hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從各區RPP看巴士客量
開啟左側

[路線計劃/RPP] 從各區RPP看巴士客量

siusiupeople 發表於 2016-5-19 23:06 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2016-2-22 17:32
就係哩個問題

明白2X係有策略需要要留低, 但我想講既係
唔係載客量低先係重組既主因? 但而家就係因為要重組, 所以先有載客量數據
其實變相係巴士公司話晒事
至於運輸署...就係一個被動同推波助瀾既角色
例如當年70取消

巴士公司話晒事有咩問題? 條線幾多個客,營運情況係點你班客會清楚得過運吉巴士公司?
當年70 年蝕成幾百萬,九巴70取消大埔區議會係反對得最勁,結果運吉都要落行政指令取消,
亦成為行政指令的始祖。

雖然區議會好多時都係山頭主義, 例如當年唔俾287X過大角咀嗰條粉皮
但係兩者中間既制衡, 根本就係缺乏大眾社會參與

唔係喎,呢度D人成日話區議會制度的存在已經係大眾社會的參與啦,
佢地係用選票選出來嘛,所以佢地權力好大架,趕運吉官員離場的有,成份RPP 唔傾的又有。
唔通咁都仲唔夠制衡?

現行諮詢制度就係交通運輸委員會權力過大,有權成份RPP 唔傾都得,提出不切實際的建議威脅巴士公司運吉就範又得,
今年沙田屯門份RPP 咪係咁囉,南區RPP 成份無傾過呀,你唔記得左咩?

其實最可以扮演哩個角色始終係運輸署......
如果成立一個譬如話巴士路線研究小組, 有埋統計員去主導成個BRPP會較理想

仲要攪研究小組? 你係想班土皇帝更加肆無忌憚拖政府後腳?

我成日都話,諮詢議會浪費時間,倒不如真係傾都唔好傾,公布完方案實施後再定檢討日子仲實際。

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-5-19 23:07 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-5-19 22:45
唔係區區都保得住內街線
深灣就已經無咗條75,只係叫人搭72A
(但回程72A對灣仔道客而言係好遠下)

灣仔道行番去灣仔站咪得囉。
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-5-19 23:10 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-5-19 19:37
已根據da54版友轉貼的三組運輸署文件,加設:
九巴14X/38/42C資料
九巴23/26M資料

灣仔道同金鐘GROUP 埋一齊有咩問題? 灣仔道唔係灣仔咩?
港鐵灣仔無站咩? 要死撐巴士都唔好咁肉酸丫!

簽名被屏蔽
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-19 23:14 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-5-19 23:10
灣仔道同金鐘GROUP 埋一齊有咩問題? 灣仔道唔係灣仔咩?

我諗呀 castanopsis 兄係想運吉會 present 返灣仔道係客倉呢樣野出黎 je
唔駛咁敏感 ga wo
反青沙撐獅隧
JC8385 發表於 2016-5-19 23:22 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-5-19 23:06
巴士公司話晒事有咩問題? 條線幾多個客,營運情況係點你班客會清楚得過運吉巴士公司?
當年70 年蝕成幾 ...

講就講得好聽
你係話檢討嘅幾時有真係檢討過?
巴士公司改完行咗去就算啦

其實問題唔係話你邊一邊權力過大
而係巴士公司同乘客之間太少互動
同一時間制度亦都令人缺乏信心

當然,有部份路線的確要改嘅
你好似68E改行大馬路咁樣
至少九巴都要嘗試知道68E對於元朗南客有乜作用
唔係求其整條68F運空氣變相加人價就行咗去

巴士公司話晒事,必然嘅後果係只係識得追求最大利潤,漠視乘客需要
咁你憑乜嘢要專營權、免稅油、平地租車廠?

當然保障巴士公司財政健康係冇問題
只係而家巴士公司一方面財技不絕屢受非議
另一方面服務質素都難以令人信服(呢期最hit蝗公司啦)
仲要俾巴士公司話晒事,真係好難相信變成點

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
alsonchc + 1 英雄所見略同

查看全部評分

siusiupeople 發表於 2016-5-19 23:39 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2016-5-19 23:22
講就講得好聽
你係話檢討嘅幾時有真係檢討過?
巴士公司改完行咗去就算啦

有時有D野,大家合作就好啦,區議會你下下叫價咁高,
巴士公司又做唔到,咁有咩謂先?

你區議會都唔比係現有資源抽車加班啦,係都要天降資源落去,
沙田份RPP 加左十三部車佢地都唔滿意喎。

簽名被屏蔽
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-19 23:40 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-5-19 23:10

唔係個個都好似你咁健康咁肯行 ga
反青沙撐獅隧
JC8385 發表於 2016-5-19 23:46 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-5-19 23:39
有時有D野,大家合作就好啦,區議會你下下叫價咁高,
巴士公司又做唔到,咁有咩謂先?

好多時候,都係大家互相摸底嘅姐
同樣地,巴士公司方案太過分
亦唔係人人能夠接受
siusiupeople 發表於 2016-5-20 00:12 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2016-5-19 23:46
好多時候,都係大家互相摸底嘅姐
同樣地,巴士公司方案太過分
亦唔係人人能夠接受

下,83X 全日89D 飛廣源好過份?
249X 抽非繁客量得四成的49X 車全日好過份?
簽名被屏蔽
JC8385 發表於 2016-5-20 00:17 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-5-20 00:12
下,83X 全日89D 飛廣源好過份?
249X 抽非繁客量得四成的49X 車全日好過份?
...

呢兩個擺明有人玩嘢無得講啦
但係你睇番68E改行大馬路變68F就行咗去
早繁直出荃灣一兩班都唔補

57M工廠客又無視
甚至連葵芳站個站都懶得補

呢D區議會係絕對有需要把關