hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組隧巴 970/971,增設香港仔<->荃灣新線 ...
開啟左側

建議重組隧巴 970/971,增設香港仔<->荃灣新線

LF6277 發表於 2016-4-26 00:52 | 顯示全部樓層

建議970九龍方向飛走薄扶林道部份站
例如剩係停瑪麗一站
令兩線客量更平均
 樓主| S3BL100 發表於 2016-4-26 01:05 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-4-25 18:10
荃灣香港仔呢D轉乘算把啦
條線又要經埋西九龍海皮同埋美孚
過o左海仲要經埋西環
我諗九龍人對新界過海路線需求度實在不足夠
一睇就知蝕本格

你應該問的問題係,維持原狀會蝕多D,定係變條 972 出來會蝕多D
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2016-4-26 01:18 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-4-25 21:19
又咁講
170做得差本身有其他原因
兜銅鑼灣、香隧塞車、紅隧塞車、獅隧塞車、沙田行極未到市中心,樣樣都非 ...
不過有一點我同意你,荃灣上完公路之後又要落美孚海麗,感覺好差
個人覺得海麗要補償都應該一換一,而非無咗條971就塞條仍然係無用既972落去
海麗最逼切要解決既,係條914行車時間長既問題
唔知點解開極支線都係解決唔到

另外堅尼地城,我唔覺得應該要條972做
一來士美菲路好似仲未行得雙層(有錯請指正)
二來論荃灣人既需求,葵芳直飛港大市場應該大過去堅尼地城
三來我覺得有時間不如兼顧咗華富甚至鴨島先

914 行車時間太長係問題,我本身都有其他諗法,但唔見得同 971 有關係;
唔補返條全日過海線,或者換其他更有用既野,我覺得未必咁易過到

而落一落長沙灣海麗,其實仲有個目的,就係順便做長沙灣返工客,
情況其實同 40 272P 240X 差唔多

雖然係用多左時間,但荃灣經長沙灣四小龍大致都係食燈,比起直行西九龍公路用多的時間比較
同埋海麗而家兜旺角佐敦用多的時間相比,其實係少好多

40 仲可以話因為有大量觀荃客,仲有強大競爭對手,先要搵方法飛起美孚長沙灣;但荃灣西區南區,情況應該唔同

至於港島走線問題,43X 多年前係行過一次雙層的,亦見有人講過新巴私牌慣常行士美菲路。
而且因為港大學生客多,傾向保鐵,可能搏下堅尼地城往返長沙灣、荃葵特快仲好

不過如果唔能夠常規行載客雙層,就無辦法⋯

但 972 本身係要照顧兩邊客,而唔係只係做荃葵九龍一邊。
兜入華富我覺得可以,但石排灣應該飛唔甩,維持返佢地基本過海服務,又唔想拉 970 上去;鴨島就因為競爭對手太強
fb.com/scientisthk2usa/
gu9434@24 發表於 2016-4-26 02:42 | 顯示全部樓層

972兩繁客源唔使懷疑..係非繁差些少 但30分班實在太疏 未必吸到街/散客

不過970南行變密車換兜置富加華富 只怕香港仔既客未必肯制

971改動合理

至於bbi 因為701<>970系都要行一定路程
反建議改為 701/702(海麗方向)>972 香港方向 反之亦然

kmb兄 發表於 2016-4-26 16:29 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2016-4-26 20:40 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-4-25 18:10
荃灣香港仔呢D轉乘算把啦
條線又要經埋西九龍海皮同埋美孚
過o左海仲要經埋西環

170 我認同 castanopsis 版友所講 , 係先天道路網累事
早排有次香港仔搭入大圍 , 香隧塞 , 景隆街塞 , 灣北壞車 , 公主道壞 182 過客 ,
結果搭咗 80 分鐘 , 搭 107 > 東鐵快多多聲

而堅城入荃葵 , 地鐵最低消費都要 35-45 分鐘 ,
以 972 既定線我睇應該有力吸到一部分客過檔 , 不過係紅小唔知會點樣變陣搶客
請用文明來說服我。
bennyho1004 發表於 2016-4-26 20:48 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-4-25 21:19
又咁講
170做得差本身有其他原因
兜銅鑼灣、香隧塞車、紅隧塞車、獅隧塞車、沙田行極未到市中心,樣樣都非 ...

