hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組隧巴 970/971,增設香港仔<->荃灣新線 ...
開啟左側

建議重組隧巴 970/971,增設香港仔<->荃灣新線

S3BL100 發表於 2016-4-24 23:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議原因:

1. 970/970X 聯合班次成效不彰,自 2004 年拆線後,前往香港仔及華富之乘客,只能叫一飛,車程減少未能抵銷候車時間增加
2. 971 旺角至海麗一段乘客量欠佳,填海區過海所需時間太長
3. 改善西區、南區與荃葵之間的連接,同時取代 904 部份功能,方便重組

建議詳情如下:

970X 改為只提供星期一至日全日北行往九龍方向單向服務,繁忙時間每 10 分鐘一班,其餘大部分時間定點 15 分鐘一班

970 改為蘇屋 <-> 香港仔,九龍方向繞經華富,不經置富,繁忙時間每 10 分鐘一班,
其餘大部分時間每 15 分鐘一班,與 970X 聯合班次;
港島方向經置富、華富前往香港仔,繁忙時間每 5 分鐘一班,其餘時間每 7/8 分鐘一班,
為深水步、旺角、佐敦返回南區的乘客,提供全日個位數班次

預計協同效應下,970/X 繁忙時間可減車八架、非繁忙時間減車七架

971 改為數碼港 <-> 旺角弼街
以旺角弼街為定時點,數碼港開車後 55 分鐘從旺角開出折返。
上午繁忙時間南行、下午繁忙時北行每 10 分鐘一班,其餘時間大致每 20 分鐘一班,並延長頭尾車時間,派車八架

新增 972 石排灣 <-> 荃灣西站
經沙咀道、葵涌道、美孚、長沙灣、四小龍、連翔道、西隧、石塘咀、堅尼地城、士美菲路、薄扶林、置富、田灣(南行)
全程收費 $16、美孚起分段 $11、山道往香港仔 $6.5、瑪麗醫院往香港仔 $5.7、西隧口往荃灣 $8.4、深旺道往荃灣 $5.7。
服務時間 06:30 - 22:30,繁忙時間每 20 分鐘一班,派車八輛;非繁忙時間每 30 分鐘一班,派車六輛

增設 701<-> 970/970X/971 轉乘優惠,701 一程免費,補償受影響乘客;
域多利道往香港仔受影響乘客,可乘搭小巴或新增的 43M <-> 48 轉乘優惠

(全文完)

fb.com/scientisthk2usa/
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-24 23:55 | 顯示全部樓層
回應少少先
1)971 咁縮法會令到條線有用車限制 wo
縮去旺角既話可唔可以縮去其他位?
2)972 點解要經美孚同埋行沙咀道?
反青沙撐獅隧
bennyho1004 發表於 2016-4-25 08:43 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-24 23:55
回應少少先

頂多970/970X拉上荔枝角,972頂多兩繁主做數碼港/瑪麗/港大/西環通勤客,同埋要主做荃灣/葵青走跟930行
非繁加930 BBI就可以
 樓主| S3BL100 發表於 2016-4-25 13:29 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-24 23:55
回應少少先

旺角唔會有問題,條路可以行 12 米,而家大量紅隧線的旺角特車都係咁調頭

而 972 因為要塞住海麗四小龍班人把口(仲要 971 本身係西九龍新區招標線),先至要落一落去。
但既然係咁,就唔爭在做埋長沙灣返放工客特快,再停埋美孚

行沙咀道只係因為人流集中,同埋跟 930 同站

fb.com/scientisthk2usa/
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-25 14:09 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-4-25 13:29
旺角唔會有問題,條路可以行 12 米,而家大量紅隧線的旺角特車都係咁調頭

而 972 因為要塞住海麗四小龍 ...

