hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 東大嶼及小蠔灣發展已有初步規劃
開啟左側

東大嶼及小蠔灣發展已有初步規劃

AVD1 發表於 2016-5-19 17:46 | 顯示全部樓層

JCSCANIA 發表於 2016-5-19 01:35
台灣發展太慢喎!

台灣衰極都仲有自主權,仲有台灣人仲可以揀總統。
香港?仲好意思講話普選,實情未就係中共假腥腥自己揀完幾個出黎之後再比香港人揀。呢個叫普選?
真係唔怪得泛民要拉布招呼下班建制派。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JCSCANIA 發表於 2016-5-19 21:50 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-5-19 17:44
拉布個問題根本就係前因後果而搞出黎 o既果,
實話實說,我對香港係唔係要填咁多海都仲有懷疑,
要發展, ...

借口, 去年西鐵大白象工程喎!而家咪咁多人坐西鐵爆滿呀!

係長遠些!唔好太短視.
JCSCANIA 發表於 2016-5-19 21:51 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-5-19 17:46
台灣衰極都仲有自主權,仲有台灣人仲可以揀總統。
香港?仲好意思講話普選,實情未就係中共假腥腥自己揀 ...

台灣好差, 中國太快發展...同日本,美國鬥發展.

以前亞洲四小龍..真係好強.. 而家香港,台灣衰落.
AVD1 發表於 2016-5-20 07:43 | 顯示全部樓層

JCSCANIA 發表於 2016-5-19 21:51
台灣好差, 中國太快發展...同日本,美國鬥發展.

以前亞洲四小龍..真係好強.. 而家香港,台灣衰落.

大陸發展咁快結果未堆樓起完冇人住,
同時間仲有大把人冇錢買樓,簡直就係諷刺。
AVD1 發表於 2016-5-20 07:50 | 顯示全部樓層
JCSCANIA 發表於 2016-5-19 21:50
借口, 去年西鐵大白象工程喎!而家咪咁多人坐西鐵爆滿呀!

係長遠些!唔好太短視.

倒轉而家有冇人質疑過南港島線,沙中線先?冇丫嗎,
而家只係講緊高鐵個類迎合大陸個種工程。

下下要去西九坐車先叫「高鐵」,
如果住北區者,去廣州會唔會無啦啦南下西九龍再坐所謂高鐵上去?
我唔好走去深圳坐?

根本高鐵就係搵笨。

到第三條跑道,
連空域呢個問題都未講完又話要起,起完未又係哂氣。

根本就係倒緊香港人錢落海。

到而家呢篇文講緊大規模填海,我而家係質疑緊係唔係有咁 o既需要?
而家新界區咁多地未發展,梁營就不斷話要將部份郊野公園地拎返出黎,又話要填海。
又唔見佢先搞掂班圍村佬先出聲?到新界地真係被規劃 o既時候先再提都未遲。
最怕梁營而家不斷洗香港人錢不斷起度搞衰香港,連大嶼山咁天然 o既生態都比佢搞死埋。
JCSCANIA 發表於 2016-5-20 10:39 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-5-20 07:50
倒轉而家有冇人質疑過南港島線,沙中線先?冇丫嗎,
而家只係講緊高鐵個類迎合大陸個種工程。
當然唔會, 你唔明!!
以前港英時代, 好多發展新機場, 荃灣,屯門,沙田,元朗,大埔,粉嶺,上水,將軍澳,北大嶼山,東涌新市鎮, 灣仔至中環填海, 興建地鐵, 工業區, 1號至九號貨櫃碼頭區等..咪係香港人錢倒落海都係一樣囉!
請你唔好偏見呀!放大眼界要大膽些將來美好..
msdtk755 發表於 2016-5-20 11:59 | 顯示全部樓層

JCSCANIA 發表於 2016-5-20 10:39
當然唔會, 你唔明!!以前港英時代, 好多發展新機場, 荃灣,屯門,沙田,元朗,大埔,粉嶺,上水,將軍澳,北大嶼山, ...

原先計劃青馬大橋是建為三層機場鐵路全線為四線化設計、大蠔及小蠔兩個山谷發展為新市鎮  邊個BAN左??建築費過高??邊個太短視??
而家咪咁多人坐東涌線爆滿呀!加唔到班次
JCSCANIA 發表於 2016-5-20 12:24 | 顯示全部樓層
msdtk755 發表於 2016-5-20 11:59
原先計劃青馬大橋是建為三層機場鐵路全線為四線化設計、大蠔及小蠔兩個山谷發展為新市鎮  邊個BAN左?? ...

唔怕, 我對政府有信心.
JX9097 發表於 2016-5-20 13:21 | 顯示全部樓層
JCSCANIA 發表於 2016-5-20 12:24
唔怕, 我對政府有信心.

有信心有咩用?
有信心係咪可以令到青馬大橋軌道二變四?
同埋,呢個政府憑乜嘢畀到信心大家?
 樓主| eternalflame 發表於 2016-5-20 14:28 | 顯示全部樓層

msdtk755 發表於 2016-5-20 11:59
原先計劃青馬大橋是建為三層機場鐵路全線為四線化設計、大蠔及小蠔兩個山谷發展為新市鎮  邊個BAN左?? ...

大蠔新市鎮ban左係因為大蠔河有極高生態價值, 而唔係因為當時中方反對造價的問題