hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東區巴士路線大重組===過海線篇
開啟左側

東區巴士路線大重組===過海線篇

castanopsis 發表於 2016-3-23 01:13 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-3-23 01:02
簡單回應,
糖水道上有用落無用…

耀東條線擺上面定繼續擺筲箕灣,我無特別意見

糖水道問題,講真鰂魚涌康山耀東加埋客都唔少,未必真係要學18X去北角執客
不過見你話糖水道上有用落無用,想問,何解?

至於你話110唔需要大執,我估你意思係 耀東group太古城 instead of 耀東group鰂魚涌?
Again,我無意見
但我會覺得既然110要擴大九龍服務範圍(say去到旺角),點解唔同102系再做分工?
722走線個好處在於,鰂魚涌太古坊有唔少寫字樓,條線兩個方向都會有客
變相早繁南行無需要靠歌頓道頂住,個flexibility會大少少
brianso198 發表於 2016-3-23 07:15 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-3-23 01:13
耀東條線擺上面定繼續擺筲箕灣,我無特別意見

糖水道問題,講真鰂魚涌康山耀東加埋客都唔少,未必真係要 ...

糖水道落橋做唔到健威,
而相對黎講行出去既時間唔算好吸引...

再加上102P其實洗濕左個頭,
好難叫鰂魚涌班人同意早一個東廊落橋...

同埋,
鰂魚涌唔係大家想像中咁多客,
鰂魚涌食糊位其實係得一個-新威園...

鰂魚涌兩繁好好做但其他時間唔好做...

但最大問題係分完餅之後兩線班次都會好疏...

反而耀東太古城咁樣拆15/20分鐘一班都未必好大問題,
所以而家要諗既係要做返大102P個餅,
而家好明顯個餅係唔夠大(特別係早上往九龍方向)

樓主| Busmtr 發表於 2016-3-23 12:43 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-3-23 00:23
事實證明,尖東行去紅隧係可接受距離。想知行過去係咪難事?

絕對可以接受!我成日都行
其實我想110九龍走線跟296D好耐啦,不過因為做唔到尖東先唔提出
 樓主| Busmtr 發表於 2016-3-23 13:21 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-3-23 00:36
清風街直衝去紅隧過海以現時道路情況根本快唔起,上橋一樣要同堆車打大交仲要唔見得有效率。

成個建議最 ...

我想師兄或許對我既建議有少少誤解。

由美孚開:
非繁忙時間往筲箕灣:
1. 停維園,愛秩序灣。不經渣華道,耀東(102)
2. 停維園,愛秩序灣。不經渣華道,耀東(102)
3. 停維園,愛秩序灣。不經渣華道,耀東(102)
4. 停渣華道,耀東。不停維園,愛秩序灣(102A)102唔開
5. 停維園,愛秩序灣。不經渣華道,耀東(102)
6. 停維園,愛秩序灣。不經渣華道,耀東(102)
7. 停維園,愛秩序灣。不經渣華道,耀東(102)
8. 停渣華道,耀東。不停維園,愛秩序灣(102A)102唔開
如此類推
繁忙時間往筲箕灣:
1. 停維園,愛秩序灣。不經渣華道,耀東(102)
2. 停維園,愛秩序灣。不經渣華道,耀東(102)
3. 停渣華道,耀東。不停維園,愛秩序灣(102A)102唔開
4. 停維園,愛秩序灣。不經渣華道,耀東(102)
5. 停維園,愛秩序灣。不經渣華道,耀東(102)
6. 停渣華道,耀東。不停維園,愛秩序灣(102A)102唔開
7. 停維園,愛秩序灣。不經渣華道,耀東(102)
8. 停維園,愛秩序灣。不經渣華道,耀東(102)
9. 停渣華道,耀東。不停維園,愛秩序灣(102A)102唔開
如此類推

非繁忙時間往美孚:
1. 經愛秩序灣,清風街至景隆街各站,不經耀東,清風街大橋 (102)
2. 經愛秩序灣,清風街至景隆街各站,不經耀東,清風街大橋 (102)
3. 經愛秩序灣,清風街至景隆街各站,不經耀東,清風街大橋 (102)
4. 經耀東,清風街大橋。不經愛秩序灣,清風街至景隆街各站 (102A)102唔開
5. 經愛秩序灣,清風街至景隆街各站,不經耀東,清風街大橋 (102)
6. 經愛秩序灣,清風街至景隆街各站,不經耀東,清風街大橋 (102)
7 經愛秩序灣,清風街至景隆街各站,不經耀東,清風街大橋 (102)
8. 經耀東,清風街大橋。不經愛秩序灣,清風街至景隆街各站 (102A)102唔開
如此類推

