hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田往來九龍及 72/72A/74A 重組
開啟左側

沙田往來九龍及 72/72A/74A 重組

Snowbb 發表於 2016-4-6 18:21 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-4-5 10:45
都估到你實係呢樣又唔得,果樣又唔得架啦…

81C 失去唔少客源,但乘客絕大部分去左更快捷更切合佢 ...

如果係咁  81C  需唔需要存在都成問題
當然你可以話係補返窩打老道一段服務

287X  我又唔係好覺得係快過  81C  返沙田
山東街試過要  35  分鐘先返到大圍

樓主| S3BL100 發表於 2016-4-6 22:44 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-4-6 18:21
如果係咁  81C  需唔需要存在都成問題
當然你可以話係補返窩打老道一段服務

我上面打錯野,我本來係想講

287X 的確好可能慢過 81C 返沙田,但如果有 281E 的話,眾坊街以南會多左個比起 81C 更快的選擇返城河東,所以問題不大。
況且 287X 深入旺角一段彌敦道,對果頭的乘客比起 81C 更方便

根據 RPP 文件,81C 載客率近年似乎跌緊,而唔拆 281X 全日的話,87D 都係無得提速,所以 81C 都係要改

但 81C 都有必要留低,除左窩打老道外,就係新田圍。近年減佢地咁多野,俾返條線佢地提昇往來九龍的連接,我覺得都係非常合理,已經無其他線適合做佢地生意

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2016-4-6 22:51 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-4-6 13:54
威爾斯真係要做既,條新73可以過沙市之後屈落去直程擺威爾斯做總站
當然咁就代表原本72A做緊既大圍就要放 ...

唔係我 buy 唔 buy 聯合班次,而係呢個有時候係解決問題的方法

而 72/72A/74A 個 case,當然最理想係可以一條 15 分鐘一班駁腳,但問題係人地唔批的話呢?

如果係做聯合班次,至少一樣可以做到 15 分一班駁腳,然後仲可以一程直達去多幾個地方,例如深水步

當然我同意 72/72A/74A 的情況比 73/73A 複雜,似乎有必要安排用來做駁腳的兩條線,同總站開出,同樣行法上大埔公路,
所以你見我 72/74A 已經做緊呢樣野

leolaw 發表於 2016-4-8 23:44 | 顯示全部樓層

如果港鐵馬鞍山線不會延長至尖沙咀變成東西線.
咁樣條281E都有機會諗諗.

但現實係, 城河東沿岸D大客倉, 其實附近鐵路站位亦好靚 i.e. 沙田圍站響正乙沙博三大屋邨中間,
另一邊秦石對面又有鐵路站, 沿岸只差富豪花園...

只要馬鐵線直出九龍尖沙咀工程完工通車,
恐怕普羅大眾=非巴迷很多會轉投鐵路.

廣源山頭鍾唔鍾意咁拆...$7.8變$8.9甚至$9.9...的確係飛走旺角, 但碌大涌橋道的觀感, 恐怕...
別忘記, 另一座山, 火炭山係繁時限定變全日服務, 吸引力巨大, 才大致上接受 $8.1變$8.9

但廣源山本身已經有全日服務, $7.8出尖咀係慢D, 但俾多一兩蚊只係快DD, 其實真係幾難傾.

現實不一定討好, 討喜, 但馬鐵升級工程不太可能停下來或拉倒...

所以, 在城河東馬鐵站附近, 但又執著於一定要用巴士這種方式出尖沙咀嘅,
睇嚟要趁沙中線九龍段未完工的日子,
好好珍惜&享用 81C

而未來(新)鐵路延線開通後, 假如真的要削減城河東岸-尖咀巴士服務,
也請別忘記, 城河東巴士服務亦曾經風光過20多年 !!
(只要沙中線九龍段鐵路一開通, 就算巴士CUT後想搵申訴專員, 其實人家亦未必能受理...)

亦請別忘記, 另一邊岸遠處嘅某座山, 在對外巴士網絡上, (只考慮 "巴士" 單一模式) 獲得提昇之前, 亦捱過 "墊底級別規劃" 長達三十多年...
當然, 淋著雨行200幾級樓梯去火車站慘D, 定80或90年代屯門公路/獅隧大塞車慘D, 呢種比慘大賽的確冇得比.

至於富豪花園&新田圍點收科...如果堅持點到點不接受轉車...真係幾難諗. 富豪花園更難諗.

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
 樓主| S3BL100 發表於 2016-4-9 11:51 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2016-4-8 23:44
如果港鐵馬鞍山線不會延長至尖沙咀變成東西線.
咁樣條281E都有機會諗諗.

而家 281E 只係做城河東尖咀單一客源?

東西線通車,城河東一程鐵路唔駛轉車直出尖沙咀,當然會對 281E 客量構成打擊,
但如果坐以待斃,因為咁而唔改,第時對 81C 的打擊將會更大

若干年後有鐵路通車,唔係而家唔改得線的理由。

再望下條 280X,望下覆蓋地區,其實東西線通車後的 281E,差極情況都只會同今日的 280X 差唔多

81C 係有需要改,縮減馬鞍山出油尖旺的行車時間,
但如果直接 81C/87D 二拆三,城河東一段出尖沙咀的班次必然大幅減少。
用行車時間換班次,281E(再加 287X 加班)係合理替代補償

而你個論調俾人感覺就好似,反正第時都係死,點改都好大阻力,不如唔好改,連帶其他有需要(兼唔受東西線影響)的地區的需要都唔理

唔好講到 281E 只係比 281A 快少少,沙田係要停多一堆站,但基本上避開晒獅隧兩邊出入口同旺角所有已知塞車位,
仲要睇埋目的地係邊,如果係尖西,差別的確可以好大

仲未計 281A 蝕錢,巴士公司有好大誘因做 281E

再者你都好清楚城河東,包括富豪花園同廣源一帶,都想要有西隧過海線,
281E 的西隧口轉乘,雖然係單向,但至少滿足左部分需求,又可以穩穩陣陣唔使送錢落對家個袋

你的論調,聽落似乎令人覺得,因為城河東「風光」左幾十年,所以唔配有更快路徑出尖沙咀,
青沙尖咀線應該用一條做城河西的 280X 獨食,先係公平

但你又有無諗過,如果 280X+281E,基本班次更密,反而更可以吸引乘客尖咀特快往返青沙轉車,分分鐘 280X 的客量都會因而提升?