hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東區巴士路線大重組===過海線篇
開啟左側

東區巴士路線大重組===過海線篇

JX9097 發表於 2016-3-3 00:48 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2016-3-2 19:31
本文已提供往港島 601»690:9.8 , 690»601:12.5 ;往九龍690»601:9.8 , 601»690:12.5。加上有藍田»»中 ...

雖然有轉乘,但690並唔密大眾願唔願意死等690免費轉車入中環呢?
(對面海電車收$2.3,城巴亦有1/5/5B/10車海收$3.4)

而且安達臣入伙之後
個人覺得601有機會全日入中環
(至少601P,even 619P/X有能力再發大做)

所以690未必食到太多轉乘客

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Busmtr + 5 精闢見解

查看全部評分

樓主| Busmtr 發表於 2016-3-4 07:16 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2016-3-3 00:48
雖然有轉乘,但690並唔密大眾願唔願意死等690免費轉車入中環呢?
(對面海電車收$2.3,城巴亦有1/5/5B/10 ...

我想聽下師兄對我既118係建議!
expertuser2004 發表於 2016-3-4 12:50 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-3-4 07:16
我想聽下師兄對我既118係建議!

感覺118系,無須要開到3條線咁多,1密1疏全日雙特快已好夠,118X 可上下繁對開幾班試反應,因杏花村有鐵座陣客量肯定唔夠,反建議 118 系可新增短途班次常規班次,作為分支的替代,即 ABCD 長短線包抄,能最大程度慳車之餘,中途客上車更易上車不用專登等死一架車
 樓主| Busmtr 發表於 2016-3-4 22:41 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2016-3-4 12:50
感覺118系,無須要開到3條線咁多,1密1疏全日雙特快已好夠,118X 可上下繁對開幾班試反應,因杏花村有鐵 ...

繁忙時間2拆3可以有以下好處:
康翠臺一帶可享更頻密班次特快過海
興華興民山翠苑一帶的乘客可以更加容易上車
筲箕灣市中心特快過海
況且2拆3至係繁忙時間,非繁忙時間得118,118X。
當然車一定會用多左,相信增設短途班次只往旺角已經足夠。

樓主| Busmtr 發表於 2016-3-13 17:46 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-2-27 18:19
咁解釋下點解以前110無人上?
獨市位但居民覺得條線慢覺得條線係臭既點解要坐?

已經擱置左呢個方案, 改為延長110線去到旺角柏景灣總站方便來往西九, 全日健康村上橋/落橋。
brianso198 發表於 2016-3-13 18:30 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-3-13 17:46
已經擱置左呢個方案, 改為延長110線去到旺角柏景灣總站方便來往西九, 全日健康村上橋/落橋。
...

條線又兜耀東又兜太古城再兜鰂魚涌過海唔洗旨意有耀東太古城客繼續坐...

以前班人就係縑110條線兜到飛起臭先唔坐,
而家落北角都叫做順路但鰂魚涌唔係...

鰂魚涌落完橋之後再屈入去太古城出返黎難聽D講句仲衰過兜北角...

現階段唔會贊成任何110又經太古城又經鰂魚涌方向(除非說服到議員畀行華蘭路,不過可能性極低)

樓主| Busmtr 發表於 2016-3-13 19:38 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-3-13 18:30
條線又兜耀東又兜太古城再兜鰂魚涌過海唔洗旨意有耀東太古城客繼續坐...

以前班人就係縑110條線兜到飛起 ...

比起去九龍站條110, 由鰂魚去紅磡快咗有足足20分鐘! 而且只係收9.3仲有免費bbi喎, 展望將來九巴嘅聯營線到站時間預計服務即將推出,可以大大減少乘客的候車時間,經太古城只係五分鐘既事,唔見得會有好大影響。
brianso198 發表於 2016-3-13 19:58 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-3-13 19:38
比起去九龍站條110, 由鰂魚去紅磡快咗有足足20分鐘! 而且只係收9.3仲有免費bbi喎, 展望將來九巴嘅聯營 ...

咁又點?
趕客就係趕客,
呢個ETA可以救到?
ETA唔係拎黎咁樣救線的...

110太古城20分鐘一樣可以過到海,
但呢個方案耀東及太古城根本係大輸家,
以110而家個客源分佈根本係無兜鰂魚涌既必要...

110以前兜太古城再加鰂魚涌(健康邨尾站)起碼15分鐘,
仲要講緊條線太古城無客既年代先做得到,
如果有幾個客甚至乎太古城入面自己識塞車已經做唔到...

北角除非唔好彩見到85係前面否則極少情況下花8分鐘...
而觀感上落北角係好過落鰂魚涌...

再講我唔見得大角咀海皮班客會肯坐條兜尖沙咀既線...

利申: 呢條110一年北行起碼坐300次,事實上早上繁忙時間唔兜鰂魚涌唔兜北角係夠客...

ahken 發表於 2016-3-15 11:37 | 顯示全部樓層
102A 呢個安排好好,抵讚(但新城不會賣你帳,可惜⋯⋯)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
 樓主| Busmtr 發表於 2016-3-19 21:29 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-3-13 19:58
咁又點?
趕客就係趕客,
呢個ETA可以救到?

感謝你嘅意見,北行會改唔停太古城,南行行太古城(UA),唔停康怡。