繁忙時間往美孚:
1 經愛秩序灣,清風街至景隆街各站,不經耀東,清風街大橋 (102)
2. 經愛秩序灣,清風街至景隆街各站,不經耀東,清風街大橋 (102)
3. 經耀東,清風街大橋。不經愛秩序灣,清風街至景隆街各站 (102A)102唔開
4. 經愛秩序灣,清風街至景隆街各站,不經耀東,清風街大橋 (102)
5. 經愛秩序灣,清風街至景隆街各站,不經耀東,清風街大橋 (102)
6. 經耀東,清風街大橋。不經愛秩序灣,清風街至景隆街各站 (102A)102唔開
7. 經愛秩序灣,清風街至景隆街各站,不經耀東,清風街大橋 (102)
8. 經愛秩序灣,清風街至景隆街各站,不經耀東,清風街大橋 (102)
9 . 經耀東,清風街大橋。不經愛秩序灣,清風街至景隆街各站 (102A)102唔開
如此類推

用既車冇變過,何來重疊?
 樓主| Busmtr 發表於 2016-3-23 13:30 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-3-23 00:50
甚少為東區交通問題發表意見
我個人會將個問題定性為一個非常複雜既資源錯配

想問下師兄提議既102X,102A行全日?如果係,一定會用多好多車,旺角亦冇咁多quota.
brianso198 發表於 2016-3-23 13:50 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-3-23 13:21
我想師兄或許對我既建議有少少誤解。

由美孚開:

行車路線呢?

102/102A服務對象甚至連行車路線根本好似,咁唔係重疊?
castanopsis 發表於 2016-3-23 17:12 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-3-23 07:15
糖水道落橋做唔到健威,
而相對黎講行出去既時間唔算好吸引...

ok,明解

講真,鰂魚涌、太古城、康山、耀東、西灣河無可能用一條線做晒
點都要拆兩條既前提底下
一係就耀東+太古城、西灣河+康山鰂魚涌(=102P全日,110飛北角去旺角)
一係就耀東+鰂魚涌、西灣河筲箕灣+太古城
我覺得巴士公司會後者(兩條線都有雙向客源),區議會會選前者(鰂魚涌班次唔會跌得咁勁)
我個人就真係無所謂

至於朝早去九龍客量問題,我覺得係旺角線通病
102P全日咗個知名度同客量都會有改善,只能希望個客量增長可以keep住個班次唔好跌得太多
而本身西九朝早最多客既係長沙灣工業區,102系去到長沙灣個行車時間已經唔吸引
如果真係要救早繁北行個客量,可以試下將部分班次改為特車直飛美孚然後逆走長沙灣道,或者會有助做大個餅

castanopsis 發表於 2016-3-23 17:21 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-3-23 13:30
想問下師兄提議既102X,102A行全日?如果係,一定會用多好多車,旺角亦冇咁多quota.
...

其實不然無論係我個102X+102A方案,定係102P全日+110飛北角去旺角方案
都只係多咗一條疏車全日線而已
本身102都會有車減到出來(就算班次不變都短咗好多)

真係擔心資源問題,可以將兩條/其中一條新線用110名義轉做九新聯營
反正112改循環之後,cut 10部車出來都應該仲可以維持到相同班次,九新大把車做重組

至於旺角quota問題
171今年底已經會放大量quota出來,放心
 樓主| Busmtr 發表於 2016-3-23 18:06 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-3-23 13:50
行車路線呢?

102/102A服務對象甚至連行車路線根本好似,咁唔係重疊?

閣下理論上知道290同290A路線一樣重曡,但運作上唔係重曡架啝,102同102A都一樣.
brianso198 發表於 2016-3-23 18:13 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2016-3-23 18:06
閣下理論上知道290同290A路線一樣重曡,但運作上唔係重曡架啝,102同102A都一樣.
...

咁係咪代表要全世界落旺角班人一定要碌足大半條英皇道先過到海?
而家個重點在於點解要去旺角班人要繼續碌到落尾先過到海?
本身重疊仲要連速度都無進步仲退步左的話點解要贊成?
上面版友提耀東鰂魚涌一條、太古城筲箕灣另一條都好過你咁改。
290系如果有條路比而家又快又穩陣,仲要無區議會之間角力會唔會搞到一次過開兩條線?
102系又有無快路揀?只係呢點已經無得比…