hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 亞視或提早於2016年3月4日停播
開啟左側

亞視或提早於2016年3月4日停播

AVD1 發表於 2016-3-6 14:48 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-3-4 22:45
做人撇脫啲好, 亞視由細睇到大, 千言萬語都唔及一聲「別了」來得貼切.

呢24小時峰迴路轉, 在晚上九點露 ...

友台根本一直就起度食緊花生,不過當有新競爭者入黎同友台玩 o既時候,小心友台都會步亞視後塵,
而家就話冇得揀姐,將來就唔係咁講啦 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
SE7378 發表於 2016-3-7 06:36 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-3-6 14:48
友台根本一直就起度食緊花生,不過當有新競爭者入黎同友台玩 o既時候,小心友台都會步亞視後塵,
而家就 ...

等班慣性成年或老年觀眾識得在 6/4 搜番 viuTV 出黎先講啦。
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
AVD1 發表於 2016-3-7 08:45 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2016-3-7 06:36
等班慣性成年或老年觀眾識得在 6/4 搜番 viuTV 出黎先講啦。

咁我又覺得 viuTV 點都好過 HKTV o既,
始終 HKTV 太麻煩,但係 viuTV 就咁咁一咁就睇到,
差得遠 ……
SE7378 發表於 2016-3-7 09:49 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-3-7 08:45
咁我又覺得 viuTV 點都好過 HKTV o既,
始終 HKTV 太麻煩,但係 viuTV 就咁咁一咁就睇到,
差得遠 ……

如果係講緊 DTMB 形式及普通大氣電波接收的兩個 99 台,
個人覺得比較難解決,始終有部分觀眾已經接收緊 HKTV,
日後想收看 viuTV 只怕係難上加難,而且仲係涉及李澤楷及王維基的利益問題 ...

不過,個人對 HKTV 前景極為悲觀,
網上購物平台這招雖然可行,但實力及知名度始終不及淘寳,
如果 HKTV Mall 真係好賺,又點會令到電視節目零製作,同 ATV 得如斯田地呢 ...
其實 HKTV 早前捨棄 TVB 到而家仍好注重的 copyright,
放曬 D 節目分不同語言上載到官方的 youtube channel,已經係先兆 ...

至於 viuTV,而家覺得收視率前景更為悲涼,
唔好話班慣性看 TVB 的成年或老年觀眾識唔識 rescan TV channels 啦,
佢地入面分分鐘十個有九個都未必知 viuTV 係咩黎 ...
( 除非學港台電視的作風,派人上門教居民 scan 番 viuTV 出黎啦。)
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
AVD1 發表於 2016-3-7 10:18 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2016-3-7 09:49
如果係講緊 DTMB 形式及普通大氣電波接收的兩個 99 台,
個人覺得比較難解決,始終有部分觀眾已經接收緊 H ...

其實 HKTV 死因係落唔到地,即政府死都唔肯發牌比佢,
就算比佢拍完都保證唔到有客睇,尤其收視率對電視台好重要,否則根本冇客落廣告都係死路一條。

至於 viuTV 始終有條大水喉射住,點都有得玩。
Snoopy@FB8617 發表於 2016-3-7 13:38 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-3-7 10:18
就算比佢拍完都保證唔到有客睇,尤其收視率對電視台 ...

真點大水喉先有機會可以係香港既電視市場立足
應該咁講
難得有一個比起TVB更有財力既公司
先至有可以持續行落去既競爭可以睇到
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kei_hk 發表於 2016-3-7 16:20 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-3-7 10:18
就算比佢拍完都保證唔到有客睇,尤其收視率對電視台 ...

以維基的計劃﹐要開成十幾廿個台﹐假如政府真係批牌﹐寫明牌照要有十幾廿個台提供﹐我真係睇下維基的資金點去維持。

我只怕「歲月留聲」都無﹐個個台要日日不停loop「購物英雄」

反而用大氣電波﹐都唔算係死症﹐只要係發到牌﹐基本上公屋居屋及大型屋苑﹐唔會有入屋的問題。
因為做法好簡單﹐亦是 VIU TV 原本要用的方法﹐便是用固網(寬頻)傳送去不同的大廈﹐再把訊號接入大廈公共天線﹐有如 CCTV 一樣。

問題只不過係成本較高﹐覆蓋發展較慢。單幢或唐樓及村屋(泛指沒有公共天線大廈)可以永世唔駛睇﹐或要透過internet觀看。

即使真係比維基開到台﹐又可用大氣電波直接入屋﹐只係提供2條頻道﹐我亦唔相信維基可以持續保持有健康的財務。
過多幾年﹐隨時都係步ATV 後塵。

大家又看看有線的申請?
間奇妙電視已經話原則性發牌好耐﹐而家這家公司個牌又點?
莫非真係睇通好難同TVB去爭廣告﹐仲要加多1間Viu TV﹐好難計到條數出來﹐結果真係hea去做﹐甚至自己放棄電視牌照。

我唔排除﹐如果政府只發1個牌﹐即係只有TVB + ATV + 奇妙﹐可能仲有機會快快取牌﹐快快提供服務。

AVD1 發表於 2016-3-8 14:41 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-3-7 16:20
以維基的計劃﹐要開成十幾廿個台﹐假如政府真係批牌﹐寫明牌照要有十幾廿個台提供﹐我真係睇下維基的資金 ...

