hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 小心中富、港聯航空公司會以航機不能調配為由取消機位 ...
開啟左側

小心中富、港聯航空公司會以航機不能調配為由取消機位

U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-13 13:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

半年前小弟抽獎得到一張任揀航點的機票(中富航空,N8)
原本於22/5出發去濟南,27/5返香港

但係N8只有3架飛機(1架CRJ-200,1架CRJ-700,1架由HU擁有的 B737-800)
航線有8條(6條中國,2條菲律賓)
又唔係日日都飛8個航點

見個Schedule問題不大,就放心留位
但今朝一個電話打來,揂如天上有o舊黑雲

原來係N8以航機不能調配為由,宣布由23/5起,無限期取消該航線
結果張機票成為了「半張廢紙」,有得去,但無得返

N8只講一句,閣下可選擇昆明、三亞、桂林、南寧、海口、佬沃、Clark 這7個航點

即係同我講規模細的航空公司未必有保障,我報o左旅行團要臨急臨忙退團都好麻煩
都唔知可唔可以claim保險......超麻煩

總之,小心中富、港聯呢類得3-4架飛機的航空公司啦!
cruisesnet 發表於 2006-5-13 18:26 | 顯示全部樓層
中富真係好差.連同海南航codeshare既機都會cancle.

港聯除非架機死左.一般都會飛的.

p.s.可以要佢退錢同埋賠錢或者轉坐第間公司既機
nwfb1110 發表於 2006-5-13 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2006-5-13 18:26 發表
中富真係好差.連同海南航codeshare既機都會cancle.

港聯除非架機死左.一般都會飛的.

p.s.可以要佢退錢同埋賠錢或者轉坐第間公司既機

單係今日都已經有三班機無故取消:(資料自機場管理局)

2006年5月13日客運抵港
時間     航班      出發地   大堂   航空公司   現況
00:15   N8 402     佬沃        B       中富航空   到達閘口 02:54  
12:55   N8 156     三亞                 中富航空   取消  
           HU 7955                            海南航空      
15:40   N8 142     昆明        A       中富航空   到達閘口 14:57  
17:10   N8 136     濟南        B       中富航空   到達閘口 17:52  
17:30   N8 140     南寧        A       中富航空   到達閘口 18:40  
20:30   N8 122     桂林        A       中富航空   到達閘口 22:35  
21:50   N8 402     佬沃                 中富航空   取消  
23:50   N8 152     海口                 中富航空   取消  
           HU 7951                            海南航空      

2006年5月13日客運離港
時間      航班      目的地   行段  閘口   航空公司   現況
09:30   N8 155     三亞                           中富航空   取消  
           HU 7956                                      海南航空      
09:40   N8 141     昆明         6                中富航空   已啟航 09:30  
10:55   N8 135     濟南         5                中富航空   已啟航 11:21  
14:00   N8 139     南寧         6                中富航空   已啟航 15:30  
17:30   N8 121     桂林         8                中富航空   已啟航 19:24  
18:35   N8 401     佬沃                           中富航空   取消  
21:10   N8 151     海口                           中富航空   取消  
           HU 7952                                      海南航空
宏  Wang
前KMB員工家屬 發表於 2006-5-14 00:13 | 顯示全部樓層

以我在機場工作的經驗來講, 港聯及中富等航空公司不一定

發機壞而不飛, 不夠客都可以是一個理由, 班機取消, 轉晒d

客俾KA, CA, MU及CZ等, 全部可以坐商務或頭等.

不過老實果句, 細航空公司無保障
 樓主| U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-14 00:26 | 顯示全部樓層
而家最大問題係好多旅行社都未收到中富航空的通知會無限期取消濟南航線
下午打去旅行社講仲問我係咪收錯風,話中富都無講要取消o的在23/5後的機位

據我早前問過4間用中富航空的旅行社(包括:和聯、新華、油麻地旅運、康泰),統計在22/5出發的,估計共有60-70名旅客*
*以每間旅行社都有15-20位團員推算

如果明天各位「受害人」收到無機位返香港的消息的話,相信仲大鑊過之前9i 事件

而保險公司表明事件錯在中富,要索償的應搵中富航空

回在機場工作的板友,我張機票係 X Class,即係無任何保障可言(無得升艙等、退票......)
cruisesnet 發表於 2006-5-14 06:59 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1110 於 2006-5-13 23:43 發表

單係今日都已經有三班機無故取消:(資料自機場管理局)

2006年5月13日客運抵港
時間     航班      出發地   大堂   航空公司   現況
00:15   N8 402     佬沃        B       中富航空   到達閘口 02: ...

去海南果兩班已經cancle左好多日,
照計係用海南航既737-800飛.真係壞左都有另外一架la.
同埋去海南都ok多人.

真係吾知中富攪什麼
Oliver_ME16 發表於 2006-5-14 21:24 | 顯示全部樓層

中富係有4隻機:
B-KBA/B-KBJ CRJ200
B-KBB CRJ700
B-5135 B737

另外呢間野不嬲出名鐘意唔聲唔聲cancel flight,
我可以話比你知,
你張飛抽獎返黎,
中富肯定一個仙都唔會賠,
想知點解可以PM我,
thx
rickywk 發表於 2006-5-14 22:27 | 顯示全部樓層
中富呢間野真係得意,已經唔係第一次睇到咁o既comment...
反觀港聯,班機得十幾個客都照飛,出o黎營商,"信"字係好緊要,無論公司對客人,或者客人對公司都係
 樓主| U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-15 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2006-5-14 21:24 發表
中富係有4隻機:
B-KBA/B-KBJ CRJ200
B-KBB CRJ700
B-5135 B737

另外呢間野不嬲出名鐘意唔聲唔聲cancel flight,
我可以話比你知,
你張飛抽獎返黎,
中富肯定一個仙都唔會賠,
想知點解可以PM我,
thx

我亦知道會一個仙都唔會賠
兼不可改期、轉名 甚至更改航點

好彩只係損失$320(旅行社訂金$200、旅遊保險$120)
最蝕係份旅遊保險,去唔成仲要用唔到,無端端話唔飛
見到人家有得賠,而自己無得賠有點不值
(自己果份話只賠出發前7日通知取消行程;而人家果份有保心情唔好而取消行程)

p.s.我會PM你的
cruisesnet 發表於 2006-5-15 06:26 | 顯示全部樓層

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-5-15 00:03 發表

我亦知道會一個仙都唔會賠
兼不可改期、轉名 甚至更改航點

好彩只係損失$320(旅行社訂金$200、旅遊保險$120)
最蝕係份旅遊保險,去唔成仲要用唔到,無端端話唔飛
見到人家有得賠,而自己無得賠有點不值
( ...

絕對應該去消委會投訴

人地美國郵輪公司取消航次,都會陪埋所有合理既相關費用eg>機票