hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 撬人長腳/一腳踏兩船 = 衰人 ??
開啟左側

撬人長腳/一腳踏兩船 = 衰人 ??

18092001 發表於 2005-2-4 11:18 | 顯示全部樓層

[ref=122943]307[/ref]  在 2005-2-4 12:12 AM 發表:

可能就係因為被人誤會係報復,
又或者只係因為佢覺得對我唔住,
之前果個無咩再聯絡lu~~

因為我依家好過佢好多,
佢係好清楚的。

覺得對我唔住就會無聯絡?
記得我之前都同你講過
話我同我 ex 7月尾之後就無聯絡過
但係佢聖誕節次前, 竟然 icq 同我講野
問我係咪無返工, 話行過都唔見我
我當時對佢既態度都好冷淡, 講講下都無同佢講野

而每次見到佢, 我覺得佢既眼神都好似比較回避
我唔係心理專家, 唔知佢心態係乜

307 兄, 我唔知幾時先可以好似你咁
好過前度好多~;)
windcaptain 發表於 2005-2-4 13:56 | 顯示全部樓層
[ref=123132]18092001[/ref]  在 2005-2-4 11:14 AM 發表:

windcaptain, 唔好介意我提起你d傷心事
你前度女友都夠絕喎真係, 仲絕過我果個
未同你講分手就已經帶埋出黎俾你見
真係好難想像當時既尷尬情況
呢d女友值唔值得再同佢繼續, 真係要自己諗諗

都好在的係一樣野...

我都夠醒水...知道已經無得挽..

返屋企算...
是但啦...
307 發表於 2005-2-4 14:18 | 顯示全部樓層
Oh guys,
mind letting me reply a bit? But sorry that I need to make it in English because I don't know how to type Chinese on PCs.

I think the case of Windcaptain is the worst of us three.
We were all betrayed,
but in Windcaptain's case, the girl just betrayed in front of you,
while for VA12 and me, even though we were betrayed,
but yet, at least, we didn't get to see "him" face-to-face.

But the point is,
no matter how poorly betrayed we were,
do not lose confidence in ourselves,
or else you won't be able to find one that you will love,
no matter how good she can be,
still we need to be brave enough to learn to stand against all these problems.

To VA12:
I guess she feels more or less embraressed when she saw you,
since she knew very well what she did to you,
but that didn't matter as she kept changing all the time.

As for finding a new good one,
do keep your eyes wide open,
perhaps you'll be able to find a good one,
but we just don't know when and where.

I will try to translate all these back to Chinese as I am with my Mac again.

中文版本:
其實我地三個入邊,
windcaptain兄的情況最差,
傷害亦都係最深。

始終,佢真係夠膽死帶佢出來見你,
即係佢真係完全不留情面去對待你同埋呢段感情。
我記得VA12的事,
亦都知道佢地係拍左好耐,
傷害都好深,
但係被出賣的感覺未必有windcaptain兄咁強烈。
時間上一定係VA12兄傷一點,
但係無果種突然間當面話「你走啦,嘿」果一種。

最緊要的,
始終係要學識點樣去信任一個人,
即使你本身唔輕易信人都好,
要是不斷咁唔信人,
最後個問題依然係度,
亦都唔會幫到我地。

[ Last edited by 307 on 2005-2-4 at 15:58 ]
只罵不建議=不負責任
windcaptain 發表於 2005-2-4 14:21 | 顯示全部樓層

[ref=123067]307[/ref]  在 2005-2-4 08:32 AM 發表:

windcaptain兄,
你唔單止講出左我的心事,
仲要講出左被人背叛的感覺。

記住,被人背叛的感覺,
只有呢種情況,
尤其係初戀的感受,
先至係最深的。

唔同的,可能係我唔覺自己有報復心理,
反而係有好大的動力去珍惜現時的一段感情,
只可惜都有力有不逮的時候,
(就像應承了一些東西,
但因為自己著實太差又辦不到。)
而這一刻的感覺,就正正是最差的。

唔想見人,結果我當時就係匿埋響Gym房,
而花最多時間見到的,
係四面牆,一直至到開始同現任女友熟。

信人呢個問題,
係好睇自己。
但係,可以講的係,
如果你本身都係易信人的,
咁問題唔會太大。

但如果係唔易信人的,
呢份信任真係難再復見。

過獎了...

