hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 小心中富、港聯航空公司會以航機不能調配為由取消機位 ...
開啟左側

小心中富、港聯航空公司會以航機不能調配為由取消機位

樓主| U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-15 14:00 | 顯示全部樓層

原帖由 cruisesnet 於 2006-5-15 06:26 發表
絕對應該去消委會投訴

人地美國郵輪公司取消航次,都會陪埋所有合理既相關費用eg>機票

呢個Case同消委會投訴失敗率高達90%(以前試過投訴,最後要投訴人自理)
所以唔會選擇呢個途徑解決

仲有張「禮物機票」條款已列明公司有權隨時更改航班等

我亦問過在國際漫遊協會(ITA)的師兄
他話上個月先坐中富去桂林,班機的乘客只有6個人都飛,結果回程就話航機不能調配,要延遲1日先得,
最後要俾錢趕夜車經深圳返香港

Oliver_ME16兄都講明一個仙都唔賠,投訴=用石頭擲自己隻腳

都唔知點解隻機又細過人,又要收人$93一程燃油附加費咁貴?
nwfb1110 發表於 2006-5-18 21:26 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2006-5-14 06:59 發表
去海南果兩班已經cancle左好多日,
照計係用海南航既737-800飛.真係壞左都有另外一架la.
同埋去海南都ok多人.

真係吾知中富攪什麼

到左今日(18/5)終於見到有一班往海口既已於20:50 啟航,
但往三亞既航班仍然取消。
宏  Wang
 樓主| U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-19 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1110 於 2006-5-18 21:26 發表
到左今日(18/5)終於見到有一班往海口既已於20:50 啟航,
但往三亞既航班仍然取消。

而家中富的行動即係咁樣:
海南線注定唔飛(得閒先飛)
廣西線視乎「心情」決定飛唔飛
濟南話左唔飛
昆明線多客一定要飛
佬沃、Clark 點都有得飛

有得俾我選擇的剩番 佬沃、昆明
去得雲南都要6-8日,又超出我budget,應該唔o岩
去佬沃似乎得個 hea 字,要俾千幾蚊去菲律賓'日訓’一覺,不如留係香港

某旅行社今日宣布同UO包左架機逢星期三、六、日帶團去佬沃
唔知中富會唔會又玩o野

講到底,得兩條路揀: 去 同 唔去
我亦決定就今次事件向民航處投訴
eg8739 發表於 2006-5-27 01:14 | 顯示全部樓層

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-5-19 00:00 發表

而家中富的行動即係咁樣:
海南線注定唔飛(得閒先飛)
廣西線視乎「心情」決定飛唔飛
濟南話左唔飛
昆明線多客一定要飛
佬沃、Clark 點都有得飛

有得俾我選擇的剩番 佬沃、昆明
去得雲南都要6-8日,又超出 ...

再加埋N8 又暫時少隻機用(我係人地度睇相見到)
(聽聞係隻CRJ PUSH BACK果時 條BAR斷左,架車失控炒埋機頭)
中華845
 樓主| U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-27 23:50 | 顯示全部樓層
原帖由 eg8739 於 2006-5-27 01:14 發表
(聽聞係隻CRJ PUSH BACK果時 條BAR斷左,架車失控炒埋機頭)

我唔知點,星期四見到HKAA的Time table,list 左N8的濟南線當日有去無回
我都對N8失去信心,俾我一世免費任坐都無用

同類事件唔係第一次發生,上星期有報導指有位菲傭在復活節回佬沃探親
N8只俾去程機位,回程以航機不能調配為由取消機位
結果要俾錢由馬尼拉返港,但N8一個仙都唔賠
rickywk 發表於 2006-5-28 12:24 | 顯示全部樓層
原帖由 eg8739 於 2006-5-27 01:14 發表

斷bar呢樣野我o係一程Qantas由MEL去SYD試過,當晚Push back o左唔夠十秒就停o左唔郁,接近五分鐘後機長話斷bar,為安全起見,要拉返去terminal檢查,檢查o左45鐘先再push back,期間有派水同小食,亦俾用電話。

之後就升得急,落得急,比原定時間只係遲30分鐘.
eg8739 發表於 2006-5-28 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2006-5-28 12:24 發表

斷bar呢樣野我o係一程Qantas由MEL去SYD試過,當晚Push back o左唔夠十秒就停o左唔郁,接近五分鐘後機長話斷bar,為安全起見,要拉返去terminal檢查,檢查o左45鐘先再push back,期間有派水同小食,亦俾用電話。 ...

我反而唔明..雖然果日雨天(濕地)
但係斷bar 點會令架 tractor跣埋隻機度?
正常情況下 push back既車速應該唔會太快架
中華845
nwfb1110 發表於 2006-5-29 21:01 | 顯示全部樓層
搭單問:

早前中富計劃向波音購買全新客機方面進展如何?
宏  Wang
fleetline 發表於 2006-5-29 21:46 | 顯示全部樓層
原帖由 eg8739 於 2006-5-28 23:07 發表

我反而唔明..雖然果日雨天(濕地)
但係斷bar 點會令架 tractor跣埋隻機度?
正常情況下 push back既車速應該唔會太快架

斷bar 時好多時會係隻機跣埋條tractor度, 因為一斷果下隻機仍有一定衝力.

另外, 斷bar 都要睇斷那一面
Oliver_ME16 發表於 2006-5-30 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1110 於 2006-5-29 21:01 發表
搭單問:

早前中富計劃向波音購買全新客機方面進展如何?

只係得個講字,中富其實未comfirm會買乜機....