hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 一個聖經問題
返回列表 發新帖
開啟左側

一個聖經問題

BallBall 發表於 2006-5-16 08:49 | 顯示全部樓層

原帖由 鄭笑 於 2006-5-16 02:32 發表
好簡單姐!
這個講法就係呢,唔可以拜偶像,以前果個D呢就乜野都整個偶像出來,仲要鷹頭牛身咁max來max去,但天主教果D「偶像」係出現過的,係真實有的,還有是不是「拜」他,請搞清楚「拜」的定義,聖堂的「偶 ...

我純粹想問問,天主教徒係咪向瑪利亞祈求都可以的,好似佢係一個「中保」o既角色o黎,
乜唔係主耶穌先係人類o既「中保」咩?(唔係挑戰,只係唔清楚o者)
鄭笑 發表於 2006-5-16 13:01 | 顯示全部樓層
BallBall 發表於 2006-5-16 16:06 | 顯示全部樓層
原帖由 鄭笑 於 2006-5-16 13:01 發表

這個叫轉禱,請聖人為你向天主祈求…即「諸聖相通功」!

O!明!
咁我又想問,點解要叫「聖人」向上帝祈求?直接向主耶穌求咪得囉。
況且佢o地 (指個班「聖人」) 都死o左啦,要搵人代求都搵在世o既弟兄姊妹啦,
唔通隔o左一重會「勁」D?(講笑)之不過點都勁唔過主耶穌啦!定係主未夠「勁」?!
(都係講笑咋)

鄭笑 發表於 2006-5-16 16:12 | 顯示全部樓層

BallBall 發表於 2006-5-16 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 鄭笑 於 2006-5-16 16:12 發表

唔好咁「具體」喇諗野!
被封為聖人的人,係會顯現過神績的!(正如已故教宗都出現過神績,醫好過人。)

佢o地o既能力又來自邊度?咪又係上帝!
我係問︰咁點解唔直接向主耶穌基督祈求,要隔多重呢?
鄭笑 發表於 2006-5-16 16:49 | 顯示全部樓層
BallBall 發表於 2006-5-16 17:07 | 顯示全部樓層

原帖由 鄭笑 於 2006-5-16 16:49 發表

因為除左緊急時間之外,日常時間,係唔可以「直接」向天主祈求的!

點為之「緊急」先?況且上帝已經有耶穌基督作為我o地同佢之間o既「中保」啦!
主耶穌死時,聖殿裡面o既幔子已經從上到下"列"成兩半,代表神同人之間o既「隔絕」已被主o既犧牲同救贖消除。仲有咩可以令我o地同「基督的愛」隔絕呢?
sq285 發表於 2006-5-16 19:13 | 顯示全部樓層
原帖由 BallBall 於 2006-5-16 17:07 發表

點為之「緊急」先?況且上帝已經有耶穌基督作為我o地同佢之間o既「中保」啦!
主耶穌死時,聖殿裡面o既幔子已經從上到下"列"成兩半,代表神同人之間o既「隔絕」已被主o既犧牲同救贖消除。仲有咩可以令我o地同「基督的愛」隔絕呢?

[路過]或者呢個就係基督教同天主教o既分別:
天主教認為人同上帝仍然好遠;基督教認為人同上帝好近。
同埋如果睇返歷史就知道當中發生乜事。

不過我都唔係好識,或者各路英雄可以再補充。(冷靜)[/路過]
 樓主| KY9143 發表於 2006-5-18 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 鄭笑 於 2006-5-16 02:32 發表
好簡單姐!
這個講法就係呢,唔可以拜偶像,以前果個D呢就乜野都整個偶像出來,仲要鷹頭牛身咁max來max去,但天主教果D「偶像」係出現過的,係真實有的,還有是不是「拜」他,請搞清楚「拜」的定義,聖堂的「偶 ...

不過我想講...
任何宗教...
都唔會視自己所拜既為偶像...

正如中國民間亦有皇母顯靈,
晌聖經入面亦有神趕鬼落豬群度...
咁你唔可以去否定邊一個宗教所講既係"冇出現過"
因為每個宗教...
佢信既...就會係真...呢個係主觀既問題...

所以...我唔去討論宗教既可信性,
而係集中於聖經經文入面所解釋既野去作出我既疑問就係咁解...
而你話聖堂內既都係偶像...
基於主觀因素..我亦不同意~
Beautiful Fighters