hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴43A 21/3取消服務
開啟左側

[路線消息] 新巴43A 21/3取消服務

kay 發表於 2016-3-6 20:45 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-3-6 20:30
你食左條7仔落肚咩? 7仔一樣經瑪麗醫院喎。

咩唔同,人地石排灣無左條76,去葛量洪醫院一樣無車搭要搭小 ...

#67 已經講左7仔問題

至於76,我都無話贊成郁佢

我只係話如果要石排灣一鋪清袋

要保線都係7/76多過971,95老牌路線都可能要保

你話香港仔無970X就要死保971姐

但7仔基本上獨巿,一係你叫佢地行去海濱公園搭車囉
76唔計葛量洪,南風道一帶又獨巿

當然你可以話華富有4條線上薄扶林,但華貴咁多年都起碼有1條線

08/09年署方都建議過43X/46X/M47三合一
結果係因為華貴反對無車上薄扶林而擱置

再講,最原本計劃既43M,都係行薄扶林,只係無入華貴
不過係域多利道反對先要改道,田灣華貴就咁送左條線比域多利道

世界很簡單 人類很複雜
Ravenclaw 發表於 2016-3-6 20:52 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-3-6 20:02
問題係971係石排灣上落真係唔多署方都係攤數字出黎話使用率好低
用佢取代970X田灣特別班次

其實巴士方面,石排灣個局真系盡量減少入去既路線為妙,因為真系唔會多人搭總站車,山下吸引力太大,跟著又系老問題,大斜路傷車,同43X個故仔一樣...

971就算唔縮去田灣都應該縮去香港仔同970X一齊擺...
alsonchc 發表於 2016-3-6 23:18 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-3-6 17:26
同意首選 40M
你係咪想華貴開
跟住再兜一轉田灣圈?

嗯嗯....我持相反意見
40M城巴忍得好辛苦, 多次BRPP都話想cut好耐
況且拉40M亦唔會救得好多
華貴本身出中環既人唔會少, 但巴士華貴同華富就要二揀一
除非要去到華富咁既路線同班次, 否則都係自取滅亡

反而有版友講話特班40華貴開, 例如4班40, 甚至5-6班先有1班華貴開兜華富定點班(姑且叫40A)
回程40A去返華貴經華富, 提議是可取的
又可回應地區需求
理性討論+互相尊重
noodlesfred 發表於 2016-3-7 01:53 | 顯示全部樓層

可唔可以咁:4 拉上華貴, 40/M 是但一條拉上田灣, 43M 縮返去華富

wingho_cwh 發表於 2016-3-7 11:00 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-3-6 17:11
你唔好侮辱長者,邊個話長者一定唔識、唔肯轉車?
只要用得多就會記得,又唔見屯轉、欖隧口無長者客用轉乘 ...

呀哥仔,屯轉,欖隧轉車站果d 全部都係長途線轉車站
華貴去瑪麗講緊得4公里路都要人轉車??
仲有,用欖隧站,屯轉既乘客,有幾多係去醫院??? 宜家講緊既係醫院客唔係普通長者客呀,唔該唔好偷換概念
未講完,你竟然拎林鄭同卡片蘇出黎話佢地咁講就係啱?? 政府官員無錯本來應該係有一定公信力既,但可惜,佢地係萬中無一既例外
面對主流民意既批評時,竟然可以「官到無求恥自無」咁話自己「百毒不侵」?? 即係話市民係毒瘤?? 你林鄭到底係為邊個做野?? 唔鐘意幫毒瘤做野咪唔好撈囉 無人想留你呀

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
wingho_cwh 發表於 2016-3-7 11:01 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-3-6 17:26
同意首選 40M
你係咪想華貴開
跟住再兜一轉田灣圈?

田灣兜下都無壞既,反正都係200 秒內搞掂既事
wingho_cwh 發表於 2016-3-7 11:03 | 顯示全部樓層

noodlesfred 發表於 2016-3-7 01:53
可唔可以咁:4 拉上華貴, 40/M 是但一條拉上田灣, 43M 縮返去華富

拿,站在城巴既立場呢,就肯定唔制架喇,原因好簡單,就係M47 (以各位樓主既頭腦一定會明白箇中原因既)
P.S. 順便講聲唔好意思先。。小弟到現在都唔係好識點樣一張帖回晒所有想回應既野,連續洗左三層樓唔好意思。。
JCSCANIA 發表於 2016-3-8 09:24 | 顯示全部樓層
不如4x拉去田灣, 經華貴, 華富, 山道. 全日服務.
4要保留華富總站.

mrkelvinyu 發表於 2016-3-8 12:09 | 顯示全部樓層
JCSCANIA 發表於 2016-3-8 09:24
不如4x拉去田灣, 經華貴, 華富, 山道. 全日服務.
4要保留華富總站.

去得華貴都唔會入華富
053h4 發表於 2016-3-8 12:26 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