I mean 個用車限制係低排限制而唔係個長度限制
難得靚避左個低排區令到個派車靈活度高左
我就覺得唔應該踩入去好 d
反青沙撐獅隧
kmb71k 發表於 2016-4-25 18:10 | 顯示全部樓層

荃灣香港仔呢D轉乘算把啦
條線又要經埋西九龍海皮同埋美孚
過o左海仲要經埋西環
車程已經大打折扣
仲有新界人係會好介意有路線仲落九龍區兜客
一兜肯定仲更加少人搭

其實新界往返香港仔基本上需求低
你睇170就知
只係得繁時叫好做少少

我諗九龍人對新界過海路線需求度實在不足夠
一睇就知蝕本格
以上回應,是否可行?是否合適?
castanopsis 發表於 2016-4-25 21:19 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2016-4-25 18:10
荃灣香港仔呢D轉乘算把啦
條線又要經埋西九龍海皮同埋美孚
過o左海仲要經埋西環

又咁講
170做得差本身有其他原因
兜銅鑼灣、香隧塞車、紅隧塞車、獅隧塞車、沙田行極未到市中心,樣樣都非常致命
新界線本身有雙向客源,實際上未必有想象中咁惡做

而荃灣市中心本身條930又疏又慢,吸引力真係好低
除非930X可以全日得到,否則轉乘係不能接受

不過有一點我同意你,荃灣上完公路之後又要落美孚海麗,感覺好差
個人覺得海麗要補償都應該一換一,而非無咗條971就塞條仍然係無用既972落去
海麗最逼切要解決既,係條914行車時間長既問題
唔知點解開極支線都係解決唔到

另外堅尼地城,我唔覺得應該要條972做
一來士美菲路好似仲未行得雙層(有錯請指正)
二來論荃灣人既需求,葵芳直飛港大市場應該大過去堅尼地城
三來我覺得有時間不如兼顧咗華富甚至鴨島先

YY487 發表於 2016-4-25 21:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2016-4-25 21:41 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2016-4-25 21:22
海麗過海線補償一換一?
唔直接二變零都偷笑啦

我留意咗914一排,其實佢客量都唔算好差,紅隧有好幾條線載客率垃圾過佢
只係行車時間太長,西隧費又貴,然後仲要收得平先蝕到咁誇張
而條線太多獨市/半獨市位,肯定死唔去

一換一,未必一定要係開新全日過海線
最低限度,繁時開幾班車海麗尾站出係絕對有得做
現時無論係914、914X定914P都要碌到富榮甚至渡船角先入西隧
如果可以直出,以海麗四小龍既規模,我相信會有客
而海麗尾站亦唔代表要只做海麗,總站可以擺去同樣係半獨市既蘇屋
如果用近乎的士走線咁鏟落海麗入西隧,我相信去到頭站區都會有吸引力

無論如何,971縮短擺條972落去真係唔理想
kay 發表於 2016-4-25 22:10 | 顯示全部樓層

972好難評估有幾多客

不過大家不妨回帶
當年南區剩係得171,香港仔一帶個陣無970/970X,個時d人都係用自己方法往返旺角,例如落黃竹坑轉171,出中環金鐘轉地鐵等
但一開970/香旺,就全世界搭晒,搞到其他短途線要減班,而171客量卻無受影響

唔開970,就永遠勾唔到呢班客出黎

不過條972適唔適合做咁多野可能要研究

南區<>荃灣
西區<>荃灣
南區<>西九四小龍
西區<>西九四小龍

簡單講,剩做

南區<>荃灣
西區<>荃灣

好似唔夠客,唔夠客就要開源,就做埋

南區<>西九四小龍
西區<>西九四小龍

其實睇返朝早,970/X九龍站都會落一堆人去930,如果近荃灣西就會紅隧口轉西鐵,但香港仔隧道塞車,最直接路線又變做最慢
如果有條合理定線同行車時間,一次過勾晒呢班客搭巴士未必無機會

不過10幾年前唔開,地區人士唔爭取,依家想開都好難

世界很簡單 人類很複雜