hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [信報] 新增八萬人口 觀塘站逼爆急謀對策 ...
開啟左側

[信報] 新增八萬人口 觀塘站逼爆急謀對策

ryandroid 發表於 2016-3-21 00:32 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2016-3-21 00:23
我唔係好明有咩野好拗
我想問下你: 觀塘線架空路段係幾時規劃同幾時起架呢?
有無諗過係當年的技術原因唔 ...

唔係嘛
原來港島線沿線都唔係填海地嚟㗎?
今日真係大開眼戒

再者唔係我拗當年技術問題
係有人話依家有技術問題唔可以地底化

不過我睇到好多人係為拗而拗
呢個post講多句都無謂
Snoopy@FB8617 發表於 2016-3-21 02:35 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2016-3-21 00:03
你係都要同人嘈話唔係技術問題
如果唔係技術問題人地一早做左啦先生如果唔係技術問題仲可以係咩問題?
好 ...

等等先
行overground既原因一定係因為技術問題咩?
睇返之前既文章
1967規劃既時候考慮少用overground既原因
係唔想拆咁多野同埋考慮同行車天橋overlap既問題
某程度上調返轉講係其他地方冇咩機會做到架空

咁從而可以諗到lee幾個站可以係地面
唔一定因為地質做唔到
而係因為地面有位可以起到
先唔想落地底用更多錢
(當然我唔肯定地底係唔係一定貴過地面)
另一樣野係德福花園都幫補過下地鐵公司既

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
wkc329 發表於 2016-3-21 16:00 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2016-3-21 00:03
你係都要同人嘈話唔係技術問題
如果唔係技術問題人地一早做左啦先生如果唔係技術問題仲可以係咩問題?
好 ...

本來唔諗住覆,但見你咁寫,忍唔住要講兩句,因為我都唔相信因為技術問題而要起架空車站。

起條鐵路同起個車站,如果講成本,好明顯架空成本係俾地底嘅低。
如果沿線地多建築物少,當然係考慮起架空或地面車站,好似東涌綫、馬鞍山綫同西鐵綫屯門至錦田一帶咁。
相反,市區路段受建築物限制,空間唔多,自然要喺地底發展。
我相信九龍灣至觀塘起架空路段,係因為當年該段遠離市區核心地帶,空間較闊,所以冇需要起較高成本嘅地底路段同車站。

另外,除咗成本,仲有地理問題,都可能令一段路要起架空。
例如荃灣綫葵芳一帶,因為茘景邨係起喺山上,如果葵芳站用地底車站,茘景站距離地面就會好深,對乘客造成不便。
宜家即使葵芳站用架空車站,茘景至葵芳站都要一大段落斜去遷就葵芳站嘅高度,所以起架空車站唔一定係技術問題,有時都要考慮埋地理位置。

最後我想講,「地鐵係要起喺地底,起架空就因為技術問題」呢個講法根本就唔合理,以偏概全,難以令人信服。

Ricky403 發表於 2016-3-21 19:49 | 顯示全部樓層

wkc329 發表於 2016-3-21 16:00
本來唔諗住覆,但見你咁寫,忍唔住要講兩句,因為我都唔相信因為技術問題而要起架空車站。

起條鐵路同起 ...

其實葵芳去荔景嗰邊上斜應係要避開荃灣路天橋,因為之後係落番斜
.
HG6729 發表於 2016-3-21 20:03 | 顯示全部樓層
只係大家個CONCEPT 上有點不習慣, 其實係有方法減壓的SMP , 新區呢D 可以整線, BBI 等誘因引佢地落寶林站轉車

而家山上落山, 等車+ 一上即塞, 全套加埋最少30 分鐘 以上,
例如要過海的, 過寶林轉同觀塘/藍田一樣價, 分流過去, 頂住雞頭先, 不無理由
至於TKO 線係爆, 但冇辦法, 土地問題, 東九仲爆

保皇黨係呢個發展入面是100% 負全責, 交通 , 水管配套咩都未搞, 就起動
唔排除佢地絕對係既得利益者之群

Mandy+263M=HG6729
peterson 發表於 2016-3-21 20:10 | 顯示全部樓層
回歸題目,
好高機會市建局係同港鐵傾 西移觀塘站至 與 裕民坊大廈 平衡,
而裕民坊大廈正正就是市建局等待重建嘅項目

西移觀塘站,可以利用重建裕民坊大廈嘅機會,將觀塘道嘅人流引返去裕民坊,
新觀塘站會採用側式月台,在原有的鐵路橋下面興建收費區,
配合重建,觀塘政府合署原有位置,可以同原地鐵觀塘站組成金鐘廊式嘅商場 -觀塘廊,
並以天橋打通新觀塘站同新觀塘重建區....

將來使用新環保運輸系統嘅乘客,需要如尖沙咀站過觀塘廊先可以轉乘...
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
peterson 發表於 2016-3-21 20:18 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2016-3-21 20:03
只係大家個CONCEPT 上有點不習慣, 其實係有方法減壓的SMP , 新區呢D 可以整線, BBI 等誘因引佢地落寶林站轉 ...

新區呢D 可以整線, BBI 等誘因引佢地落寶林站轉?
每程要減幾多先會有人理你呢?
哩個做法,同叫屯碼人用屯門站撘西鐵走一樣,吃力不討好

另外,假如成功左,到將軍澳線飽和,
咁又到將軍澳區嘅人唔放過你,何必呢?
EX-TL 發表於 2016-3-21 22:52 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2016-3-21 20:10
回歸題目,
好高機會市建局係同港鐵傾 西移觀塘站至 與 裕民坊大廈 平衡,
而裕民坊大廈正正就是市建局等待 ...

西移就免了, 東面出口的通勤只會行得更遠, 例如月華街行人系統, 剛好在D出口, 法院.游泳池去觀塘站遠左, 牛頭角站同觀塘站只差一個街口/一個巴士站, 距離也太近了吧!
peterson 發表於 2016-3-21 23:31 | 顯示全部樓層
港鐵跟本就唔想理牛頭角站,
牛頭角站啲配套一片荒蕪!

真係有心嘅,就理順牛頭角站個行人隧道系統,
加蓋加升降機,再喺近恆業街加多個出口

觀塘站西移,絕對對市建局最有利,
對港鐵黎講,又多左個『觀塘廊』(由現時觀塘站改為商場),亦唔見得(以生意黎講)有害(起商場喎!)
而且由創紀之城走過去觀塘站嘅客絕對唔少,西移絕對可以有效清左哩堆客,
係對觀塘現有規劃有一定程度嘅壞影響.....

不過,我估(市建局同港鐵)全部都只係純吹水同放風
colby 發表於 2016-3-22 02:54 | 顯示全部樓層

根據線報的文章
市建局要港鐵擴建觀塘站,港鐵不願就範之謎
內有小量相關的規劃圖

市建局方面希望把觀塘站東行路軌北移貼近重建地盤 以擴闊月台面積(主要是車站東面)
但此舉缺點會造成東行月台孤度很高 並非直線月台

同時希望把啟德單軌鐵路總站設於K7重建地盤大廈之內 觀塘線月台之上層
該站貼近協和街一面 看來可笑稱作觀塘單軌第三方案-協和街方案了
單軌鐵路需於觀塘線上方穿過才能到達K7大廈總站
可望解決開源道方案沒空間設站及敬業街方案的換乘問題
使K7大廈成為觀塘市中心的交通換乘樞紐