hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴43A 21/3取消服務
開啟左側

[路線消息] 新巴43A 21/3取消服務

HR1377 發表於 2016-3-8 12:56 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-3-6 20:45
#67 已經講左7仔問題

至於76,我都無話贊成郁佢

95其實除了兩繁和中午午膳時間比較多人外,其餘時間都係冇乜人搭。
南港島線通車,南區區內線可能要大重組。
JCSCANIA 發表於 2016-3-8 14:11 | 顯示全部樓層
mrkelvinyu 發表於 2016-3-8 12:09
去得華貴都唔會入華富

好的, 冇問題.
cyrcheung 發表於 2016-3-10 13:30 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-3-4 17:42
我真係中環見過18X有十幾個人搭, 我真係見過
早繁出東區見過滿座, 我又真係見過

我信您,當年唔係親身體驗,都會以為 606、117 係無人坐。
親歷其境:望住 606 下繁要頂閘 由觀塘市中心 起飛站,望住 117 下繁 黃巴士 12米大富豪開到景光街 要十數名乘客滯留。

所以我信您的眼晴,不要只看網上片面之詞。
tridents 發表於 2016-3-10 14:27 | 顯示全部樓層

RE: 新巴43A 21/3取消服務

kay 發表於 2016-3-2 21:12
新巴一日開5-7部車幾十班車同地鐵100%重疊既18X唔cut
無鐵路覆蓋華貴田灣瑪麗呢段路,一日開一部車共7班車 ...

二星期前早繁 8:40 維園東行上東廊位置 18X (60xx) 上層都吾知有無 15 人, 咁都吾 Cut?  嘜都係你新城岩班客錯, 無車就賴 Quota 制, 有車就放落虛擬貴價發財線 (無客) 再諗計點由 $8 屈到 $9, 你係要得罪客又吾認錯, 怡家明知你 18X 定點有車, 自已仲行得走得都情願搭鐵行餐死都吾比錢你新城賺.

南港島開埋, 我就真係報仇咁報, 有鐵搭鐵, 無得搭焗搭才搭你新城.
ahken 發表於 2016-3-10 21:56 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2016-3-10 14:27
二星期前早繁 8:40 維園東行上東廊位置 18X (60xx) 上層都吾知有無 15 人, 咁都吾 Cut?  嘜都係你新城岩班 ...

我都一早唔搭新城鳥
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
HT408 發表於 2016-3-13 13:34 | 顯示全部樓層
poohpter 發表於 2016-3-13 14:27 | 顯示全部樓層

半離題:
話說上星期日香港演藝學院開放日,本身演藝有安排免費專車穿梭灣仔同薄扶林伯大尼校園,
不過太多人等穿梭巴唔夠載,所以演藝學院職員(唔只一位)叫人行出門口坐40M到薄扶林水塘落車,
不過同時D職員自己傾計時都話40M要坐七八個字。
我當時心諗如果仲有43X就好啦!

如果新巴連替代43X/46X之43A都取消;
我唔該佢重開43X,最低限度都要有返華貴田灣—石塘咀段,
水街/正街出干諾道西高樂花園跟101X/A10上大道西返南區。
橫豎43M都要cut走石塘咀段慳兩部車,連埋43A部車重開43X,唔過份啊!
(新城車隊係分開計唔係一個推卸理由。)

另外,如果40/40M重組(我個人唔反對合併),咁演藝學院/分域碼頭一帶來往薄扶林有咩優惠俾返?
善惡到頭終有報;萬般帶不走,眾生皆平等。
miklcct 發表於 2016-3-13 20:05 | 顯示全部樓層
真係可惜,我讀港大但喺呢條線有生之年我一次都無搭過。喺我讀港大期間行經港大嘅線,除咗繁時線之外,我條條都搭過晒啦,就係呢條我重未有機會搭到就要取消。
進智公交
lsc04d11 發表於 2016-3-13 21:54 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-3-13 20:05
真係可惜,我讀港大但喺呢條線有生之年我一次都無搭過。喺我讀港大期間行經港大嘅線,除咗繁時線之外,我條 ...

有心坐仲有七日俾你日日坐。
呢條線根本冇人睇好留得耐啦。。。
根本只係想塞人地把口
siusiupeople 發表於 2016-3-13 22:46 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