hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 東大嶼及小蠔灣發展已有初步規劃
開啟左側

東大嶼及小蠔灣發展已有初步規劃

CK4013 發表於 2016-5-24 22:28 | 顯示全部樓層

JCSCANIA 發表於 2016-5-19 21:50
借口, 去年西鐵大白象工程喎!而家咪咁多人坐西鐵爆滿呀!

係長遠些!唔好太短視.

西鐵多人搭係事實
但係回唔到本都係事實
Uh jjuh myun (左右為難)
castanopsis 發表於 2016-5-25 00:47 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2016-5-22 19:25
如果喜靈洲+交椅洲連島的話, 坪洲及梅窩出港島的海路會被堵住, 會影響小輪運作 (坪洲, 梅窩線要先折向北, ...

如果坪洲梅窩面前有個島,島上面有鐵路有公路直駁港島
小輪緊係快快手縮到交椅洲啦,仲同你咁長水路去中環?
castanopsis 發表於 2016-5-25 01:14 | 顯示全部樓層
Hopuco 發表於 2016-5-22 00:06
我唔反對交椅州填海起人工島住幾十萬甚至百萬人,
但我唔同意係喜靈洲南面再起人工島!!
睇返俾京官睇果個 ...

非常同意

講真,單純以生態、可行性、成本效益等幾方面去考慮
最值得做既係小蠔灣同欣澳填海起樓
本身交通同社區網絡稍為延伸,就可以覆蓋到新樓既需要
當然要考慮下東涌線承受能力問題
我個人覺得可以考慮唔建新港鐵站,逼多少少居民用E/A線出入

實際上,只要你保證填海期間大蠔灣既水質可以maintain到,並且嚴格限制大蠔發展
小蠔灣發展相信就算環保團體都唔會有好大反對聲音
我唯一有意見既係填海既位置可唔可以再偏離大蠔灣水道口多少少
大蠔本身最有價值既係幾種迴游魚類,河水同海水水質同樣重要
如果大蠔水道口進一步收窄,會搞到個灣成潭死水咁,感覺上唔係咁好

至於交椅洲喜靈洲
好明顯比起喜靈洲,交椅洲改做新發展區個可行性同成本效益高好多

基本上交椅洲要駁港島同迪士尼兩個位只係舉步之遙,比起駁喜靈洲同梅窩條橋個成本效益差得遠
我感覺上政府提出喜靈洲都要發展,著眼點其實係要搵個理由起條公路駁梅窩同嶼南,發展大嶼山益鄉事派
但個人覺得以梅窩本身有既鄉村風貌同歷史,加上嶼南既生態價值,係不適合大規模發展
再者,一種好珍貴既兩棲類——香港雙足蜥(鮑氏雙足蜥),全球暫時只喺喜靈洲周公島石鼓洲有記錄
幾個外島應該盡可能維持原貌,越少破壞越好

最後我亦覺得起青龍大橋——交椅洲一段填海填得有少少過火
本身迪士尼有條預留公路,就應該善用條路
北大嶼山公路又唔係飽和,我唔認為有需要將藍鯨灣/花坪一帶進行大規模填海起路
mak5052 發表於 2016-5-25 09:08 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-5-25 01:14
非常同意

講真,單純以生態、可行性、成本效益等幾方面去考慮

小蠔灣新市鎮, 可否向東加填, 取代在大蠔河口兩岸填海? 即小蠔灣新市鎮西起港鐵車廠, 東至打棚埔, 橫跨離島, 荃灣兩區, 雖然這樣東涌, 小蠔灣新市鎮不能連成一體, 但可保障大蠔之環境不受損害
另外, 竹篙灣公路只有預留向東延長, 向西的接口不是預留予十號幹線的, 青龍大橋至扒頭鼓的填海區就是十號幹線的走線 (八, 十幹在大嶼山沒有交接點)
JCSCANIA 發表於 2016-5-25 10:12 | 顯示全部樓層
未來會一千萬個香港人. 住?
castanopsis 發表於 2016-5-26 09:18 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2016-5-25 09:08
小蠔灣新市鎮, 可否向東加填, 取代在大蠔河口兩岸填海? 即小蠔灣新市鎮西起港鐵車廠, 東至打棚埔, 橫跨離 ...

