hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 安達臣<-->觀塘巴士服務建議
返回列表 發新帖
開啟左側

安達臣<-->觀塘巴士服務建議

樓主| JX9097 發表於 2016-5-22 22:08 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-22 21:05
成個建議換個角度睇只係取消26M送晒所有資源上安達臣道
就當老九真係送多架車俾23M
唔見得四順會接受

老實講,26M對四順人嚟講唔係吸引
根本只係見車就上
所以加架車落23M加密就算

至於曉光街/翠屏,只係方便安達臣人來往
秀茂坪上得一個就一個,冇亦唔係損失
(小弟只係見與其來回協和街,不如取道翠屏)
S3BL100 發表於 2016-5-22 22:15 | 顯示全部樓層
我唔知點解大家會覺得 26M 上安達臣,代替 23/26M 合併,係可行

拉上去必然延長行車時間,而四順少左條線,基本上 23 或 23M 點都要加返一架半架,換言之成個重組要增加資源

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| JX9097 發表於 2016-5-22 22:46 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-5-22 22:15
我唔知點解大家會覺得 26M 上安達臣,代替 23/26M 合併,係可行

拉上去必然延長行車時間,而四順少左條線 ...

其實26M搬上去當新區資源可唔可行?而23/23M亦唔需要加4架車都可以做番現有客源
26M拉上去吸得幾多客,全部都係賺嘅
S3BL100 發表於 2016-5-22 23:09 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2016-5-22 22:46
其實26M搬上去當新區資源可唔可行?而23/23M亦唔需要加4架車都可以做番現有客源
26M拉上去吸得幾多客,全部 ...

我諗最大問題係,開條線上去純粹方便佢地,但就算無呢條線,佢地都係會搭電梯去利安道/寶達搭車,即係無新客

但淨係 26M,兜上去應該要加多部車先可以維持到廿分鐘一班

而觀塘區內短途線應該無錢賺,又唔係招標線,九巴無誘因倒額外資源落去

如果唔能夠節省資源,佢地無誘因重組

fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-22 23:36 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2016-5-22 22:08
老實講,26M對四順人嚟講唔係吸引
根本只係見車就上
所以加架車落23M加密就算

既然係見車就上變左山上既服務突然就差左
落山肯對住ETA/肯等車既人
亦自然有機會倒走

其實本身成件事就係靠安泰落去順天搭車
自然26M可以有改善
拖條巴士線上去但要屈一大個圈
學上面咁講班客就袋硬
但要用一個成本更多既做法去做其實講唔過
(當然26A亦好一般)

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-22 23:44 | 顯示全部樓層
leeallen 發表於 2016-5-22 22:01
我就係四順人, 之前區會問卷亦已同樣提出送26M去安達臣, 所以至少有四順人會接受
冇一個方案係十全十美,  ...

諗深入少少
26M雖然係幾雞肋
但送走佢即係等於咩都唔會有改善
又或者只係改善得好少

倒返轉我會覺得23+26M唔係一千零一條出路
我都會覺得26A唔太理想
但唔代表成條26M蒸發左有好處
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
流星☆雨 發表於 2016-5-23 02:32 | 顯示全部樓層

講起26M,其實上安達臣只係對安達臣出入觀塘有用,但係彩雲出入觀塘就慢好多,而安達臣本身都有油長線同秀安沙去彩虹
趕客路上 理_得你
EX-TL 發表於 2016-5-24 00:30 | 顯示全部樓層
主題係安達臣―觀塘, 其他地方自然可以切得就切, 例如彩虹至安泰一段其實跟沙田 西九線重疊, 情況同現時26M跟26 27 29M等重疊, 爭又爭唔贏, 雞又執唔到幾多.

做得觀塘線, 自然係一條頹頹地, 而又有學生 師奶 長者捧場的路線, 所以應該跟一般觀塘線一樣, 行學校 街市 醫院 診所, 一開波就用單層行, 唔好做大佢, 仲唔好俾轉乘優惠佢, 借鑑28B就冇錯了.

所以我會反建議呢條線由安泰邨開出, 經安達 寶達 秀暉樓 曉光街 聯合醫院 康寧道 物華街 和樂邨 曉光街 秀暉樓 寶達 安達返回安泰邨, 包晒成個瑞和街街市, 聯合醫院 觀塘社區健康中心, 曉光街 功樂道 月華街 翠屏道學校, 市中心亦做到, 塞車機會低, 最緊要唔駛好似現時26M咁, 落到觀塘道兜番轉頭, 物華街 和樂邨兩個站成為主要換客點, 沒有涉足市中心任何一吋土地, 就唔怕反對吧!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Snowbb + 1 精闢見解

查看全部評分