hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田往來九龍及 72/72A/74A 重組
開啟左側

沙田往來九龍及 72/72A/74A 重組

樓主| S3BL100 發表於 2016-4-5 11:06 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-4 14:13
但74A老九肯定會陰死佢多過會做起佢
而實際上取消唔成主要都係做補償做得唔足
參考返當年大窩西支路都做 ...

其實大窩西支路最後都要補返條 60 分鐘一班的垃圾線 74D 落去…

沙田轉車客問題,我有諗過唔搞 72+74A,而係 72+72A,
但理論上 72 72A 要變成大埔區內總站走線相同先可以,換言之一係放棄工業村(雖然我都放棄左做全日),一係兩條一齊入去

而最後未必比起 72+74A 用少幾多車…

但如果係 72 一條獨食沙田巿中心做轉車客,班次就唔可以疏過 20,結果係未必減到車做 272E 全日

280X 係吸唔足而家本身潛在客源,但就算加到 15 分一班,都未必吸到足,但肯定青沙尖咀、青沙沙巿/源禾路都唔會食得晒潛在客源。
反而如果青沙尖咀多條線 (281E)、青沙源禾路又擺多條 (286E),其實兩邊都會比而家密車,
在轉車站更吸引的情況下,280X 的客量反而有可能倒升

成個重組係好難做到完美,如果 86C 要第一城上公路,富豪至乙明一段問題都仲少(可以屈人 281E/240X 轉車),
但新田圍如果無埋 86,諗唔到可以點補償,除非接受到 81C 一條抵幾條線,深水步轉車。
有諗過好似 LAK2 兄建議,86A 改停新田圍,入沙中再返博康,放棄大圍,但難度亦唔少…

最大問題都係沙田西九客源基本盤係得咁多,資源都係得咁多…

246X 又唔係只靠荔景山,仲有大大個美孚,有一定戰略意義…

fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-5 11:40 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2016-4-4 20:11
我覺得 74A 就唔會再點搞
而家睇返 74A 改做 60 分鐘一班呢招其實好高明,進可攻退可守
正路諗就係佢想陰 ...

載客率有提升
除左減班之外
更加要歸功於用全線單層
74A蝕或者唔會再勁蝕
但hold住3-4架車又冇咩作為
相信過幾多幾年都係要斬

差在如果老九有心想取消
同有誠意地用類大窩西支路既做法
果3-4架車收埋落袋仲有著數
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-5 12:29 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-4-5 11:06
其實大窩西支路最後都要補返條 60 分鐘一班的垃圾線 74D 落去…

沙田轉車客問題,我有諗過唔搞 72+74A, ...

倒返轉諗係老九自己發神經補落去
當年夠爭取74A不停沙田直走獅隧
又唔見佢改...
難聽過橋就過左拆埋但唔知做咩有補返

72+72A其實又唔一定要大埔區走線一樣
少少唔同亦唔影響聯合班次之類

聯合班次最大問題係
如果你要加班既話代表兩條線一齊要加
直線客又要繼續疏
再者對轉車站既網絡亦唔係100%好處
穗禾苑有286E同281E下
手上280X基本上冇得加班

調返轉如果280X非繁加到12分鐘一班既話
最起碼而家手上直線吸引好多
已經全線有效
更不論計回程280X+286E點夾轉車站班次?

美孚而家單邊有286X
而都係果個老問題
半個鐘一班吸引力真係唔多

至於新田圍後山問題
無左西九直達的確會係一個問題
但同時如果只為左新田圍而拖住馬鞍山又真係唔化算

castanopsis 發表於 2016-4-5 12:58 | 顯示全部樓層

暫時未考慮清楚其他幾組線應該點搞
只評論72/72A/74A一組

我感覺上你嘗試開特快線做長沙灣
但之後72又補唔到位,結果兩條線並存鬥疏,並不理想

而74A定位真係好奇怪,做沙市接駁,又做沙乙,又做九龍灣
同時你又將89B擺落九龍灣,結果沙乙有兩條九龍灣線.......
九龍灣本身係兩味位,你擺兩條全日線落去我覺得並無好處
何況我覺得89B喺沙中線開通之後基本上失去僅餘價值,擺落九龍灣搞到未來重組麻煩我唔係咁支持(不過暫時唔講咁多)

