hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東區巴士路線大重組===過海線篇
開啟左側

東區巴士路線大重組===過海線篇

brianso198 發表於 2016-3-19 21:32 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2016-3-19 21:29
感謝你嘅意見,北行會改唔停太古城,南行行太古城(UA),唔停康怡。

唔好意思,
而家條線係一定要做太古城...

樓主| Busmtr 發表於 2016-3-19 21:41 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-3-19 21:32
唔好意思,
而家條線係一定要做太古城...

停咗UA咪得囉???
唔明,還掂佢地都唔想要條咁多巴士線加啦
 樓主| Busmtr 發表於 2016-3-19 21:47 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-3-15 11:37
102A 呢個安排好好,抵讚(但新城不會賣你帳,可惜⋯⋯)

多謝支持,覺得好嘅話不仿加分俾我啊((R分

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

brianso198 發表於 2016-3-20 01:46 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2016-3-19 21:41
停咗UA咪得囉???
唔明,還掂佢地都唔想要條咁多巴士線加啦

你明唔明而家個故仔係點?

再講上面果個中心同下面果個中心本身focus 既野根本唔同,
110下面果個中心平均每班車落客數量唔會少得過上面102的...
(下午繁忙時間坐滿上橋變做無窗口位剩係試過)

再講西行呢?
唔係要太古城班人穿過地鐵站搭110吧?
(無高速lift直上6樓果陣一定地鐵,就算有高速lift個結果都會係地鐵)

再直接D講,
我唔覺得你好了解110客源分佈...

北行筲箕灣、西灣河、鰂魚涌加少少北角整條快過海線去西九龍,
而耀東、太古城整條線落尖沙咀/佐敦求其滿足基本過海需要有問題?

你呢個做法搞到仲複雜定位更加不清...
 樓主| Busmtr 發表於 2016-3-20 15:54 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-3-20 01:46
你明唔明而家個故仔係點?

再講上面果個中心同下面果個中心本身focus 既野根本唔同,

brian兄,小弟不嬲都有個諗法,還掂鰂魚湧爆哂,又被議員投訴,倒不如開條116分支(116A)富山西灣可嘉亨灣走線初稿:
北行往富山:西灣河嘉亨灣>太古城>>東區走廊>>北角>>糖水道上橋>清風街>116原線去富山總站(唔入慈雲山)

南行去西灣河嘉亨灣:富山總站>116原線去維多利亞公園>興發街上橋>糖水道落橋>嘉華再上橋去太古城> 西灣河嘉亨灣總站。
可以回應鰂魚湧議員要求又可以令太古城居民有過海隧巴路線,我覺得咁樣對大家都好。
brianso198 發表於 2016-3-20 19:17 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-3-20 15:54
brian兄,小弟不嬲都有個諗法,還掂鰂魚湧爆哂,又被議員投訴,倒不如開條116分支(116A)富山↔[/backcolo ...

問題係你呢種定線根本唔岩太古城口味...

110耀東、太古城根本係好難甩係事實,
鰂魚涌要快車過海根本唔係咁做...

鰂魚涌的問題用102P直接全日處理已經足夠,
無需將件事搞到咁複雜又要做102又要做102A又要做110,
鰂魚涌個客源根本無必要五條紅隧巴士線做,
唔好成日諗鰂魚涌有好多特別線就認定有必要,
果堆特別線有幾多係for鰂魚涌居民的需要?

但可以講102P全日而家唔係時機,
因為102P全日繁忙時間好大機會開緊110班次...
咁所以102P一定要令佢客源上升先有再發圍空間,
(特別係朝早往九龍方向,兩班班次客量係少過110)

另外一點,
以前110係鰂魚涌畀102/106 D頻密班次浸死,
而家110北角一樣出現呢個問題...
只係問題無未改快時條定線咁嚴重...

咁所以我好想知你有幾咁了解現時個環境...

同埋唔好諗住用110做大角咀,
無意義的...

樓主| Busmtr 發表於 2016-3-20 22:03 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-3-20 19:17
問題係你呢種定線根本唔岩太古城口味...

110耀東、太古城根本係好難甩係事實,

咁仲簡單,撒回116A方案,改102a踢出鰂魚湧,入下太古城直出北角跟原線,回程一樣,攪掂。
brianso198 發表於 2016-3-20 22:49 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-3-20 22:03
咁仲簡單,撒回116A方案,改102a踢出鰂魚湧,入下太古城直出北角跟原線,回程一樣,攪掂。 ...

110就算有需要重組亦唔見得一定要同102做,
特別係110沿線獨市位客量急升情況下...

事實上北行110太古城直出根本夠客...

就算太古城+耀東廿幾三十個客時段北角根本亦唔會contribute到幾多客...
係下繁要諗下點做,
因為下繁北角經景隆街過海實在太塞車所以110北角兩站係有存在價值...

樓主| Busmtr 發表於 2016-3-21 20:04 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-3-20 22:49
110就算有需要重組亦唔見得一定要同102做,
特別係110沿線獨市位客量急升情況下...

102乘客嫌慢(筲箕灣碌到老銅北繁時仲要塞興發街),110非繁20%載客率都冇(有錢賺就唔使咁早收車啦
brianso198 發表於 2016-3-21 20:33 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2016-3-21 20:04
102乘客嫌慢(筲箕灣碌到老銅北繁時仲要塞興發街),110非繁20%載客率都冇(有錢賺就唔使咁早收車啦 ...

咁又點?
改經鰂魚涌就可以改善客量?

鰂魚涌就算畀你架110尾站效應繁忙時間外都唔會多客,
因為呢條110根本唔係佢口味...

就算繁忙時間鰂魚涌呢個位如果新威園唔搭佢,
唔洗睇打後堆位已經知道條線有無客...

人地要既明顯係紅隧+西九線而唔係紅隧線...
搭得102果班好多都係坐到旺角甚至乎深水埗先落車,
而呢堆客係呢個方案下根本0得益...

唔好同我講拎清風街天橋過海就以為快,
而事實上唔見得102/102A有改善過整體行車時間...

就算北角畀你快到,
但後面果堆呢?呢種行法就算真係快左只係快左五分內,
但要人等成兩三個字車喎...咁個結果係乜?

根本你係睇唔清而家個環境,
110非繁客量差根本係預見得到,
而110港島條定線根本係無得大執係事實...