間不足以令啲人覺得快。
係得呢種行法先叫做避得到銅鑼灣塞車。
bennq 發表於 2016-4-28 22:53 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-4-28 22:34
事實又點?就算110成條取消又如何?

耀東太古城點諗補位根本係更困難既問題係事實。

我由始至終都冇話cancel 110而我見到ge係 收工同返工太古有堆人坐110
我先建議110 改2味而唔係cancel
同埋我係話有需求 係咪全日要再睇下可以點改102
而我冇講過102P 全日
留意返
由始至終 1字頭D線係要執位
而家條110 係快呀但去唔到油麻地以北
102太過慢 行上118尾站又冇位企
根本北角以東柴灣以西一直都倒緊客落地底
想要條似樣快D ge 線係冇

cruisesnet 發表於 2016-4-28 22:55 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-4-28 22:36

你咪數下北角拎住幾多條隧巴線囉唔駛多講架。
北角多隧巴線經過係因為地理上係銅鑼灣旁邊,
果d線吾係只係serve北角, 吾好講到北角好多車坐,
其實果班人反而係最慘, 東區好客少少去到北角反而頂閘上吾到人.

經過=serve=霸 , 你不如講銅鑼灣獨霸所有紅隧線?

要取消110或者加特快車飛起北角? ok吾該拉番118落地面

brianso198 發表於 2016-4-28 22:57 | 顯示全部樓層

bennq 發表於 2016-4-28 22:53
我由始至終都冇話cancel 110而我見到ge係 收工同返工太古有堆人坐110
我先建議110 改2味而唔係cancel
同 ...

如果連102P都提唔起全日只改102是否合理替代?
如果答唔係既根本講嚟無必要。

成日提清風街上橋有乜用?

bennq 發表於 2016-4-28 23:08 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-4-28 22:57
如果連102P都提唔起全日只改102是否合理替代?
如果答唔係既根本講嚟無必要。

因為而家102P有本事改更快如果因為而家袋住先
唔擔保係下一條110
行清風街天橋同維園道有咩分別?

siusiupeople 發表於 2016-4-28 23:17 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-4-28 22:55
北角多隧巴線經過係因為地理上係銅鑼灣旁邊,
果d線吾係只係serve北角, 吾好講到北角好多車坐,
其實果班人 ...

做咩執北角大帝口水尾?

真係荒唐,咁多條線北角無站咩? 你唔上得架?
原來條線唔以北角做總站 = 唔SERVE北角? you are so funny!

係架,慘得過老銅食得起,你北角恨唔到架啦。有本事咪係老銅買個單位住啦。

拉118落去? 呢句連北角大帝都唔夠膽講出聲呀。

簽名被屏蔽
brianso198 發表於 2016-4-28 23:18 | 顯示全部樓層

bennq 發表於 2016-4-28 23:08
因為而家102P有本事改更快如果因為而家袋住先
唔擔保係下一條110
行清風街天橋同維園道有咩分別?

事實係102P係無本事改快,
而家個pool只係可以支持到一條快線15分鐘一班...

唔好諗720+722果種拆線方式,
失敗的...

110非繁就算用乜行法根本唔會有方法多好多客出黎,
非繁收起佢但唔理補償一樣問題多多同時亦無助令整體過海線做得好睇...