hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 邊間 bank 開 account 買股票好 ... 唔好 ??
開啟左側

邊間 bank 開 account 買股票好 ... 唔好 ??

kei_hk 發表於 2006-5-19 20:01 | 顯示全部樓層

原帖由 komodo 於 2006-5-19 10:29 發表

請問這安排是是次中銀招股的措施,還是發行新股的普遍做法呢?

因為我記得上次抽領匯,都係用我個名的支票幫屋企人抽。

任何新股都是一樣的。

反應我想問你﹐你家人又是否成功抽到領匯?  如果成功﹐一定係有人為錯誤。
the link.jpg

18092001 發表於 2006-5-21 13:57 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2006-5-17 02:20 發表
去交通吧,
整體收費應是各銀行中比較平的。

小弟都係交通
但係就真係淨黎用黎玩股票
其他儲蓄,平時用EPS, 公司出糧等事, 都係用番恆生

每次抽股, 都要扣 $100 手續費
值唔值就見仁見智, 我就覺得好方便
打個電話去話抽就搞掂, 乜都唔需要填
再者, 我一至五都要返工, 銀行辦公時, 我又辦公
a396 發表於 2006-5-23 13:32 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2006-5-16 22:41 發表
銀行有好多怪收費~~好似拿表定交表要比$200(我grandmother 話的)

而我就去證券行度開的

不過我有個疑問, 邊間證券行o既
信譽比較好? 唔同o既證券行所收
o既費用係咪唔同?
獨派交通迷同政治學人
a396 發表於 2006-5-23 13:37 | 顯示全部樓層

原帖由 komodo 於 2006-5-19 10:29 發表

請問這安排是是次中銀招股的措施,還是發行新股的普遍做法呢?

因為我記得上次抽領匯,都係用我個名的支票幫屋企人抽。

呢個肯定有問題, 因為如果用白表
申請o既話, 即係個人名義發出, 咁
必須親身去銀行處理.(本票或
支票都必須係申請人自己購買o既.)

獨派交通迷同政治學人
a396 發表於 2006-5-23 13:48 | 顯示全部樓層
原帖由 jv2004 於 2006-5-19 00:04 發表

咁如果我想放果張股票既話, 又應該點辦呢?
係咪要去中央結算辦手續?
thx~

我記得要開個股票戶口(銀行得,
證券行又得), 到你要放o既時候
可以去銀行/證券行度做.

有錯請指正.
獨派交通迷同政治學人
sa 發表於 2006-5-25 23:01 | 顯示全部樓層
HSBC 認購新股, 如果抽唔中, 可以全數退回手續費 ($50)
(只限EBANKING)(優惠期有限)
kingprowm 發表於 2006-5-31 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2006-5-23 13:32 發表

不過我有個疑問, 邊間證券行o既
信譽比較好? 唔同o既證券行所收
o既費用係咪唔同?

經過鴻運證券事件, 始終都係覺得銀行比較可靠 !

其實銀行和證券行有什麼分別 ?
證券行有什麼比銀行吸引的地方 ?
sa 發表於 2006-6-1 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2006-5-31 22:20 發表

經過鴻運證券事件, 始終都係覺得銀行比較可靠 !

其實銀行和證券行有什麼分別 ?
證券行有什麼比銀行吸引的地方 ?

低手績費, 快
kingprowm 發表於 2006-6-12 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 sa 於 2006-6-1 23:40 發表

低手績費, 快

邊間證券行比較穩陣, 可否介紹,
另問通常放一手 $5,000 左右的股票
要幾多手續費?
kwaishing 發表於 2006-6-12 23:29 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2006-6-12 19:39 發表

邊間證券行比較穩陣, 可否介紹,
另問通常放一手 $5,000 左右的股票
要幾多手續費?

大福 (655) 比較穩陣. 話晒都係周大福企業旗下的公司, 斷估彤叔唔會貿然摺左大福掛?

大福勝在分行夠多夠就腳, 連上水都有, 近排佢地的服務都唔錯, 對我呢d散戶都一樣有service. 曾經試過打電話落盤買美聯 (1200), 當時係三點幾, 未入齊貨大福的經紀都照打電話俾我同我講聲; 又有一次落盤入新世界 (17), 收左市入唔到貨都照打黎話入唔到貨.  我響大福開戶已經六年, 上述情況都係最近一兩個月才見到.

如果沽出約值$5000元的股票, 收費如下:
佣金: $100.00 (0.25%或最低收費$100)
釐印: $5.00 (0.1%)
交易徵費: $0.25 (0.005%)
交易費: $0.25 (0.005%)
結算費: $2.00 (固定收費)

合共: $107.50