hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 東大嶼及小蠔灣發展已有初步規劃
開啟左側

東大嶼及小蠔灣發展已有初步規劃

樓主| eternalflame 發表於 2016-5-20 14:29 | 顯示全部樓層

JCSCANIA 發表於 2016-5-20 12:24
唔怕, 我對政府有信心.

你亂咁拎D稻草人出黎亂咁講係無用架
護主唔需要做到咁肉酸
msdtk755 發表於 2016-5-20 18:55 | 顯示全部樓層
JCSCANIA 發表於 2016-5-20 12:24
唔怕, 我對政府有信心.

城大塌天花
SSBT 發表於 2016-5-20 22:28 | 顯示全部樓層
丁權問題未解決
人工島詳細規劃點解要京官落黎先至會意外曝光?
點解有咁多野都唔諮詢?

香港自己發展關京官咩事?
=0=
AVD1 發表於 2016-5-21 15:18 | 顯示全部樓層

SSBT 發表於 2016-5-20 22:28
丁權問題未解決
人工島詳細規劃點解要京官落黎先至會意外曝光?
點解有咁多野都唔諮詢?

或者要比個機會京官 cap 下水都唔定,
你都知呢 d 工程背後 o既利益真係千絲萬縷,
到最後如果真係要查起上黎又唔知拉到去邊個頭上面 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Hopuco 發表於 2016-5-22 00:06 | 顯示全部樓層
我唔反對交椅州填海起人工島住幾十萬甚至百萬人,
但我唔同意係喜靈洲南面再起人工島!!
睇返俾京官睇果個規劃圖,
喜靈洲南面人工島面積只係得交椅州人工島唔夠六份一,
但要額外俾幾百億起2條鐵路&公路既海底隧道!!

如果一個島唔夠地方用,咪交椅州填大D囉…
點解要拆開兩個島,再用幾百億起公路鐵路去連接兩個島?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
castanopsis + 1 + 10 正解!

查看全部評分

JH_LE4612 發表於 2016-5-22 09:25 | 顯示全部樓層
拋下書包先有錯麻煩版友更正。英國自1919年Housing Act過後已經有政府房屋嘅概念,喺城市近郊起下住宅樓咁,香港第一棟公屋喺石硤尾,係裝木屋大火警嘅災民嘅,1954年開始入伙,在此之前有國共內戰,之後有越戰,導致香港移民急升,所以先繼續起樓,去到發展新市鎮都係以擴展式發展,先為近市區嘅沙田荃灣,後為屯門,主要用平地農村地發展,而因應戰後嬰兒潮開始結婚生仔,好多人都住左新市鎮嘅居屋,我理解係港英政府唔係真係咁有遠見,只係當時人口上升率高先順應發展新市鎮。

到依家,前十年出生率再度下跌令早幾年開始殺校(雖然近一兩年又慢慢開翻),不過香港人口係繼續上升緊,據京官講法係730萬人,同當時回歸七百萬人比係多左好多嘅,我唔評論新增人口嘅野啦,不過有版友話政府應該有遠見,我睇法係大陸嗰隻大興土木先發展後fill-up,即係起定等裝人,冇錯係有遠見但同時係咪代表香港政府計劃香港真係要額外空間裝咁多人呢?留意一旦通漲持續,九十後最多生兩個,但人口老化代表廿年後死亡率會大升(暫時未有數據支持住),咁香港整體人口係會升定會跌呢?所以我唔明點解以前會有人話西鐵係大白象,98年得天北未發展點會唔夠人?可能驚同大欖重疊掛,高鐵我反而會冧可以做總站,但駛唔駛咁大規模呢?呢度唔詳述啦,不過想講,若然現時人口增長率冇六七十年代咁高,但忽然有大發展計劃(仲要係填海地),一開始係會好吉,但繁華期要幾耐先到?住滿左人先即係二三十年?即係政府已經預左個區會住滿?定佢想發展低密度?政府唔係冇遠見,我覺得係太有遠見姐,當然要睇埋佢詳細發展計劃先啦。仲有,當然發展新市鎮嗰陣點解填海唔多意見呢亦要版友補充。有少少亂唔好意思。

另回上,起咁多橋隧鐵係想做好CBD接駁吸引人去住去做野,所以係咪都劃左先,唔係只會變孤島,當然發展完先加建都係問題。

利申:反對大規模人工島,小壕灣暫時仲接受到。

同埋青衣有必要整多條隧道入大嶼山咩?
rickywk 發表於 2016-5-22 19:00 | 顯示全部樓層

陸上隧道穿過大嶼山郊野公園核心區,海底隧道又係極長,建基項目無二三千億走唔甩
mak5052 發表於 2016-5-22 19:25 | 顯示全部樓層
Hopuco 發表於 2016-5-22 00:06
我唔反對交椅州填海起人工島住幾十萬甚至百萬人,
但我唔同意係喜靈洲南面再起人工島!!
睇返俾京官睇果個 ...

如果喜靈洲+交椅洲連島的話, 坪洲及梅窩出港島的海路會被堵住, 會影響小輪運作 (坪洲, 梅窩線要先折向北, 跟愉景灣線一樣由迪士尼及嶼東都會的水道出港島, 航線變得迂迴), 除非將坪洲納入東大嶼都會, 興建陸路交通設施, 否則東大嶼都會就須保留此水道作坪洲的對外通道
 樓主| eternalflame 發表於 2016-5-22 20:25 | 顯示全部樓層

跟進一下, 囤地局長係最新網誌文章補充返個未來發展佈局
busfunfun 發表於 2016-5-24 03:44 | 顯示全部樓層

估唔到italk都有五毛入侵
唔好見到呢d野一笑置之
又以為咁樣曲綫make fun好好玩
好多野講下講下就潛移默化
令到你以爲呢d事已經無傷大雅
但喜見有版友認真討論

即使某人毫無邏輯的論點
還有人引經據典逐點反駁
係網絡世界當中一片潔淨既福地