72A又係,搞到60分鐘一班不如唔好留啦

講真,以前F1版好幾個帖都討論過72/72A以致73/73A/74A,甚至達成初步共識

當時個idea係:
72A/73合併
掃晒華明、大窩西、太和、廣福道、大埔公路、沙市
加轉乘優惠,用盡方法谷密個班次做接駁
大埔工業邨用75K轉乘解決

73A
拉入清河,過華明後直飛沙市然後屈入一城、愉翠

73P
開兩味,由華明飛公路去太和,掃到廣福道之後再飛公路去火炭,然後屈入石門
專做工業區返放工獨市/半獨市客

改做你建議中既272E

74A
直接取消,用轉乘代替,運頭塘或可再group大埔其他位開線

當然今日回看,有部分位置係有少少問題
72沙市>青山道/長沙灣一帶基本上無解決過(其實應該同86系一齊搞)
但大體方向到今時今日仍然係work
基本上就係只留一條密車接駁轉乘線落大埔公路同大窩西支路,然後流水線改特快
我覺得好過拆完條特快之後後面仍然去唔到舊,然後兩條線一齊死
LAK2 發表於 2016-4-6 11:12 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-4-5 11:06

沙田轉車客問題,我有諗過唔搞 72+74A, ...

見你叫我, 又即管再研究下...
想問新建議下小瀝源一城愉翠出西九會點處理?
條240X成$9.9一位, 去深水埗仲要轉車, 似乎有D棘手

早輪我係建議86改286, 而86A就用來補位
286做整個城河東出西九, 沙田區內走線近似「281E」
秦石新翠有286的話, 拉走86A上新田圍就較容易

富豪維持86C, 飛得歌和老街不如飛埋南昌街,
而我之前建議286會做埋富豪, 伏線就係86C第一城就上公路直飛嘉頓
咁既86X, 加到$9.9都應該「gur」過286C全日 (另配240E)

源禾路我之前未執到, 得番條72, 效果係麻麻, 有條286E係好既,
但搞得青沙網我就唔想咁多線落西九, 否則就同依家無乜分別
沙田區除左286X, 個人傾向放多一條就算,
問題係新果條做河東定河西, 定好似依家86咁沙市源禾路搭小瀝源

呢條線(286/286E)我會睇成整個重組既第一步, 之後其他線點執都係圍繞呢條線補位
 樓主| S3BL100 發表於 2016-4-6 11:42 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2016-4-6 11:12
見你叫我, 又即管再研究下...
想問新建議下小瀝源一城愉翠出西九會點處理?
條240X成$9.9一位, 去深水埗 ...

小弟建議入面,瀝源出深水步係的確被轉車,長沙灣有 240X

根本成件事係殺 86 換 240X 全日同 281A 拆線,再左砌右砌抽六部車開 286E。
其實 240X 281E 加埋 10 分鐘一班,繁時仲可望去到個位數班次出青沙轉車站,又唔係太差,而 86 而家真係唔多人坐
深水步轉車,但換條葵芳全日線、長沙灣美孚提速,我覺得可以接受

如果係第一城,仲有 86C…

不過 86C 飛南昌街,要留意站位問題,而家 86C 沙田方向三面包抄黃金,長沙灣方向在深水步的落車站位都頗接近人流最多地帶,
如果大埔道上落就做唔到

呢個都係我想 272E 全日的原因之一

而如果 72 減到基本班次半粒鐘一班去遷就 272E 全日,咁 286E 就更有必要存在。

你條 286 其實同我條 240X 的唯一分別,係你做深水步長沙灣圈,而我做長沙灣特快拉埋入葵芳葵興。
當然如果係做 286,咁 286+286X 並存的情況下,286E 就唔係太 make sense,但到時就好可能要留 72…

樓主| S3BL100 發表於 2016-4-6 11:51 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-5 12:29
倒返轉諗係老九自己發神經補落去
當年夠爭取74A不停沙田直走獅隧
又唔見佢改...

