hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 瑞士製單程票售票機出票口更換中
開啟左側

瑞士製單程票售票機出票口更換中

SPkent 發表於 2016-5-2 02:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢款機都用咗十幾年,本人今日買單程票時發現出票口唔同咗,可能已經換咗一排,但又記得前日於另一個站指點人買單程票時嗰部未換,於是即刻去睇……

新

舊
shinobu 發表於 2016-5-2 02:57 | 顯示全部樓層
不過呢個出票口唔係瑞士廠出品...
mic...
solomon 發表於 2016-5-2 03:28 | 顯示全部樓層
想當年新出,真係要學點用,尤其是找錢部分,要等閃燈掌心向上攞,完全打破以往常規,但又非常人性化,習慣之後感覺更方便,左手攞飛右手攞錢,簡單直接。依家走回頭路,錢同飛一齊攞。雖然新一代機都係飛錢同一兜,但舊設計其實真有其可取之處,而且耐用。
其實呢間公司有時啲所謂改善,花咗錢但唔知有乜重要成效,好似車門地軌咁,真係會令繁時關門更有效率?天曉得!

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
YY487 + 5 港鐵=垃圾

查看全部評分

PE7937 發表於 2016-5-3 00:36 | 顯示全部樓層

solomon 發表於 2016-5-2 03:28
想當年新出,真係要學點用,尤其是找錢部分,要等閃燈掌心向上攞,完全打破以往常規,但又非常人性化,習慣 ...

哩樣其實又錯唔曬既,只怪港鐵太遷就d唔睇字唔睇圖既乘客.....經常比哩類乘客投訴售票機user unfriendly,但自己又了解下點玩
最後走回頭路都不為過
HV9990 發表於 2016-5-3 01:05 | 顯示全部樓層
明明分開兩個口出最方便,無啦啦又倒退返去一個口出兩樣
KCRC . Keep Moving
kc_loo 發表於 2016-5-3 01:29 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2016-5-3 01:05

如果調轉諗, 買單程票既多數咩人, 就會明...
總知...咩事越少機關, 越"簡單" 可能最好...

horsedog83 發表於 2016-5-3 09:43 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2016-5-3 01:29
如果調轉諗, 買單程票既多數咩人, 就會明...
總知...咩事越少機關, 越"簡單" 可能最好...

我係九龍塘站做過車站助理,以我所見,買單程票既人係外籍工人,中國遊客同學生居多,不過九龍塘站觀塘綫售票機有個缺點,就係唔畀買頭等車票,一定要去番客務中心買。東鐵綫售票機係可以買頭等同用大額紙幣,但係就成日找少錢。好多客寧願去客務中心買頭等單程票同過境單程票。其實機場快綫,東鐵綫,馬鞍山綫客務中心係容許乘客直接購買車票,呢個方法簡單。
kei_hk 發表於 2016-5-3 10:07 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2016-5-3 01:05

我又這樣睇﹐今次改裝似乎較易令乘客使用。

香港本土人應該都好少用到單程票﹐原因係八達通的通行。
可能﹐你問多幾個香港人﹐有唔少人都答唔到究竟最回找續係手心向上定向下﹐未必答得出。

你突然間問我﹐我都答唔出﹐睇埋張相都未必意會到﹐上面有人講手心向上﹐才醒起係要手心向上。

是否user friendly﹐真係見人見置。
洞悉手心向上咪好friendly囉﹐學其他人所講﹐手心向下用「爪」方式去取物件﹐幾乎可以講係註定你要地下執錢囉。

日常生活﹐大多數的情況都係用手心向下用「爪」的方式去取件﹐例如汽水機﹐自動售賣機﹐銀行交收窗口........。

至於今次改裝﹐唔知是否仍在試驗性質﹐我唔清楚﹐但這樣改似乎係比較理想的。

1. 手心向上的取錢位﹐其實都有機械性的﹐只不過可靠性好高。(印象中﹐小弟試過太心急取回錢﹐未全部跌晒已經伸手﹐結果有銀仔卡住﹐要伸回手再做過)
2. 車票出口亦有彈弓位﹐令車票卡在出票位。

以上2點都要日常檢查維修的。

唔知現時的出票位﹐又是否令較厚身的智能車票有少少不便﹐特別係多張車票的情況下。
如果真係當多張車票的情況下較難取車票﹐即係潛在問題唔只係找錢位﹐而係2個位都有改善空間。

而家這樣改﹐機械性來得簡單﹐取消原有的機械性組件﹐改用斜面順勢跌入出口兜便可。
維修檢查可減少工序﹐乘客又唔會唔知要手心向上的小技巧要慢慢執錢﹐都係一件好事。
最少﹐大家可以看到個「出口」入面的情況﹐好清潔看到有無車票及錢要取﹐同埋夠晒位給你隻手去取件﹐你喜歡用那一個方式取﹐真係任你話事。

horsedog83 發表於 2016-5-3 18:05 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-5-3 10:07
我又這樣睇﹐今次改裝似乎較易令乘客使用。

香港本土人應該都好少用到單程票﹐原因係八達通的通行。

你好似唔知道實際情況
如果你有搭機場快線
康泰旅行社同香港航空有平價機場快線單程票同來回票
好多人會走去買同用
即場買票的人通常會去客務中心

除左機場上班人士
機場員工要用八達通先有優惠

HV9990 發表於 2016-5-3 23:24 | 顯示全部樓層

分開兩個口出一定user friendly過一個口出兩樣,同一個口出你都唔知拎得邊樣先
如果找續多就仲麻煩,咁大個兜跌咋散紙落黎執都有排你執
根本舊設計本身好易用,先出飛後出找續
KCRC . Keep Moving