hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [轉貼] 少年博客 自製盜版日記
開啟左側

[轉貼] 少年博客 自製盜版日記

blueblue 發表於 2006-5-12 14:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/060511/10/1nquu.html

講真有邊個未試過下載呢?有時我買唱片之前都會上網下載試聽啦!隻cd原本可能成本十至廿蚊,加埋d不切實際的華麗包裝,就接近過百蚊。我聽音樂不是要包裝的,亦明白包裝呢樣野好重要(不是在港產cd上),因為唱片沒有內涵!

即使買cd超過8成都不是香港歌手的,而家d港產唱片真係買唔落手. 以前廣東cd一出,我會即刻走去買, 例如張學友,張國榮等巨星, 但而家我真係冇再去買廣東cd, 如買都係淨買英文歌, 日文歌, 原因係而家d人有時都唔知佢唱咩?

海關再咁樣捉落去, 唱片業就仲死, 惹人反感, 遲早有人發起遊行罷買cd.
如果話DL歌唔啱, 試問各位絕大部分用緊老翻WINDOWS的版友, 為何不見bill gate話要捉曬我地?
Ketsu 發表於 2006-5-12 15:48 | 顯示全部樓層
老實講
唔好聽還唔好聽
但係侵犯人地版權始終係犯法既
確係不宜鼓吹既

倒不如叫d 唱片商
provide多d 合法歌曲下載渠道好過啦
真係學鄭中基話齋
「一隻細細既CD,包裝到好似降落傘咁大,問你服未?」
對於d 淨係想聽歌既人黎講
真係唔知要咁多野黎做乜...

至於軟件
如果真係第時連家用都禁老翻
到時真係都不敢想像
香港會變成點
歌可以唔聽
戲可以唔睇
但係軟件(尤其係windows)係需要用既
但又賣到貴一貴
真係唔係話想用老翻
而係實在買唔起正版...

用老翻軟件係唔妥架
但我覺得響禁之前
都要解決左價錢既問題先囉
諗落如果bill gate真係話要捉哂用老翻windows既人
我諗有大把人唔會再用佢d 軟件都似...
Abusing dead rule -> Denial of reality
M 發表於 2006-5-12 16:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-5-12 15:48 發表
老實講
唔好聽還唔好聽
但係侵犯人地版權始終係犯法既
確係不宜鼓吹既

倒不如叫d 唱片商
provide多d 合法歌曲下載渠道好過啦
真係學鄭中基話齋
「一隻細細既CD,包裝到好似降落傘咁大,問你服未?」
對 ...

如果換著係第二度,我諗微軟已經被人告壟斷。
但係,香港政府不但唔會打擊微軟(因為香港奉行自由市場
,政府唔想打擊商業),而且好多政府機構都係用緊微軟,
其中一個例子就係生活易服務站。政府係咁,工商業機構自
不免要用微軟既東西。

我唔排除響未來兩三年,政府會打擊家用盜版行為,連下載
電影都有可能列為違法行為。有d人可能話,香港電影業咁不
振都係因為質素差,但係政府可能真係唔係咁諗,賣花既人
點會話花臭架?咪將原因推哂落盜版囉。

9515 發表於 2006-5-12 18:23 | 顯示全部樓層

根本所謂版權條例,就是保障一D商人牟取暴利,
壟斷市場。

你地覺得網上下載歌曲有冇乜野唔o岩呢?
我個人認為,網上畀人下載,
只是將個人o既野去分享,唔見得有乜唔o岩喎。
因為隻CD係我買,我要轉成 mp3,
o係呢個情況,我唔覺有乜野道德上o既錯誤。
EG 9515 (S3M 220)
M 發表於 2006-5-12 18:42 | 顯示全部樓層
原帖由 9515 於 2006-5-12 18:23 發表
壟斷市場。

因為隻CD係我買,我要轉成 m ...

唔好講到商人牟取暴利,事實上,香港政府一直都奉行
「小政府,大市場」原則,響政府眼中,商人權益比市
民權益重要得多,商人話東,政府點可以向西行半步?

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
Ketsu 發表於 2006-5-12 22:20 | 顯示全部樓層
原帖由 9515 於 2006-5-12 18:23 發表
壟斷市場。

因為隻CD係我買,我要轉成 m ...

老實講
版權呢樣野
本意根本唔係單單保障商人既利益
但家陣卻俾人咁樣利用左
原意(保護原創既知識產權)變得盪然無存

原帖由 M 於 2006-5-12 18:42 發表

唔好講到商人牟取暴利,事實上,香港政府一直都奉行
「小政府,大市場」原則,響政府眼中,商人權益比市
民權益重要得多,商人話東,政府點可以向西行半步?

雖然呢樣野明一直存在
但咁樣唔係代表o岩哂
如果政府下下淨係聽商人支笛
盞遲早會激起更大既民怨
Abusing dead rule -> Denial of reality
superay 發表於 2006-5-12 22:50 | 顯示全部樓層

原帖由 blueblue 於 2006-5-12 02:21 PM 發表

如果話DL歌唔啱, 試問各位絕大部分用緊老翻WINDOWS的版友, 為何不見bill gate話要捉曬我地?

據說Microsoft曾用Windows update來捉Windows 98, XP翻版,被捉者據說用數萬元和Microsoft和解。
ChickenTong 發表於 2006-5-12 22:52 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2006-5-12 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-5-12 22:20 發表

雖然呢樣野明一直存在
但咁樣唔係代表o岩哂
如果政府下下淨係聽商人支笛
盞遲早會激起更大既民怨

甚至香港不再係文明城市都有可能...

其實情況好簡單... 好似 M$ 果 D 公司只要 D 軟件
唔好下下都千千聲, (例如 Office 點講都無可能同
Windows 一樣咁貴) 佢絕對會比而家更豬籠入水。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
cruisesnet 發表於 2006-5-12 23:19 | 顯示全部樓層

講真.好既歌我download左都會去買.
差既~~download都廢是...

而家d歌同戲有幾好你就知la.真係鬼有人買,仲要好貴 tim.
其實佢地d歌星吾唸下,冇download佢地同埋d新歌可以紅得這麼快嗎???