咁講啦...我都認係自己一定有D野唔夠好的...

不過...在我做到野之前就玩到咁大...就莫怪我有報復心理了...

我在呢七個月的選擇係...搵一個像家的組織...

或者而家的感覺,會舒服過以前...

起碼,在那一件事入面,我知道自己無做錯

(不過而家叫我搵第二個,一定耍手兼擰頭囉~)

偏偏...我本身性格就係唔容易信人的一類人...唉~

[ Last edited by windcaptain on 2005-2-4 at 14:26 ]
是但啦...
windcaptain 發表於 2005-2-4 14:24 | 顯示全部樓層
[ref=123219]307[/ref]  在 2005-2-4 02:18 PM 發表:

mind letting me reply a bit? But sorry that I need to make it in English because I don't know how to type Chinese on PCs.

I think the case of Windcaptain is the worst of us three.
We were all betrayed,
but in Windcaptain's case, the girl just betrayed in front of you,
while for VA12 and me, even though we were betrayed,
but yet, at least, we didn't get to see "him" face-to-face.

But the point is,
no matter how poorly betrayed we were,
do not lose confidence in ourselves,
or else you won't be able to find one that you will love,
no matter how good she can be,
still we need to be brave enough to learn to stand against all these problems.

To VA12:
I guess she feels more or less embraressed when she saw you,
since she knew very well what she did to you,
but that didn't matter as she kept changing all the time.

As for finding a new good one,
do keep your eyes wide open,
perhaps you'll be able to find a good one,
but we just don't know when and where.

I will try to translate all these back to Chinese as I am with my Mac again.

睇得明你的重點

逃避一個陰影...並唔係辦法...

大家都努力啦..哈哈~
是但啦...
307 發表於 2005-2-4 16:03 | 顯示全部樓層
[ref=123221]windcaptain[/ref]  在 4-2-2005 14:21 發表:
過獎了...

咁講啦...我都認係自己一定有D野唔夠好的...
不過...在我做到野之前就玩到咁大...就莫怪我有報復心理了...

我在呢七個月的選擇係...搵一個像家的組織...
或者而家的感覺,會舒服過以前...
起碼,在那一件事入面,我知道自己無做錯

(不過而家叫我搵第二個,一定耍手兼擰頭囉~)
偏偏...我本身性格就係唔容易信人的一類人...唉~

其實都已經係一段時間前的事,
都唔好再俾佢影響自己,
咁樣唔健康的。

我好好彩,
都係因為遇著一個剛散拖的女仔,
而且性格亦都夾得好緊要,
所以先至建立到果一份信任。

我同女友剛過了九個月,
一起的時候,感覺真的很像一個家,
兩個人的感覺不像是談戀愛中,
而是已經結成一對。

或者,就是這些感覺,
讓我更懂得去珍惜現在有的一切吧!

記住,
如果你想走出呢個局面,
一定要放低一點往事,
不再為之影響。
只罵不建議=不負責任
windcaptain 發表於 2005-2-4 16:17 | 顯示全部樓層

[ref=123248]307[/ref]  在 2005-2-4 04:03 PM 發表:

其其實都已經係一段時間前的事,
都唔好再俾佢影響自己,
咁樣唔健康的。

我好好彩,
都係因為遇著一個剛散拖的女仔,
而且性格亦都夾得好緊要,
所以先至建立到果一份信任。

我同女友剛過了九個月,
一起的時候,感覺真的很像一個家,
兩個人的感覺不像是談戀愛中,
而是已經結成一對。

或者,就是這些感覺,
讓我更懂得去珍惜現在有的一切吧!

記住,
如果你想走出呢個局面,
一定要放低一點往事,
不再為之影響。

看來...應該講的係多謝你..哈~

如果話完全唔知道自己做緊咩,我未去到咁蠢...