又調返轉諗,280X 想加到 12 分一班,除左本身客量未必支持到之外,
仲有就係車從何來的問題…

而家我爆 281E 出來,起碼係城河東食返自己。雖然都係想進一步做大青沙轉車網絡,
但至少唔會好明顯地出現資源由 A 區調左去 B 區的問題

有左 281E 後,280X 加班難度的確大左,但問題係多左人有直達車,
而且城河東尖咀的基本盤似乎大過城河西尖咀唔少,但 280X 又無得收返,穗禾苑源禾路一定要留佢去尖咀

雖然話想做大轉車站,但唔代表明明可以開條經轉車站的直達線,都事必要人轉車

回程去沙田巿中心,286E 除食飯時間外基本班次 15 分鐘一班,相對唔太需要同 280X 夾時間。
而且仲有 248X (48A),唔介意停多個大圍的,仲有 246X/249X

如果有無限可用資源,當然可以毫無難度 86C 第一城上公路,然後爆多條線沙田巿中心經新田圍後山去石硤尾同深水步,
但問題係無咁多資源,你望下我 286E 基本上同左砌右砌爆條線出來無分別,86A 都要用特別方法處理…

樓主| S3BL100 發表於 2016-4-6 11:55 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-4-5 12:58
暫時未考慮清楚其他幾組線應該點搞
只評論72/72A/74A一組
當然今日回看,有部分位置係有少少問題
72沙市>青山道/長沙灣一帶基本上無解決過(其實應該同86系一齊搞)
但大體方向到今時今日仍然係work
基本上就係只留一條密車接駁轉乘線落大埔公路同大窩西支路,然後流水線改特快
我覺得好過拆完條特快之後後面仍然去唔到舊,然後兩條線一齊死

其實唔係少少問題,而係多多問題…

本身大方向未必有錯,但 73A 打通威爾斯醫院至華明,應該改唔到,但同時 73 又要做大埔中心同工業村

所以當時北區區域重組,唔係做大 73 或者 73A 其中一條,而係兩條聯合班次

大埔公路的情況都未必爭好遠,但大窩西起碼可以縮去華明放好多車出來慳時間,而埔公未必有呢個條

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-6 13:11 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-4-6 11:51
又調返轉諗,280X 想加到 12 分一班,除左本身客量未必支持到之外,
仲有就係車從何來的問題…

有冇車既問題一直都係睇下個建議想做幾大
做重組既路線少自然資源既流動亦唔會多
同埋大家對重組既approach唔同
要搵車未必真係咁難度高

其實而家城東一直有直達車
係得小瀝源手上條281A可能係尖咀比較慢
81C/281B算正常
唔計小瀝源281E快就算幾快
但班次上輸蝕
小瀝源回程可能只係快281A幾分鐘
城東青沙尖咀似乎又唔係必要既事
但又限左280X係轉車站吸食既客
castanopsis 發表於 2016-4-6 13:54 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-4-6 11:55
其實唔係少少問題,而係多多問題…

本身大方向未必有錯,但 73A 打通威爾斯醫院至華明,應該改唔到, ...

威爾斯真係要做既,條新73可以過沙市之後屈落去直程擺威爾斯做總站
當然咁就代表原本72A做緊既大圍就要放棄
但觀乎你條72A開到60分鐘一班,我唔見得你好重視大圍個位

至於73既大埔中心同工業邨,其實要分開講
大埔中心呢,實際上73如果跟64K走線,係完全唔需要補
而工業邨本身係兩味味,上下繁特車,工業邨直插北區已經夠
其餘時段裡面人影都無隻,75K轉乘please

聯合班次問題
從你個方案我見你好buy聯合班次個概念,我本身就唔係咁熱衷
一來加減班會會有好大限制(上面都有人提過)
二來回程幾條線各有長短,基本上無可能做到一個穩定既聯合班次
當連6/6A都要合併既時候,除非有特殊情況,我唔認為應該繼續玩聯合班次個concept
尤其72/72A/74A一組線發車遠比73/73A複雜

我同幾位版友討論出來個方案入面
條新73本身係一條73A砌埋72A同73而成
理論上一條線已經食到三條線既最主要客源
我唔覺得需要為聯合班次而聯合班次,一條線密車對乘客而言係最理想