hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵實際用處
開啟左側

西鐵實際用處

樓主| 66702686 發表於 2016-3-9 19:54 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-3-7 11:44
即使而家話起﹐前期工夫要1-2年﹐真係動工又幾年﹐無7-8年都唔會真係完工﹐仲要未計立法會批錢拉布等因素 ...

屯門再廷長至東涌更好
lsc04d11 發表於 2016-3-9 20:35 | 顯示全部樓層
屯門、元朗各有各好啦。
天水圍就後期出月票都搞得唔錯。

正如寶林去觀塘/藍田一樣,比巴士係兜左調景嶺、油塘,都係寶琳居民自行選擇者。
屯門友都可以揀繼續搭巴士定西鐵,其實咁樣仲好過一方獨攬優勢,各自按自己需要選擇啦。

西鐵最實際用處,俾D完全唔識搭巴士既人搭入新界西北。
(根本香港好多「交通盲」,都係全靠港鐵先至令到佢地可以去到目的地,否則相信佢地只會活於自己的生活圈子中)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 根本香港好多「交通盲」

查看全部評分

kinkisharyo 發表於 2016-4-24 19:09 | 顯示全部樓層
西鐵搭客多數新界上車,九龍落車
只係港鐵唔識喺繁忙時間大玩區間車做分流eg:屯門<>錦上路,天水圍<>南昌/紅磡
咁樣應該人人有車上

Kaix 發表於 2016-4-25 10:09 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-3-5 11:56
當年正是工程技術及成本原因﹐令到唔可以荃灣先入屯門再入天水圍元朗﹐要先入錦田﹐元朗出番屯門。

早前 ...

再講多次,西鐵當初規劃時根本唔存在入屯門先定入元朗先的問題,
因為當時根本冇諗過一條線兜哂元天屯,
西鐵當初只係為左服務元朗同天水圍,
總站設在天水圍正中央,同屯門係毫無關係

Kaix 發表於 2016-4-25 10:23 | 顯示全部樓層
kinkisharyo 發表於 2016-4-24 19:09
西鐵搭客多數新界上車,九龍落車
只係港鐵唔識喺繁忙時間大玩區間車做分流eg:屯門錦上路,天水圍南昌/紅磡
...

最密區間咪變成天水圍-錦上路?錦上路-荃灣西仲疏左,
分流左d乜?

miklcct 發表於 2016-4-25 16:55 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2016-4-25 10:23
最密區間咪變成天水圍-錦上路?錦上路-荃灣西仲疏左,
分流左d乜?

我搭開西鐵南行最多人嗰段係天水圍至朗屏(唔計尖東至紅磡),通常天水圍,朗屏都落唔少人,喺兆康上車無位坐嘅話,過朗屏就會有位坐。元朗都會落咁啲。西鐵根本就係輕鐵嘅特快版,係街坊鐵路,係主要俾人喺新界嘅偏遠地方穿梭。
進智公交
kinkisharyo 發表於 2016-4-25 18:08 | 顯示全部樓層

就知道有人會話分薄班次...

如果你搭過西鐵就會知道乘車模式只有三個
<屯門至錦上路><出入市區>
<荃灣西至紅磡>
如果你唔明,多謝香港政府令新界西變純住宅區,先令到西鐵好似好迫

縮窄去上繁
上車最多嘅係 屯門 天水圍 元朗
落車最多嘅係 美孚 南昌 尖東 紅磡

好少學生過荃灣,所以上繁返學時間係可以開一兩班屯門<>錦上路(分流學生)
美孚南昌後又落一半,屯門<>南昌又可以開(分流東涌線過海)

下繁就唔講啦,差唔多道理

一句總結,分薄班次唔一定係壞事,更何況冇人講過係固定班次,特事特辦特班車,why not?

dogdog002 發表於 2016-4-25 23:06 | 顯示全部樓層
kinkisharyo 發表於 2016-4-25 18:08
就知道有人會話分薄班次...

如果你搭過西鐵就會知道乘車模式只有三個

返學既去到元朗都落晒啦

味又係俾元朗客填番晒

有咩分別

再講學生唔會因為你終站錦上路而專登搭你果班車

最後咪又係班班塞到滿晒出市區

而家係因為尖東整緊野先至去唔到最密班次

咁不如而家搞南昌特車咪仲好

Kaix 發表於 2016-4-26 01:24 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-4-25 23:06
返學既去到元朗都落晒啦

味又係俾元朗客填番晒

我真係唔明佢邏輯係邊,
整班屯門-錦上路特車「分流」學生客,
唔通下班屯門-紅磡車就會冇哂學生客??
當俾你下班冇哂學生客又點?? 返工客黎個雙倍仲死,
要記住開一班錦上路特車就會少左一班紅磡車

以佢邏輯,
東鐵應該開上水-大圍特車,將軍澳線開寶琳-油塘特車

kinkisharyo 發表於 2016-4-26 09:09 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2016-4-26 01:24
我真係唔明佢邏輯係邊,
整班屯門-錦上路特車「分流」學生客,
唔通下班屯門-紅磡車就會冇哂學生客??

我都係隨便舉個例啫,唔駛咁惡質疑我冇邏輯嘅
我都係想指出西鐵沿線好多調頭側線可以用,冇需要班班車 終點站<>終點站

我舉多一個例囉:北環線通車,錦上路應該可以調頭啦掛

你要覺得我死雞撐飯蓋隨便你,反正你都係以質疑人為樂