實際上新界-南區只有繁時/假日有需求
170係一條特別留下既歷史產物
條線定位實際上係做流水客,何況客源根本完全唔係南區係銅鑼灣
根本客源係沙田<->九龍
                沙田<->銅鑼灣
                九龍<->銅鑼灣/南區
                銅鑼灣->南區
坐足全程既少之又少
九龍客因為170南區/銅鑼灣/沙田獨市位(唔計MTR)
一係繁時先開972,再唔係再做密970/970X已經可以應付
castanopsis 發表於 2016-4-27 02:55 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2016-4-26 20:48
實際上新界-南區只有繁時/假日有需求
170係一條特別留下既歷史產物
條線定位實際上係做流水客,何況客 ...

我又覺得非繁未必太差
大連排就話係兩味位,但荃灣同香港仔其實係全日都有客
而接駁住宅區/新市鎮既路線繁時非繁客量通常都唔會太懸殊
你見263/798/290等路線既客量,非繁分分鐘好過同區既市區線
如果南區真係做到一個鐘內到荃灣,對街客未必無吸引力,甚至可以製造新客源

不過要做到個效果
班次一定要保持20分鐘或以內
而最好做埋鴨島、華富、港大
(當然鴨島會有鐵,但巴士如果唔使轉車一個鐘到荃葵,對街客而言係有吸引力)

Again,南區用轉乘做個前提係930X要全日得到
始終930真係有轉乘都唔會有荃市客用

bennyho1004 發表於 2016-4-27 03:13 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-4-27 02:55
我又覺得非繁未必太差
大連排就話係兩味位,但荃灣同香港仔其實係全日都有客
而接駁住宅區/新市鎮既路線繁 ...

但972要經九龍,已經慢左難吸引荃灣客
非繁970/970X仲可以應付,不如做密呢兩條好過,加930 BBI可吸引葵涌客,甚至可免費互轉城新獨營線
但一定係新巴做,因為九巴要做一定只會派短車唔敢用12米

castanopsis 發表於 2016-4-27 03:31 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-4-26 01:18
914 行車時間太長係問題,我本身都有其他諗法,但唔見得同 971 有關係;
唔補返條全日過海線,或者換 ...
而落一落長沙灣海麗,其實仲有個目的,就係順便做長沙灣返工客,
情況其實同 40 272P 240X 差唔多

雖然係用多左時間,但荃灣經長沙灣四小龍大致都係食燈,比起直行西九龍公路用多的時間比較
同埋海麗而家兜旺角佐敦用多的時間相比,其實係少好多

40 仲可以話因為有大量觀荃客,仲有強大競爭對手,先要搵方法飛起美孚長沙灣;但荃灣西區南區,情況應該唔同

至於港島走線問題,43X 多年前係行過一次雙層的,亦見有人講過新巴私牌慣常行士美菲路。
而且因為港大學生客多,傾向保鐵,可能搏下堅尼地城往返長沙灣、荃葵特快仲好

不過如果唔能夠常規行載客雙層,就無辦法⋯

但 972 本身係要照顧兩邊客,而唔係只係做荃葵九龍一邊。
兜入華富我覺得可以,但石排灣應該飛唔甩,維持返佢地基本過海服務,又唔想拉 970 上去;鴨島就因為競爭對手太強

長沙灣放工客我覺得值得做
但掟條全日去荃灣既972落去我覺得唔係咁理想
始終長沙灣通勤客真係好集中在兩繁單向
真係要做,開條兩味單向掃晒南區西區直飛長沙灣已經得
非繁擺到明荃市最多客,要成班人入去海麗塞燈,好唔開胃

海麗問題
你come up with荃葵兜長工既走線
相信其中一個原因係要補償971個位,令海麗總體過海線數目唔好減少
問題係海麗去南區需求真係細,你塞條線落去或者有助過區議員一關,但實際上係無幾大建樹
我就覺得要過橋,應該搵914係拆支線過橋,唔應該用條972去玩

至於士美菲路西區
真係行得雙層既,你做堅尼地城我唔會好大異議
不過我會覺得港大未必真係咁唔值得做
一來一間大學職員數量絕對可觀
二來當條972可以快港鐵接近一倍返到荃葵,有學生會動搖

最後石排灣鴨島
我認同石排灣無咗條線的確係唔理想
而暫時我並無其他解決方法
鴨島競爭對手強極有個限度,西港島線開
通之後,金鐘去荃灣基本上你要企足全程
如果飛走利東、長沙灣、海麗、美孚,我估你海怡應該可以達致一粒鐘入到荃葵
慢十零分鐘換個位大把人接受到
不過既然石排灣問題解決唔到,加個91轉乘落去當做咗都未嘗不可
反正91可以skip走華富置富等兜路位,turnout個行車時間隨時仲快過直車
只係無咗一程車優勢,吸引力就真係偏低