hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東區巴士路線大重組===過海線篇
開啟左側

東區巴士路線大重組===過海線篇

brianso198 發表於 2016-3-23 19:38 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-3-23 17:12
ok,明解

講真,鰂魚涌、太古城、康山、耀東、西灣河無可能用一條線做晒

其實點做都有隱憂,
110朝早其實係得八部車行一轉...
(星期六得七部)

同埋朝早南行北角實在太多客好難唔做北角...

110早繁繼續原有路線運作可能係好事黎...
(除左北行可以考慮唔經北角之外)

castanopsis 發表於 2016-3-23 20:10 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-3-23 19:38
其實點做都有隱憂,
110朝早其實係得八部車行一轉...
(星期六得七部)

Again,單係112轉循環已經有近10部車可以用,車源唔係好大問題
至於歌頓道班客,我上面個方案會搵新102去做
停完歌頓道屈返落英皇道,應該大半個天后都會服務到
102縮短咗之後無咗鰂魚涌班客,應該有空間食歌頓道班人
我估主要問題係,110飛北角之後早繁南行會唔會唔夠客
所以我先建議鰂魚涌耀東一組、太古城西灣河一組,保障早繁南行兩條線都會有一定客源

brianso198 發表於 2016-3-23 20:30 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-3-23 20:10
Again,單係112轉循環已經有近10部車可以用,車源唔係好大問題
至於歌頓道班客,我上面個方案會搵新102去 ...

而家110可以ensure到架車未埋紅隧前一定係吉,
102做似乎做唔到...

同埋如果考慮埋時段因素更加做唔到,
因為到時102時段係城巴時段...

九巴110早繁係食哂南北行最多客時段...

castanopsis 發表於 2016-3-23 20:45 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-3-23 20:30
而家110可以ensure到架車未埋紅隧前一定係吉,
102做似乎做唔到...

102一樣可以開紅隧特車清客
而少咗鰂魚涌打後既客,102應該會夠位載晒班人
我覺得唔係大問題

至於時段問題,我一直都迴避緊(你見我上面特登寫「撇除時段問題」)

始終110黃金時段老九食晒,而102/106黃金時段落喺新城之手
不過我覺得未必一定解決唔到
好視乎九巴肯唔肯用110個黃金時段,換全日版102P or 102A個黃金時段
重組分豬肉,總會有個方法係分勻九巴/新城個利益
問題只係兩邊肯唔肯去傾

細節可以再執
反而想知你對成個重組概念有無異議?
(我自己其實覺得最棘手既係112南洋酒店班人,我雖然有信心個方案會過到,但解決方法始終唔夠完美)
brianso198 發表於 2016-3-23 20:51 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-3-23 20:45
102一樣可以開紅隧特車清客而少咗鰂魚涌打後既客,102應該會夠位載晒班人我覺得唔係問題

至於時段問題, ...

以現時情況係做唔到,
特別係102/110其實都好爆下...

咁所以其實唔傾向郁早繁,
甚至乎110唔行廣東道改行九龍公園徑食中港城港威班返工客亦係可行方向...

不過尖東就一定要諗方法郁,
但朝早都係好難郁...
唔係因為客量問題而係路線運作問題...

唔反對閣下既概念但細節上阻力會好大...

castanopsis 發表於 2016-3-23 21:08 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-3-23 20:51
以現時情況係做唔到,
特別係102/110其實都好爆下...

102朝早南行單靠北角,無銅鑼灣客、無鰂魚涌客之下
真係多人到無兩條線不可?
我又有少少保留

尖沙咀問題,我認同尖西會好做過尖東
但有渡輪港鐵夾擊之下,我唔覺得可以養得起全日110
北行過紅隧之後已經係直達尖西,但現時過紅隧之後個客量仍然非常垃圾
我唔覺得行九龍公園徑會有幫助

110改道之後個客量係升咗好多,但主要都唔係尖沙咀段帶動
如果要進一步重組,放棄尖沙咀擺旺角個空間會大好多
太古城/耀東本身去旺角甚為唔方便,港鐵都唔係快
如果110可以直插旺角,我覺得至少北行有機會可以闖出一片天

brianso198 發表於 2016-3-23 21:14 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-3-23 21:08
102朝早南行單靠北角,無銅鑼灣客、無鰂魚涌客之下真係多人到無兩條線不可?我又有少少保留

102係銅鑼灣維園同炮台山北角一帶做大個餅,
110早繁係靠歌頓道一站客做大...

當年110第一日做路線重組果陣人龍係非常之長,
如果唔係點解九巴要為110專登開條隊?

102就算開車海級班次都唔會食得哂110堆客...

同埋九龍公園徑點都就腳過而家北京道同柯士甸道,
以前未改快既110每班車都有廿個客係果個站落,
其實證明得到唔係無市場,
而家停站停得差尖西班客倒走哂根本係預見得到...
同埋110朝早係開緊15-20不過15係得一班車...

非繁無論做尖沙咀定做旺角都未必改善得到110營運,
但可能做旺角係好小小...

樓主| Busmtr 發表於 2016-3-23 21:20 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-3-23 18:13
咁係咪代表要全世界落旺角班人一定要碌足大半條英皇道先過到海?
而家個重點在於點解要去旺角班人要繼續碌 ...

咁所以我咪整110巴士轉乘優惠, 乘客可以因自己的需要決定塔乜巴士線去佢既目的地: 要快既可以夾時間( 遲少少會有埋ETA)等110去紅隧轉車去其他地方, 唔想咁麻煩要一程過都可以繼續搭102或者係102A( 鰂魚涌上車者不適用)

brianso198 發表於 2016-3-23 21:24 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-3-23 21:20
咁所以我咪整110巴士轉乘優惠, 乘客可以因自己的需要決定塔乜巴士線去佢既目的地: 要快既可以夾時間( 遲 ...

又如何?
轉乘原來可以解決耀東太古城慢左問題?

慢左就慢左唔會因為多左個轉乘而令d人坐返你...

再講你拎110做轉乘點解唔直接好似版友所提拆線而堅持條條死碌算?
死碌英皇道感覺真係好正咩?

樓主| Busmtr 發表於 2016-3-23 21:24 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-3-23 00:56
關於110,我一開始都有同樣既念頭
不過我有一排要成日返尖東,去紅隧口條天橋行過幾次之後,我就發現尖沙 ...

多謝你的建議,稍後會修改