起碼,自己都知道一定要克服同放低一d事,先可以再起步

(知道同做係兩回事,而家正在努力緊後者)

其實,呢幾個月係唔係白過...未致於的~

起碼,今日我有勇氣信任身邊的人,講件事出來

不過,唔健康係真...真係試過因為呢件事病過幾個月...

共勉之啦~

[ Last edited by windcaptain on 2005-2-4 at 16:19 ]
是但啦...
307 發表於 2005-2-4 17:21 | 顯示全部樓層
[ref=123261]windcaptain[/ref]  在 4-2-2005 16:17 發表:
看來...應該講的係多謝你..哈~

如果話完全唔知道自己做緊咩,我未去到咁蠢...
起碼,自己都知道一定要克服同放低一d事,先可以再起步
(知道同做係兩回事,而家正在努力緊後者)
其實,呢幾個月係唔係白過...未致於的~
起碼,今日我有勇氣信任身邊的人,講件事出來

不過,唔健康係真...真係試過因為呢件事病過幾個月...
共勉之啦~

進步係逐少逐少來的,
最緊要係做緊,快慢暫時唔緊要,
但係一定要郁緊。

多謝佢? 無錯呀,
就係因為你之前同佢唔開心,
佢唔珍惜,
所以你就要更加懂得珍惜,
咁樣你同佢先至會開心。

知道唔健康、有問題,
就要快一點做喇...
唔係就呢世都返唔到轉頭喇....

慶幸早已經歷完呢個階段,
希望可以為大家帶來一點啟示啦~
只罵不建議=不負責任
windcaptain 發表於 2005-2-4 17:45 | 顯示全部樓層
[ref=123301]307[/ref]  在 2005-2-4 05:21 PM 發表:

進步係逐少逐少來的,
最緊要係做緊,快慢暫時唔緊要,
但係一定要郁緊。

多謝佢? 無錯呀,
就係因為你之前同佢唔開心,
佢唔珍惜,
所以你就要更加懂得珍惜,
咁樣你同佢先至會開心。

知道唔健康、有問題,
就要快一點做喇...
唔係就呢世都返唔到轉頭喇....

慶幸早已經歷完呢個階段,
希望可以為大家帶來一點啟示啦~

最緊要係知道自己做緊咩~
是但啦...
Sam 發表於 2005-2-5 13:09 | 顯示全部樓層

本人有一悲慘的經歷,不但被人撬長腳、出賣,還要被騷擾。

簡述一下經歷,本人與初戀女友過去是母校的師兄師妹。
二年前本人的初戀女友還在讀最後一年大學,本人已工作。
本人發覺她與一位男同學經常有頻密的交往,初時本人大方亦不以為意,
後來本人發覺不對勁,又有同校朋友勸本人多加提防及留意,
於是本人勸誡女方免得引起誤會,她向本人澄清只是當作男方是哥哥,
沒有其他的。

但是情況急轉直下,事發不足半年後本人便和她分手了,
接著她便和男方拍拖,多年來建立的信任與情誼已經破產。
在這半年期間,本人曾兩次無意中撞破她和男方單獨約會,
她矢口否認她們有曖昧關係,男方更懂得玩弄手段,博同情……

由於女方曾向男方透露本人的聯絡資料,本人不斷受到匿名電話、
電郵及黑客侵擾,本人急召兩位電腦好手前來幫忙,
但本人竟被其中一位出賣,向女方砌我生豬肉,
反轉演繹本人意思(因這位朋友和男方有聯繫及住同一區,
本人也不清楚他們有否串通),
這件事,都是後來女方質問本人才恍然大悟的。

假若女方無意,男方豈會有心?

直至現在,本人仍受到電話騷擾,
也不想為這些無恥之徒更改聯絡資料,如何是好?

本人已當作識錯了女方,而男方已經得到女方了,
男方有時還用自己的電話來找女方,或女方的電話打來默不作聲,
幹甚麼?

謝謝!麻煩了各位。#:-/

[ Last edited by Sam on 2005-2-5 at 13:12 ]