有線冇理由無啦啦唔要個牌,老實講係人都知 HKTV 而家係咁想拎個牌,
假如學你所講真係有 Quota 的話,Cable 唔要即等同 HKTV 會即時申請拎個牌黎做。
當然梁振英比唔比又係一回事,事實上根本電視牌照向來都冇講過有 Quota,係唔知幾時無啦啦講左上限兩個字出黎…… 
kei_hk 發表於 2016-3-8 15:26 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-3-8 14:41
有線冇理由無啦啦唔要個牌,老實講係人都知 HKTV 而家係咁想拎個牌,
假如學你所講真係有 Quota 的話,Ca ...

其實政府最初講原則性發牌﹐已經可以講CABLE一定可以獲發牌。
去到去年4月1日正式講ATV及ViuTV 牌照事宜﹐當時政府都講過只係一些牌照細節事宜﹐cable方面仲要商議﹐所以唔存在政府唔想發多一個電視牌。

至於cable唔要牌﹐亦唔等同要發牌給予HKTV。政府由始至今都沒有講出HKTV的死因﹐話唔定真係政府唔信HKTV的財政上可維持持續發展﹐有位剩都唔代表要給予HKTV。

個人去睇﹐cable方面眼見牌照申去來到現在已經拖了很耐﹐已經沒有當初的「好景﹐好市道」﹐經營環境已經大不如前﹐但又好難直接講唔要牌(面了及其他因素)﹐於是只有慢慢拖延﹐一日未取到牌照﹐一日都唔需要正式開始投資﹐可以見步行步。
本來12年倫敦奧運係CABLE打免費台的頭炮﹐一旦有免費台﹐便無再需要提供(轉賣)給予其他電視台﹐到時便是真正的獨家。但最後結果係點﹐大家都知。

最後﹐我從來沒有講係quota問題﹐即係幾多個電視台。(這一點相信你係有誤會 或 我表達得唔清楚)

3間電視台最初申請都係用固網傳送﹐已經唔受大氣電波飽和的問題﹐所以幾多間電視台及幾多條頻道都沒有問題。
而我上面所講﹐主要係HKTV係打算開好多個頻道(eg. 購物台﹐新聞台﹐戲集台﹐教育台........)﹐當越多頻道便會用越多錢﹐這便帶來廣告量/收入的問題﹐是否可支持成間電視台的營運成本。

難講D講句﹐NOW 及CABLE 見HKTV 申請﹐會對其收費電視有影響﹐所以便要出手申請免費台。

如果政府係豬肉獎﹐人人有份﹐這便各有各做﹐大家互爭。面對HKTV的野心﹐NOW & CABLE 都唔敢怠慢﹐大家會齊齊用最快速度﹐以提供服務﹐務求搶第一批觀眾。

如果只發1個牌﹐有牌的人一定會強過ATV。最少開台時有蜜月期﹐只要蜜月期做得好過ATV﹐已經叫做成功了一步。在競爭不大的情況下﹐邊一個取到牌都好﹐都會好快去簽約取牌提供服務。

現在發2個牌﹐最大野心的HKTV 無牌﹐NOW 及CABLE 2間本身有收費電視﹐真係唔係太急於去發展。如果再睇埋CABLE的財務﹐更明白點解CABLE會拖慢去做。
正所謂有免費台又唔代表可以爭到更多的觀眾及廣告﹐條數未必可cover到。觀眾又唔會因為多一間電視台而大幅增加﹐生意人一定識得計數。
只要最大野心的HKTV 取唔到牌﹐便不需積極去打「生存戰」﹐即係市場上又可以齊齊HEA做。

但發2個牌﹐其中1個係HKTV﹐面對這位野心大的對心﹐另外幾間(包括TVB)仲點敢放鬆﹐仲要即刻重裝上陣﹐要打「生存戰」﹐新牌又會好快提供服務。

paul2357paul 發表於 2016-3-21 01:56 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2016-3-6 12:00
政府立即請會計師處決佢?

專業人士不是神醫,不能保證所有cases都能醫好,因此社會的確是需要接受專業人士進行恰當既處決/進行安樂死等行為。
其實原本亞視早應該被處決,只不過文化傳播這個神秘組織突然出黎玩野,出現如鋼之鍊金術師般既劇情。