係,應該向東加填,減少河口填海面積
講真,東涌東同小蠔個新市鎮點都隔咗個河口,本身政府都打算起多個地鐵站去處理小蠔,連唔埋,唔可惜

青龍大橋問題
我個idea係唔起扒頭鼓一段公路,以減少填海面積同建築成本,同時保護花坪附近幾個海灣
i.e. 我個建議入面,交椅洲條橋只會連接迪士尼一段既預留路
如果交椅洲既車要上青龍大橋,就要經 迪士尼條預留路>北大嶼山公路>青龍大橋 咁行
我上面講咗,北大嶼山公路欣澳至青龍大橋一段本身仍然有有位容納交椅洲來既車
就算交椅洲條橋唔直接駁落青龍大橋,北大嶼山公路都應該唔會塞車

peterson 發表於 2016-5-27 16:17 | 顯示全部樓層

哩幾日睇返 香港2030 啲資料,
而家香港規劃應該已經行緊 低人口增長 + 低經濟增長 個Plan (2007年個plan係 低-中 vs 高-高),
洪水橋、古泂、同新界東北 三個新市鎮都未出到世,啟德就規劃左但慢慢起,
所以,我反而估計,東大嶼好高機會係趁三個新市鎮都未開到波,所以先翻炒舊概念用住先,
等今年個樓市再跌返啲就又會收返起...

照而家個勢,可能有排都唔會真係填個人工島出黎.....
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
castanopsis 發表於 2016-5-27 19:33 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2016-5-27 16:17
哩幾日睇返 香港2030 啲資料,
而家香港規劃應該已經行緊 低人口增長 + 低經濟增長 個Plan (2007年個plan係 ...

如果真係如你所講,喜靈洲同交椅洲可以倖免於難就最好
其實人口政策做得好,大規模發展外島真係無需要
本身東涌個發展,加埋欣澳小蠔,個規模已經相當大
離地既發展,搞另一個八萬五出來,對香港絕對唔係好事

不過今次張德江訪港,特意解釋大嶼山既發展計劃
我直覺覺得東大嶼山同外島發展已經並非單純需求主導,而係有政治因素滲透其中

要知內地現時經濟實況同前景都相當惡劣
無論係硬著陸軟著陸L形定^形,持續以出口同government spending帶動既經濟增長唔會維持得到
而現時內地其中一個最嚴重既問題就係產能過剩,inventories不斷累積,但出口疲弱內需又跟唔上
成個一帶一路計劃,正正就係想透過一堆發展中國家解決產能過剩問題
問題係,將資金不斷花落一堆制度唔完善既發展中國家,其實好危險,我估真係無晒辦法先要咁做

偉大祖國咁desparate要搵投資項目解決產能過剩,可以想象香港絕對有機會係計劃入面既一環
而港府不斷掟錢落去外判俾中國承建商做基建,又港珠澳又高鐵又蓮塘,正正解決到內地建材產能過剩既問題
以此推斷,上面一日未解決產能過剩既問題,一日都會向香港施壓,用香港公帑過橋
如果真係咁,東大嶼同人工島既計劃實行與否,根本就唔係香港控制

唉,真係越講越可怕,希望我錯啦

hk20020062 發表於 2016-5-27 21:35 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2016-5-18 22:10
呢個世界唔係只得二元對立, 發展亦唔一定對香港長遠有益。
另外新加坡的政治情況係點, 請版友自己了解清 ...

發展唔一定有益,但唔發展就一定停滯不前
hk20020062 發表於 2016-5-27 21:36 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-5-19 17:44
拉布個問題根本就係前因後果而搞出黎 o既果,
實話實說,我對香港係唔係要填咁多海都仲有懷疑,
要發展, ...

當初新機場、西鐵都話大白象啦
視野唔該放遠啲啦