hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【諮詢】配合觀塘線延線通車的公共交通服務重組計劃 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 【諮詢】配合觀塘線延線通車的公共交通服務重組計劃

tunghang 發表於 2016-2-25 23:30 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-2-25 23:20
好!份野幾過穩,不過我對果2個站(黃埔同何文田)既結構有興趣多過堆巴士線...

做何文田果堆線應該死得/將 ...

17 常盛街同太子道東上落都唔少,要打殘就應該起碼要等埋沙中線先
LAK2 發表於 2016-2-25 23:37 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-2-25 23:20
好!份野幾過穩,不過我對果2個站(黃埔同何文田)既結構有興趣多過堆巴士線...

做何文田果堆線應該死得/將 ...

填海區南行去彌敦道(以至紅磡),理論上係會有客
最簡單方法係6F麗閣開出後兜一兜深旺道處理
[東京街(西) > 深旺道 > 欽州街(西) > 荔枝角道 > …]
北行118做晒
不過我諗你會屎忽到連6F都唔想要…

紅磡上山,唔好睇少學生,我指佢地懶既程度
蕪湖街少左條7B,應該岩岩好
(迦密果班就應該真係轉行搭)

至於17,學生搭起鐵上黎忠實程度非同小可
雖然有天光道果堆可以頂一頂,但都應該幾傷
仲有15,黃埔果堆去觀塘九龍灣搭鐵係唔駛轉車
而黃埔站比15更方便,因此獨市客有機會暴跌,
藍田山繁時有15X,問題不大
總括黎講,14X/15X加強服務,14/15/17有潛力三拼二
TYChow 發表於 2016-2-25 23:42 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-2-25 23:23
其實當日如果黃埔海逸肯合併2同8P
212取消都仲叫有條差唔多既線

2號+8P合併會製造加價口實,放工尖碼8P排隊排到個客務中心啊!
加上尖咀多車,合併聽攬炒!
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
kmb兄 發表於 2016-2-26 00:26 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2016-2-25 22:43
記得到時取消戈陣唔好喊哂口啊

41真係叫取消,到時先算啦就算RPP出, 區議會必定做野!
驚都未驚過

見到隔離有位Y字頭人物狂鬧某人,
發晒矛咁,心都涼晒

隔離D人, 好好笑,
又佢地發表下感想先

hk20020062 發表於 2016-2-26 00:36 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2016-2-25 18:53
113好似蝕多過109,113車又用多啲,又唔係密啲,why not?

同埋 109 短過 113
leungky0528 發表於 2016-2-26 01:35 | 顯示全部樓層
7B縮短係意料中事
但區議會應該努力爭取減價

212取消唔補番平價BBI
仲要減載客率高嘅12A班次
睇嚟巴士公司已經(被迫)半放棄黃埔了

睇落似係涉及跨區調Quota嘅都趕唔切放上嚟
想將最簡單嘅減車搞掂哂先
Ravenclaw 發表於 2016-2-26 01:54 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2016-2-25 23:37
填海區南行去彌敦道(以至紅磡),理論上係會有客
最簡單方法係6F麗閣開出後兜一兜深旺道處理
[東京街(西) > ...

哦,6F兜南昌?

得,條件系飛紅磡,往麗閣跟28上上路,往九龍城碼頭浙江街入九龍城碼頭...
bennyho1004 發表於 2016-2-26 01:54 | 顯示全部樓層
85X???
85X加快後已經係全新界東同南九龍既大老山接駁線,下繁番沙田大老山可以落3X人
下繁到欣榮花園已經要企,10分鐘一班都班班頂閘上大老山,今年RDP仲話要加班
加班秀沙線開遲下可能有更多沙中,四美同大圍客用85X轉秀沙線
kmb兄 發表於 2016-2-26 01:57 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-2-25 15:24
人地講左有提44建議,又話人地代表運輸署

運輸署收到建議都要研究架啦,佢冇話一定係最終方案喎

條特工兄,算把啦,之前唔係好大口氣話搵d大粒佬傾謁咩,見到41無取消,氣急敗壞到佢個款

老實,佢有新料我好支持佢架,
但佢d FF, 算把啦得啖笑

響度扮青衣人,
不斷叫青衣線取消,
扮到好似青衣人都好支持取消咁,
點知取消唔到,
偽青衣人搞臭青衣行動成功失敗

HN745 發表於 2016-2-26 02:05 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-2-26 00:26
41真係叫取消,到時先算啦就算RPP出, 區議會必定做野!
驚都未驚過

罵我就見唔到
只不過反而見到個同你差唔多一模一樣既人比人禁左言

心都涼哂