hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [不吐不快] 捉到鹿唔識脫角嘅港鐵
返回列表 發新帖
開啟左側

[不吐不快] 捉到鹿唔識脫角嘅港鐵

busfunfun 發表於 2016-3-30 14:22 | 顯示全部樓層

ytxmobile 發表於 2016-3-27 13:40
呢幾種情況已經算小事
2007年上海地鐵1號綫上海體育館站曾經發生過乘客因爲衝門被夾喺幕門同車門中間,結 ...

呢個算係設計失誤多過衝門惹禍

幕門同車門之間唔應該有咁大空間
而重點係如果有個咁既空間
應該都要有sensor detect有冇野係兩者中間
lsc04d11 發表於 2016-3-31 20:37 | 顯示全部樓層
其實閂唔到門,有D職員明明知道邊度門有事,直接講埋出黎俾人bear下佢,就已經有「作用」。
正如在東鐵綫沿途車站,人口講一次「請不要超越黃線」冇用,然後就會講「4號車卡著黃色衫位男士,請勿超越黃線」,咁冇得你仲扮聽唔到喇卦?
遇人衝門成日講「請勿靠近車門」,完全詞不達意,幾萬條友都好「近」車門,你根本就係想話唔好衝……

不過最重要係,港鐵唔能夠一擊即中,明知對方係內地人,o個d尋人啟示或溫馨提示(我相信內地文化不同,有d規矩佢地真係唔識)用廣東話或者爛到冇人聽得明既普通話,咪又係得個廢嗡……
dogdog002 發表於 2016-3-31 23:21 | 顯示全部樓層
marcowong1011 發表於 2016-3-28 14:20
單係睇幾位嘅日本, 新加坡例子, 單刀直入嘅都係話你會受傷
又或者幽默地表達叫你唔好衝
但就冇人會話你衝門 ...

應該係班PR問題

MTR既自家廣告硬係有種膠膠地LeungLeung地既感覺

不論扶手電梯天王天后定係請TVB人黎拍廣告

雖然都好過九巴V2.9.0 廣告
 樓主| marcowong1011 發表於 2016-4-7 18:05 | 顯示全部樓層

做keyboard fighter 一向都冇用, 所以我真係寫咗email 畀龜龜
得到嘅回覆係預期之內
 樓主| marcowong1011 發表於 2016-7-14 15:22 | 顯示全部樓層
新一期扶手電梯安全運動又展開
今期算佢啦, 終於唔再係嬉皮笑臉咁同你講唔握扶手會hihi, 嚴肅咗D
http://www.mtr.com.hk/ch/customer/main/escalator_safety_2016.html
https://www.youtube.com/watch?v=Q2vkpSpovm8

JF1261 發表於 2016-7-15 23:12 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2016-3-28 21:12
門神呢樣野如果班波板糖肯做實事,相信都有唔少效用

門神呢d 係車箱設計問題

首先要知點解d 人唔肯行入車箱中間,點解呢,係驚落唔到車
咁點解會落唔到車?係因為有人阻住
咁點解又會有人阻住?係因為有班人死都要捉實條柱,驚死郁完之後會無左碌柱

其實大家可以留意到,好多時開門方向果邊一定係逼過另一邊,例如東鐵左手邊一定逼過右手面
又例如觀塘線一定係右手面逼過左手面
根據我數人頭,東鐵線車門部分係大約企35人左右,左手面大約逼到20-23人,即係如果平均咁企其實係可以企到46人..

所以要解決d 人唔企入去的問題,應該由車箱設計入手
D 人咁鐘意渣住碌柱,就將碌柱放係車座位區度,用孖柱甚至係新加坡一開三設計
車門碌柱就拆左佢,引班人行入車箱中間

淨係出廣告其實係無用,因為人係有自私的心,你話門位逼?關我咩事,我渣住條柱企得好舒服喎,我企入去咪無柱扶囉
不過睇返新市區線車同R-Train, 港鐵正正就係拆左車門區域條柱,到時唔行入車箱呢個問題應該可以改善到

053h4 發表於 2016-7-19 09:09 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
busfunfun 發表於 2016-7-20 01:52 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-7-19 01:09
港鐵公佈時間表,個個知下班車幾時到,自然少人衝

好似東鐵咁,9點打後到紅磡,有時後車轉西鐵重快過前車 ...

早兩個禮拜晚繁係adm聽到佘詩曼金口廣播
叫人等下一班車 話下班車一分鐘到
等左幾班每次播唔同野
應該有好幾個版本